Įamžintos genocido ir rezistencijos aukų atminimo vietos


2008-10-13
Diena Media inf.
Įamžintos genocido ir rezistencijos aukų atminimo vietos

Lietuvių rezistencijos 1944-1953 m. istorijos įvykiams įamžinti Klaipėdos rajone Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro lėšomis, atminimo ženklai partizanų žuvimo vietose buvo pastatyti Dausynų ir Klibių kaimuose, Endriejavo seniūnijoje.

Dausynų kaime atminimo ženklas pastatytas 1945 m. birželio 3 d. žuvusiems Tico būrio partizanams grupės vadui Juozui Vaišvilui, Pranui Genčui, Antanui Lučinskui ir kaimo gyventojui Jurgiui Dirgėlai.

1953 m. kovo 17 d. žuvusiems Kęstučio apygardos Butageižio rinktinės Pilies būrio paramos grupės partizanams Kostui Gailiui-Klajūnui, Veronikai Venskutei-Gailienei, Albinui Balandžiui-Gumnagiui, Domui Striaukai-Žvainiui, Kaziui Striaukai-Žalgiriui ir Juozui Rugiui atminimo ženklas pastatytas Klibių k.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras vykdo Atminimo ženklų, simbolių ir paminklų genocido aukoms ir asmenims, represuotiems už pasipriešinimą okupaciniams režimams tęstinę 2003-2008 metų programą. Vienas iš jos tikslų - inicijuoti ir remti atminimo įamžinimą.