Kodėl brangsta degalai?


2004-04-26
Valerijus Rajevskis
Kodėl brangsta degalai?

Dienos rūpestis

Kodėl brangsta degalai?

Pastarąją savaitę degalai pabrango vidutiniškai 5 centais už litrą. Mėnesį prieš tai jie taip pat ne kartą brango. Atrodo, kad degalai brangsta nuolat, tačiau tikslingai, kad po gegužės 1 dienos vartotojų neištiktų smūgis. Ko Lietuvos vartotojai gali tikėtis iš naftos produktų mažmeninės rinkos?

Analizuodamas rinkos situaciją, bendrovės “Lukoil Baltija” generalinio direktoriaus pavaduotojas Romas Turlinskas sakė, kad mažmeninėje prekyboje degalai pabrango todėl, kad vienintelis Lietuvos naftos produktų gamintojas (AB “Mažeikių nafta”) pradėjo didinti kainas. “Gamintojas padidino kainą, nes pasaulio biržoje pabrango naftos žaliava. Vartotojai jau praėjusios savaitės pabaigoje pajuto, kad dyzelinas pabrango 6 ct už litrą, benzinas – 4 ct”, - teigė R. Turlinskas. Jis spėjo, kad šią savaitę degalų kainos gali nusistovėti, o viduryje – šiek tiek sumažėti, nes pasaulio biržoje ryškėja naftos kainų mažėjimo tendencija. Ar kainų sumažėjimas pasaulyje turės įtakos mažmeninei prekybai? R. Turlinsko nuomone, viskas priklauso nuo “Mažeikių naftos” pozicijos, mažmeninėje rinkoje dirbančių kompanijų.

Ar keisis mažmeninės prekybos naftos produktų kainos Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą? R. Turlinsko nuomone, keistis neturėtų, nes nesikeis degalų akcizai. “Tik gali 3-4 ct pabrangti automobilių dujos – taip pat dėl akcizų, - teigė generalinio direktoriaus pavaduotojas. – Benzino kaina jau pasiekė aukščiausią normą. Gali šiek tiek atpigti dyzelinas, nes į Lietuvą bus importuojami pigūs rusiški naftos produktai, kuriems dabar taikomas 15 proc. akcizas.”

Lygindamas trijų Baltijos šalių mažmenines rinkas, R. Turlinskas sakė, kad Lietuvoje naftos produktai brangiausi, nors mes turime naftos perdirbimo įmonę. “Lietuvoje litras dyzelino kainuoja 2,34 Lt, Latvijoje – 1,95 Lt, Estijoje – 1,94 Lt. A-95 markės benzinas pas mus kainuoja 2,54 Lt, pas kaimynus – 2,27 ir 2,20 Lt už litrą. Kaimyninėje Lenkijoje degalai taip pat vidutiniškai 10 ct pigesni nei pas mus, - teigė R. Turlinskas. – Taip yra todėl, kad mūsų kitokia akcizų politika, nors mes esame tranzitinė valstybė.”

Kalbėdamas apie tai, kas mūsų naftos produktų rinkos laukia po gegužės 1-osios, R. Turlinskas sakė, jog dėl akcizų politikos degalai nebeturėtų brangti, nes pasiekė aukščiausią tašką. “Jeigu ir brangtų, tai tik todėl, kad pasaulyje padidėtų naftos kainos”, - sakė R. Turlinskas.