Kapinėse - skirtingos tradicijos


2006-10-31
GIEDRĖ BALČIŪTĖ
Kapinėse - skirtingos tradicijos

Kapinėse - skirtingos tradicijos

Skirtingų religinių konfesijų žmonės laidojami ne tik tose pačiose kapinėse, bet ir šarvojami tose pačiose salėse.

Nepaisant to, savo laidojimo papročius skirtingų religijų išpažinėjai išlaiko.

Paminklas – kojūgalyje

Skirtingų religinių konfesijų ar net tikėjimų klaipėdiečiai paprastai laidojami tose pačiose Lėbartų arba Joniškės kapinėse. Tačiau Lėbartų kapinėse žmonės, atsižvelgiant į religinius įsitikinimus, laidojami atskiruose kvartaluose.

Atskirus kvartalus kapinėse turi liuteronai ir žydai. Čia mirusieji gali būti palaidoti tik raštiškai leidus šių bendruomenių vadovams.

Savo kvartalą turi ir stačiatikiai bei sentikiai, tačiau čia žmonės laidojami be atskiro leidimo.

Nors stengiamasi katalikus nuo stačiatikių laidoti atskirai, dėl įvairių priežasčių kai kuriuose kvartaluose vienų ir kitų kapai yra susimaišę.

Stačiatikių bei sentikių kvartalas, esantis netoli tebestatomo kolumbariumo, padalintas į dvi dalis. Vienoje eilėje laidojami stačiatikiai, kitoje – sentikiai.

Kurioje eilėje kas palaidota, galima suprasti pagal paminklų padėtį. Sentikiai laidojami tik kojomis į rytus arba į pietus. Paminklai statomi ne galvūgalyje, bet kojų gale.

Kadangi duobė kasama pagal karsto formą – ties kojomis

siauriau, duobkasiai visada prieš kasdami duobę paklausia, kokį tikėjimą mirusysis išpažino.

Anksčiau sentikius į kapus nešdavo atviruose karstuose. Dabar tai pasitaiko retai. Tačiau prie kapo duobės karstas atidengiamas, kad su velioniu atsisveikintų artimieji, o veidas būtų uždengtas drobule.

Kape – kompiuteris

Nenoriai duobkasiai eina į čigonų, kurie prie kapų mėgsta surengti muštynes, laidotuves.

Šarvojimui čigonai užsako dvi sales, kad vienoje gulėtų velionis, o kitoje galėtų puotauti gedėtojai.

Galbūt dėl šios priežasties, pasak duobkasių, čigonai į kapus neretai ateina apgirtę.

„Čigonai sunkiai apsisprendžia, ar atsisveikino su mirusiuoju, ar dar ne. Todėl vos vieni bando uždengti karstą, kiti supyksta ir puola muštis, nes dar nespėjo atsisveikinti“, - prisiminė duobkasys Stasys Pinikas.

Čigonų laidojimo papročiai įdomūs ir tuo, kad į kapo duobę jie kloja kilimą. Duobėje padeda ir degtinės. „Teko girdėti, kad Rusijoje, laidojant turtingą čigonų baroną, į kapo duobę buvo įdėtas netgi kompiuteris“, - pasakojo S.Pinikas.

Pakeičia skulptūras

Nors kitų religinių konfesijų žmonės turi galimybę mirusiuosius šarvoti savo maldos namuose, neretai kreipiamasi netgi į tuos laidojimo namus, kurie paslaugas teikia po katalikų bažnyčios stogu.

Į katalikų bažnyčios pusrūsyje esančius laidojimo namus palydėti mirusiuosius priimami ir skirtingų religinių konfesijų šventikai.

„Būna, kad dar gyvi būdami ateina stačiatikiai senukai ir klausia, ar galėsime, kai numirs, juos pašarvoti pas mus“, - sakė Švento Juozapo Darbininko bažnyčios laidojimo namų administratorius Vytautas Kazlauskas.

Švento Kazimiero bažnyčios laidojimo namuose netgi suteikiama galimybė skirtingų religinių konfesijų išpažinėjams pagal savo norą pakeisti kai kurias šarvojimo salės interjero detales.

Katalikai prašo, kad galvūgaly stovėtų Marijos statula, stačiatikiai – Jėzaus, o liuteronai nori kryžiaus.