“Lietuvos” kelionei aplink pasaulį sukako dešimt metų


2003-05-09
Vidmantas Matutis
“Lietuvos” kelionei aplink pasaulį sukako dešimt metų

Pirmosios aplink pasaulį apiplaukusios Lietuvos jachtos “Lietuva” įgula 10 metų sugrįžimo į Klaipėdos uostą sukaktį žada pažymėti labai kukliai. Susirinks visi į būrį ir prisimins 13 mėnesių trukusią kelionę, kurioje įveikta apie 33 tūkst. jūrmylių, arba daugiau kaip 50 tūkst. kilometrų. Prisiminimais apie žygį vakar surengtoje spaudos konferencijoje dalijosi plaukimo aplink pasaulį organizatorius Rimas Dargis, “Lietuvos” jachtos kapitonas Steponas Kudzevičius ir vienas iš įgulos narių Gediminas Pilaitis.

Noras jachta apiplaukti pasaulį kilo spontaniškai, gavus iš transatlantinės regatos “Columbus 92” organizatorių kvietimą 1992 m. dalyvauti Amerikos atradimo 500-osioms metinėms skirtoje regatoje iš Europos per Atlanto vandenyną į Ameriką ir atgal. Jachta “Lietuva” jau turėjo patirties plaukti per Atlantą, nes 1989 m. iš Klaipėdos nuplaukė iki Niujorko.

Regatoje “Columbus 92” jachta “Lietuva” dalyvavo dviejuose etapuose: pirmajame savo grupėje buvo pirma, o antrajame - antra, po 16 parų trukusios kelionės per Atlantą vokiečių jachtai pralaimėjo tik pusę valandos. Bendroje įskaitoje iš beveik 400 jachtų lietuviai buvo dvylikti. Tačiau regatos jie nebaigė. Užuot plaukę iš Bostono į Liverpulį, pasuko link Panamos ir tęsė dar 1992 m. balandžio 5 d. išplaukiant iš Klaipėdos suplanuotą žygį aplink pasaulį. Panamos kanalas, Ramusis vandenynas, Australija, Indijos vandenynas, Keiptaunas ir ratas aplink pasaulį užsidarė Las Palme 1993 m. kovo 30 dieną. Į Klaipėdos uostą “Lietuva” grįžo 1993 m. balandžio 12 d. Prisimenama, kad sunkiausia žygio dalis buvo atsiskyrus nuo “Columbus 92” regatos, kurioje jachtas lydėjo Ispanijos karo laivai. Ramiojo vandenyno platybėse, kur pamatyti praplaukiantį laivą būdavo šventė, pusantro mėnesio plaukta be ryšio su Klaipėdos uostu. Indijos vandenyne bėgta nuo kelis kartus greičiau nei plaukė jachta atūžiančio “Kolina” uragano.

Prieš 10 metų vykęs pirmosios Lietuvos jachtos žygis aplink pasaulį sukėlė didžiulį susidomėjimą neseniai nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje. Klaipėdoje netgi buvo didžiulis žemėlapis, kuriame žmonės sekė “Lietuvos” žygį ir smeigtukais žymėjo įveiktą maršrutą. Geranoriškai žygio dalyvius sutiko ir pasaulio valstybės. Vieni pirmųjų gavę lietuviškus pasus žygio dalyviai į užsienio šalis būdavo įleidžiami ir be vizų. Iš anksto jie buvo gavę JAV vizą, o Niujorke - Australijos vizą.

Pirmojo žygio aplink pasaulį jachta dalyviai prisimena, kad jis buvo sunkus ir dėl to, jog turėjo palyginti nedaug pinigų. Tuometinė Lietuvos energetikos ministerija skyrė 50 tūkst. JAV dolerių, nes 1992 m. Lietuvoje dar nebuvo galima laisvai įsigyti valiutos. Dabar, pasak R.Dargio, į žygį jachta aplink pasaulį niekas nesileidžia su mažesne nei 500 tūkst. JAV dolerių suma, o regatose aplink pasaulį jachtų biudžetai sudaro dešimtis milijonų JAV dolerių. Kompensuodama grynųjų pinigų trūkumą “Lietuvos” jachta, kuria nuo pradžios iki pabaigos plaukė 8 žmonės, iš Klaipėdos pasiėmė dideles maisto ir geriamojo vandens atsargas. Prisimenama, kad lietuvišką duoną ir šampaną pavyko nuplukdyti net iki Australijos.

Šiandien prieš 10 metų atlikto žygio dalyviai sakė, kad jachta “Lietuva” jau nesileistų į kelionę aplink pasaulį. Ši 16,54 m ilgio jachta per “Anatolijaus” uraganą 1999 m. buvo gerokai aplamdyta. Tiesa, dabar ji jau sutvarkyta, pritaikytas ir naujas per “Anatolijų” sulaužytas stiebas. Dabar jachta “Lietuva“, kuri priklauso jūriniam buriuotojų klubui, buriuoja jaunimas.

Faktas, kad prieš dešimt metų lietuviai apiplaukė žemės rutulį, o vėliau žygį tik kitu maršrutu pakartojo ir jachta “Laisvė”, neišjudino buriavimo Lietuvoje. Jachtų, daugiausiai turistinės klasės, Lietuvoje po truputį daugėja, o sportinis buriavimas išlieka maždaug to paties lygio kaip ir prieš dešimtmetį.