Nakties gyviai stebino žmones


2003-09-01
Giedrė BALČIŪTĖ
Nakties gyviai stebino žmones

VENTĖS RAGE

Nakties gyviai stebino žmones

Egzotikos megėjai turėjo progą patenkinti šią savo aistrą. Paskutinėmis rugpjūčio naktimis būriai žmonių skubėjo į Ventės ragą stebėti šikšnosparnių migracijos. Taip buvo pažymėta „Europos šikšnosparnių naktis-2003“, kuri Senajame žemyne pradėta rengti nuo 1997, o Lietuvoje tik nuo 2000 metų.

Vampyrų nėra

Šikšnosparnius prisiminti nuspręsta todėl, kad jų populiacija sparčiai nyksta visoje Europoje.

Visose Europos šalyse šikšnosparnių naktis yra valstybinių institucijų organizuojamas renginys.

Lietuvoje pavyko aptikti 15 šių gyvūnų rūšių, tačiau spėjama, kad jų turi būti daugiau. Maždaug septynių rūšių šikšnosparniai lieka žiemoti mūsų šalyje, kiti, trumpaplaukiai, migruoja į Vokietiją, Olandiją, Prancūziją. Visi Lietuvoje gyvenantys šikšnosparniai yra vabzdžiaėdžiai. Nei vaisiais, nei krauju mintančių šikšnosparnių Europoje nėra.

Mėgsta bažnyčias

Lietuvos šikšnosparnių globos draugijos įkūrimo iniciatorius Kauno medicinos universiteto profesorius Dainius Paužas pasakojo, kad dauguma neskrendančių į šiltesnius kraštus šikšnosparnių žiemą miega Kauno tvirtovėje. Pastebėję tai gamtininkai laikinojoje sostinėje įkūrė vienuolika šikšnosparnių draustinių.

Šikšnosparniai mėgsta apsigyventi bažnyčiose už altorių, kur yra tamsu, ramu, retai užsuka žmonės. Ypač daug šikšnosparnių gyvena Varnių bažnyčios laidojimo kriptose. Taip pat šie gyvūnai įsitaiso ir gyvenamųjų namų sienų plyšiuose, netgi daugiabučių rajonuose.

Prijaukinti šikšnosparniai įpranta ieškoti ėdalo visada toje pačioje vietoje, o savo šeimininkus greitai pradeda atpažinti ir praeinančius pro šalį juos nulydi ne akimis, bet ausimis. Tiesa, šikšnosparniams ilgainiui nusibosta gyvenimas su šeimininkais ir jie išskrenda.

„Vaikų darželis“

Prieš pradėdamas skristi šikšnosparnis pradeda leisti ultragarsus, kuriuos galima užfiksuoti tik turint specialius prietaisus. Įdomu tai, kad šie gyvūnai su savo patelėmis santykiauja rudenį, tačiau patelės apvaisinamos tik peržiemojusios - pavasarį. Žiemą patinėlio sėkla žiemoja drauge su patelėmis jų kūne.

Paprastai šikšnosparniai atsiveda vieną, labai retai - du palikuonis, kurie augdami visada skraido kartu su motina, o po to auginami viename būryje kartu su kitais jaunikliais. Gamtininkai juokauja, kad tai savotiškas šikšnosparnių „vaikų darželis“.