Gėjų eitynės gali sukelti riaušes


2010-03-17
Šarūnas Černiauskas
Gėjų eitynės gali sukelti riaušes

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl galimo neapykantos prieš seksualines mažumas kurstymo. Jų taikiklyje – gėjų eitynėms Vilniuje nepritariantys "Facebooko" vartotojai.

Tyrimą Generalinė prokuratūra pradėjo po Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) kreipimosi. Žmogaus teisių gynėjams nerimą sukėlė eitynių oponentų kuriamos grupės socialiniame tinkle "Facebook".

LŽTC į prokurorus kreipėsi dėl dviejų "Facebooko" grupių, kuriose buriasi seksualinių mažumų eitynių priešininkai. Pirmoji grupė pakrikštyta "Aš esu už muštynes ir jas palaikančius žmones 2010-ųjų gegužę!", antrosios pavadinimas ne toks agresyvus – "Aš esu prieš homoseksualistų paradą Vilniuje 2010 gegužę".

"Raginama rinktis muštynėms per eitynes. Kai kurie nariai atvirai ragina griebtis smurto (prieš seksualines mažumas – red. past.) – mušti, užmušti, suvaryti į getus ir pan. Kreipėmės į prokuratūrą ir prašėme įvertinti, ar tokie veiksmai nepažeidžia Baudžiamojo kodekso nuostatų", – dienraščiui sakė LŽTC teisininkas Gediminas Andriukaitis.

Anot jo, abiejose "Facebooko" grupėse atvirai raginama smurtauti prieš gėjų eitynių dalyvius. Seksualinių mažumų atstovams negailima užgaulių žodžių, keiksmų. Grupės "Aš esu už muštynes ir jas palaikančius žmones 2010-ųjų gegužę!" nariai laido tokias replikas kaip "Visi miestai ir kaimai, pakilkite į mūšį, rinkitės į Vilnių, mes juos visus užmušim", "Naikinsim lochus" ir pan. Panašių atsiliepimų esama ir kitos "Facebooko" grupės diskusijose.

Muštynes propaguojančioje grupėje yra jau daugiau kaip 200 žmonių, kitoje – net 18,5 tūkst.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už neapykantos kurstymą interneto erdvėje gresia piniginė bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Gėjų eitynėms priešinasi ir dalis Seimo narių. Pasak BNS, praėjusią savaitę apie 50 parlamentarų kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos suteikto leidimo gegužės pradžioje surengti seksualinių mažumų eitynes.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovo Petro Gražulio išplatintame laiške teigiama, kad Generalinė prokuratūra turėtų "imtis veiksmų, kad būtų apgintas viešasis interesas".

Kreipimesi teigiama, esą homoseksualų eitynės pažeistų Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, prieštarautų Seimo nutarimu priimtai Šeimos politikos koncepcijai ir katalikų interesams. Be to, pasak besikreipiančių, akivaizdu, kad eitynės taps "patriotinio jaunimo, kitų aktyviai nusiteikusių piliečių traukos centru", tad gali kilti riaušės.