Nusipelnę - nereikalingi


2003-07-10
Audronė GLIOŽERIENĖ
Nusipelnę - nereikalingi

Gimnazijose

Nusipelnę - nereikalingi

Valdžiai nebereikalingi Klaipėdos švietimo istoriją kūrę pedagogai. „Ąžuolyno“ gimnazijos direktorė Elena Montvydienė iš pareigų atleista nuo birželio 30-osios, o Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Romualdas Bloškys darbą baigs liepos 31 dieną. Gerais mokymo rezultatais garsėjančių švietimo institucijų vadovai prašė pratęsti darbo sutartis, bet valdininkai nesutiko.

Neleidžia dirbti

68 metų E.Montvydienė gimnazijai vadovavo 27 metus. Ji prašė leisti padirbėti bent iki šių metų spalio vidurio. 67 metų R.Bloškys gimnazijai vadovauja 36 metus. Jis norėtų padirbėti dar metus. Tuomet buvę direktoriai gautų šiek tiek didesnes pensijas.

„Klaipėdos“ pakalbinti R.Bloškys ir E.Montvydienė, savo gyvenimą grindę dvasinėmis vertybėmis, nenoriai kalbėjo apie pinigus. Tačiau argi tai nusikaltimas - dorai uždirbti pensiją?

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Leonas Makūnas dienraščiui sakė, kad su pensinio amžiaus direktoriais pratęsti terminuotas darbo sutartis jis neturįs juridinio pagrindo. R.Bloškio nuomone, keitęsi Valstybės tarnybos bei Švietimo įstatymai netrukdo Klaipėdos valdžiai pratęsti darbo sutarties.

„Jei teisybės ieškočiau teisme, ją rasčiau“, - įsitikinęs direktorius, pridūręs, kad vardan šventos ramybės to nedarys. Jis ir E.Montvydienė, bergždžiai rašę prašymus Klaipėdos valdininkams, pagaliau sutiko, kad būtų atleisti šalių susitarimu.

Mokytojos kuždasi

Per prievartą mielas nebūsi. Mieste kalbama, kad valdininkai turi savų tikslų. Nors konkursai direktorių pareigoms eiti dar nepaskelbti, pačioje„Ąžuolyno“ gimnazijoje kuždamasi, jog direktoriaus Vilija Prižgintienė, dirbusi E.Montvydienės pavaduotoja.

Galimybės, kad tarp pretendentų bus direktorių pavaduotojų, neatmetė ir L.Makūnas. Ar pati V.Prižgintienė žada dalyvauti konkurse? „Jis dar nepaskelbtas, nežinau, ar jame dalyvausiu“, - vakar „Klaipėdai“ sakė V.Prižgintienė.

Ji - Klaipėdos savivaldybės Socialinio departamento, kuriam priklauso Švietimo skyrius, direktoriaus Egidijaus Prižginto žmona. Pats E.Prižgintas kurį laiką vadovavo Vytauto Didžiojo gimnazijai.

Paliko gimnaziją

1992-1996 metais R.Bloškys nedirbo gimnazijoje, nes buvo išrinktas į Seimą. Nors, pasibaigus Seimo nario kadencijai, įstatymai garantavo jam teisę grįžti į buvusią darbo vietą, R.Bloškiui dėl to teko pakovoti teisme. Po bylinėjimosi E.Prižgintas buvo priverstas palikti gimnazijos direktoriaus kėdę. Jam atsirado vadovo vieta savivaldybės Švietimo skyriuje, vėliau - Socialiniame departamente.

E.Prižgintas užtikrino „Klaipėdą“, kad jis neketina vėl direktoriauti Vytauto Didžiojo gimnazijoje. “Su nostalgija prisimenu moksleivius ir mokytojus, bet antrąkart nebrisiu į tą pačią upę“, - sakė valdininkas.

Nebuvo lojalus?

Tarp pedagogų šnekama, kad miesto valdžiai reikia lojalaus Vytauto Didžiojo gimnazijos direktoriaus. Paties R.Bloškio nuomone, jis buvo itin neparankus. „Nepaklusnus, turintis nuomonę. Ji ne visada sutapdavo su valdininkų“, - save apibūdino pedagogas. Jis priminė paskutinį gimnazijos bendruomenės akibrokštą, kada asipriešinta Švietimo skyriaus planams nuo rugsėjo 1-osios gimnazijoje nebeformuoti V klasių.

R.Bloškys liūdnai pajuokavo, kad valdžia jam atima galimybę dalyvauti griaunant gimnaziją. Šiandien savivaldybės taryba gali nubalsuoti už tai, kad seniausia Klaipėdos lietuvių gimnazija nebeturės tradicinės struktūros.