Sukčius ir vėl sėdo


2003-11-15
Daiva JANAUSKAITĖ
Sukčius ir vėl sėdo

TEISME

Sukčius ir vėl sėdo

Už sukčiavimą nuteistas šešerius su puse metų kalėti Nerijus Vaitkus žadėjo įrodyti, kad nėra tiek kaltas, kiek apkaltintas. Jam teks grąžinti apgautiems žmonėms per 130 tūkstančių litų.

Penkis kartus teistas trisdešimt dvejų metų vyras yra dirbęs nekilnojamojo turto agentūroje „Jauki pastogė“. Ten jis išmoko tvarkyti butų pirkimo bei pardavimo dokumentus, gavo informacijos apie parduodamą bei įkeistą nekilnojamąjį turtą. Pasinaudodamas žmonių naivumu ir teisiniu neišprusimu jis sugebėjo ne vieną įtikinti esąs rimtas ir patikimas verslininkas.

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiaisiais pripažinti šeši klaipėdiečiai. Jie ilgai nepamirš N.Vaitkaus pavardės. Vienas vyras pasiskelbė laikraštyje norintis pirkti butą. Jį ant savo kabliuko pakabino Nerijus, pažadėjęs tarpininkauti perkant iš varžytinių parduodamą būstą, ir paėmė 8700 litų. Tačiau varžytinės neįvyko. Pinigėlius N.Vaitkus įsidėjo į kišenę.

Panašiai atsitiko ir kitam žmogui. Tačiau sukčių jis išaiškino pats, antstolių kontoroje sužinojęs, kad buto, kurį jis ketino įsigyti, varžytinės neįvyko.

Dar vienas klaipėdietis įkišo Nerijui 1395 litų, tikėdamas, kad tas ras jam darbo Anglijoje.

Kartą paties išsinuomotą butą N.Vaitkus pernuomojo žmogui, iš kurio nulupo nuompinigius už du mėnesius. Netrukus naujasis buto nuomininkas ir šeimininkė susitiko ir turėjo ilgokai aiškintis, kaip buvo apgauti.

Tačiau labiausiai nukentėjo dvi moterys. Viena jų - pagyvenusi moteris, per neišmanymą pasirašiusi įgaliojimą N.Vaitkui, kuriuo leido šiam vyrui ne tik parduoti savo butą, bet ir disponuoti gautais pinigais. N.Vaitkus pardavė močiutės butą, bet pinigų jai neatidavė. Nors Nerijaus kaltė įrodyta, jis iki šiol neprisipažįsta pasisavinęs 68 tūkstančius litų.

Apie 53 tūkstančių litų neteko moteris, patikėjusi, kad N.Vaitkus padės jai nusipirkti butą. Šis tarpininkavimas jai kainavo ne tik daug pinigų, bet ir sveikatos. Tarpininkas liepė moteriai kelis kartus pervesti pinigus į nurodytą sąskaitą, atidarytą klaipėdiečio S.Petrovo vardu. Tačiau tikrasis S.Petrovas nieko nežadėjo nei pirkti, nei parduoti. Tiesiog jis buvo pametęs pasą. Juo pasinaudojo sukčius ir atsidarė banko sąskaitą. Pinigais iš jos naudotasi perkant parduotuvėse.