„Lietuviškas standartas“: į parduotuves grįžta tikras maistas


2004-09-08
Jonas Kumpelis
„Lietuviškas standartas“: į parduotuves grįžta tikras maistas

Laimėjimai ir tradicijos

„Lietuviškas standartas“: į parduotuves grįžta tikras maistas

Kai parduotuvių lentynose akys raibsta nuo daugybės mėsos gaminių pavadinimų ir etikečių, dažnam iš mūsų tenka ilgai sukti galvą, kurie tarp daugelio dešrų, dešrelių ar paštetų yra puikios kokybės bei nepriekaištingo skonio?

Galbūt apsispręsti padėtų visuotinai priimti standartai, tačiau kaip sukurti standartą skoniui, kuris, regis, kiekvieno iš mūsų yra skirtingas ir individualus? Pasirodo, tai įmanoma! Parduotuvėse jau pasirodė nauji „Utenos mėsos“ produktai „Lietuviškas standartas“, kurie yra idealiai pritaikyti Lietuvos gyventojų skoniui.

Atsakyti į klausimą, kokie mėsos produktai skaniausi Lietuvos gyventojams, uteniškiams padėjo Maisto instituto mokslininkai, „Utenos mėsos“ užsakymu pirmą kartą mūsų šalyje atlikę unikalų mėsos gaminių juslinės analizės tyrimą.

Šiame tyrime dalyvavę profesionalūs degustuotojai ir paprasti vartotojai vertino daugelio mėsos produktų skonį, kvapą, išvaizdą. Vėliau buvo išrinktos savybės, kuriomis turi pasižymėti idealūs mėsos gaminiai.

Kaip sakė „Utenos mėsos“ kokybės koordinatorė Danguolė Velavičienė, po tyrimo paaiškėjo, kad Lietuvos vartotojai labiausiai vertina natūralaus skonio, kvapo bei spalvos dešras ir dešreles, kuriose nesijaučia baltyminių priedų. „Pasirodo, kad virtas dešreles tautiečiai dažniausiai renkasi lengvai parūkytas ir tokio dydžio, kad lengvai tilptų į puodą. Šaltai rūkytos dešros, vartotojų nuomone, turi būti tamsiai raudonos spalvos, kaimiškos dešros skonio, kadagio dūmų kvapo“, - sakė „Utenos mėsos“ kokybės koordinatorė.

Išsiaiškinę vartotojų skonį, uteniškiai sumanė pagaminti tokius produktus, kuriems negalėtų atsispirti nė vienas tautietis. Taip gimė aukščiausiosios rūšies mėsos gaminiai „Lietuviškas standartas“ – virta dešra, dešrelės, paštetas, karštai ir šaltai rūkytos dešros.

Visi „Lietuviško standarto“ gaminiai sukurti pagal senovines receptūras, derinant jas prie šiuolaikinių technologijų. Jie pagaminti iš šviežios atšaldytos kiaulienos ir jautienos, nenaudojant jokių augalinių ar gyvulinių pakaitalų, maisto papildų. Skonio ir aromatinės savybės paryškintos tradiciniais prieskoniais – kvapiaisiais ir juodaisiais pipirais, kardamonu, laurų lapais, česnakais.

„Tradicinis lietuviškas maistas – natūralus, maistingas, skanus ir sotus. Tokie yra ir „Lietuviško standarto“ gaminiai, pasižymintys itin aukšta maistine verte – gerai subalansuotu baltymų ir ribotu riebalų kiekiu. Juos sukūrėme norėdami vartotojus įtikinti, jog Lietuvoje tebegaminami tradiciniai lietuviški mėsos produktai“, – sakė „Utenos mėsos“ kokybės koordinatorė D. Velavičienė.

Atrodo, kad šį tikslą „Utenos mėsai“ pavyko pasiekti. Jau pirmaisiais „Lietuviško standarto“ prekybos mėnesiais paaiškėjo, kad Lietuvos gyventojai pasiilgę tradicinio kokybiško maisto – naujieji produktai šluote šluojami nuo daugelio parduotuvių lentynų.

Be to, vos pasirodę rinkoje, šie gaminiai iškart nuskynė pripažinimo laurus. Maisto produktų ir gėrimų degustacijoje DEGUSTALIT, kurioje produktai buvo vertinami pagal vienintelį kriterijų – skonį, „Lietuviško standarto“ dešra pripažinta geriausia šaltai rūkytų dešrų grupėje.

Vis dėlto geriau vieną kartą paragauti, negu tūkstantį kartų išgirsti. Paragaukite ir jūs „Lietuviško standarto“ dešrų, dešrelių ir pašteto – nusivilti tikrai neteks! Šių „Utenos mėsos“ produktų jau rasite daugelyje populiariausių Lietuvos parduotuvių. Skanaus!

Užs. nr. 51193