Prie kario palaikų - vokiškas šalmas ir žetonas


2003-06-12
Daiva JANAUSKAITĖ
Prie kario palaikų - vokiškas šalmas ir žetonas

Vakar surasti kario palaikai gali būti atpažinti. Kelio iš Jakų į Dovilus platintojams nebe pirmą kartą tenka aptikti prieš daugiau nei pusšimtį metų pasibaigusio karo pėdsakų. Vakar kultūros vertybių apsaugos specialistai čia apžiūrėjo atkastą dar vieno kario skeletą. Šalia gulėjo vokiškas šalmas. Visą dieną tyrinėjęs radimvietę archeologas aptiko ir kario žetoną.

Šį kartą kario palaikai rasti maždaug už kilometro nuo vietos, kur pernai rudenį darbininkai atkasė apie 20 tarybinių karių griaučius. Šiemet gegužės mėnesį jie buvo iškilmingai palaidoti Gargždų karių kapinėse. Vakar UAB “Telšių melioracija” darbininkai persikėlė dirbti atokiau. Stabdyti darbus - labai sudėtinga, nes kelias čia labai siauras, o kelininkai dar labiau trukdo pravažiuoti.

Archeologas Klaipėdos universiteto magistrantas Klaidas Perminas vakar bandė aptikti bent kokių detalių, kurios galėtų padėti nustatyti, ar tai tarybinis, ar vokiečių karys. Archeologo paieškos buvo vaisingos - rastas aprūdijęs kario žetonas. Juos turėdavo visi vokiečių kariai. Vakar rastą žetoną turės tirti restauratoriai, jame mažai kas matoma, bet gali būti, kad specialistams pasiseks sužinoti, kas buvo žuvusysis, nes žetonuose būdavo iškalta kario pavardė, vardas, gimimo metai. Neliko abejonių, kad rasti vokiečių kario palaikai. Pasak K.Permino, duobėje gulėjo tik vienas karys. Daugybėje vietų prie skeleto buvo minosvaidžio skeveldrų, turbūt jos ir atėmė kariui gyvybę. Čia pat rastas vokiškas šalmas, kelios smulkios sagos, maža vielinė sagtelė. Palaikai rasti buvusiame pakelės griovyje, kur archeologui dirbti buvo nelengva, nes šlapias molis sukibęs gabalais, ir radiniai jame blogai matomi.

1945 metų sausį, praūžus frontui, laukuose ties Klaipėda keletą mėnesių nepalaidoti gulėjo žuvusių karių kūnai. Maždaug balandžio mėnesį, kai nutirpo sniegas ir lavonai ėmė irti, gyventojai buvo raginami rinkti lavonus ir juos laidoti. Daugelis palaikų atgulė karių kapinėse, tačiau dalis liko užversta giliose pakelių duobėse. Dabar platinant kelią jų dar vis randama. Telšiškiai kelininkai sakė, kad jiems tenka dirbti įvairiose vietose, tenka rasti įdomių dalykų, bet tiek daug Antrojo pasaulinio karo sprogmenų, šaudmenų ir karių palaikų jie nematė niekur.