Klaipėdos knygos rinkimuose triumfavo „Druka“


2009-01-29
Rita Bočiulytė
Klaipėdos knygos rinkimuose triumfavo „Druka“

Gražiausios ir skaitomiausios Klaipėdos knygos titulai atiteko tai pačiai uostamiesčio leidyklai – šiemet laurus susižėrė leidybos grupė „Druka“.

Konkuravo dėl laurų

Jos išleistos Vyganto Vareikio „99 Klaipėdos miesto istorijos” pripažintos populiariausia, o Remigijaus Treigio ir Rolando Rastausko fotoeseistinis albumas „Berlynalijos” – gražiausia 2008-ųjų Klaipėdos knyga.

Abiejų leidėjai apdovanoti skulptoriaus Svajūno Jurkaus sukurtais specialiais prizais. Vyrą ir moterį simbolizuojančios skulptūrėlės įteiktos leidybos grupės „Druka“ valdybos pirmininkui Algirdui Apulskiui ir vadovei Renatai Budvytienei. Konkurso diplomas įteiktas ir abiejų knygų-laureačių dizaineriui – klaipėdiečiui Gyčiui Skudžinskui, tarp kitko, sumaketavusiam ir gražiausią 2007-ųjų Klaipėdos knygą.

Konkursas „Klaipėdos knyga – 2008“, startavęs 2009-ųjų išvakarėse, vakar baigėsi iškilminga apdovanojimų ceremonija Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje.

Miesto bibliotekos inicijuotuose knygos rinkimuose trečiasyk skaitytojai balsavo už populiariausią, o ekspertų komisija, vadovaujama Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedros profesoriaus Alberto Gursko, išrinko gražiausią metų leidinį.

Šiemet konkurse dalyvavo 19 knygų, uostamiestyje išleistų 2008-aisiais. Jas pateikė šešios Klaipėdos leidyklos ir vienas privatus asmuo: Mindaugas Milinis, Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, leidybos grupė „Druka”, leidyklos „Libra Memelensis“, „Eglė”, Klaipėdos universiteto leidykla bei Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius.

Dėl laurų varžėsi meno albumai ir parodų katalogai, fotoeseistikos, eilėraščių, apysakų ir publicistikos knygos, solidus rinkinys istorinių ir mokslinių leidinių bei pasakaičių knyga vaikams.

Pati populiariausia

Už populiariausią knygą šešias savaites skaitytojai balsavo telefonu, paštu, internetu ir šešiuose miesto bibliotekos filialuose. Bibliotekininkai suskaičiavo iš viso 1299 balsus.
Po 104 iš jų surinko Nijolės Kepenienės pasakų knyga „Netikri padavimai“ (leidykla „Libra Memelensis”) ir Bernardo Aleknavičiaus fotoalbumas „Žemaičių žemės rūpintojėliai” („Eglės“ leidykla), užėmę trečiąją vietą.

Antrąja pagal populiarumą tapo „Zylės plunksna“ – originaliai įrišta pirmoji klaipėdietės knygų leidėjos Birutės Kaniušaitės-Šeškauskienės eilėraščių knyga (S.Jokužio leidykla–spaustuvė), gavusi 115 skaitytojų balsų.

Daugiausia – 371 balsą – surinko ir populiariausios 2008-ųjų Klaipėdos knygos vardą pelnė V.Vareikio „99 Klaipėdos miesto istorijos”, išleistos lietuvių, vokiečių ir anglų kalbomis. Tai fotografijomis iliustruotas 99 eseistinių trumpų pasakojimų rinkinys, patraukliai ir intriguojančiai pasakojantis apie Klaipėdos istorinio ir kultūrinio gyvenimo raidą nuo miesto įkūrimo iki dabar. Istorinė miesto mozaika knygoje sudėliota iš trumpų užrašų, atminties blyksnių, iliustruotų amžininkų prisiminimais, atvirukais, senomis ir šių dienų nuotraukomis. Daugiausiai dėmesio knygoje skiriama neramaus XX amžiaus įvykiams. Leidinyje Klaipėda iškyla kaip Lietuvai ypatingą vertę turintis jūrinis miestas, kuris nuo seno buvo liberalus ir visiems tolerantiškas.

Anot V.Vareikio, kuris labai džiaugėsi jo knygos įvertinimu, knygų leidybai krizė negresia, kol yra kas jas rašo, leidžia ir skaito: „Sunkiais ekonomikai laikais gera pasinerti į knygas, kurios yra nekintanti vertybė“.

Gražiausia – „Berlynalijos“

Gražiausios metų knygos rinkimų komisijos verdiktą paskelbė grafikė kaligrafė Lidija Skačkauskaitė-Kuklienė. Jos teigimu, ekspertams buvo labai sunku priimti sprendimą – knygų daug ir gražių. „Šie rinkimai turi vieną didelį trūkumą – prizas tik vienas“, – apgailestavo ji, perduodama komisijos pirmininko A.Gursko žodžius. Pasak komisijos narės, „į tokius rinkimus reikėtų žiūrėti kaip į diskusiją, provokaciją, sprendimų paiešką, skatinimą tobulėti, o ne kaip į lenktynes, – kas geresnis“. Grafikė pastebėjo, kad ateityje tikslinga būtų konkurse dalyvaujančias knygas grupuoti – bent į mokslo ir meno leidinius. „Dabar akivaizdu, kad meno albumai nurungia tvarkingas, profesionaliai padarytas, bet vizualiai ne tokias įspūdingas mokslines, istorines knygas“, – sakė ji.
Komisija visiems konkurse dalyvavusiems knygų leidėjams turėjo pastabų dėl įrišimo kokybės, daugeliui – dėl vaizdinės ir techninės medžiagos santykio, maketo struktūros.

Iš pradžių atmetus abejotino grožio knygas, antrajame etape liko kelios pretendentės: S.Jokužio leidyklos–spaustuvės išleista tautodailininko Vytauto Ulevičiaus kūrybos išklotinė „Medžio giesmė“ (albumo dizaineris – Gvidas Mickevičius) bei Audreolės Pažereckaitės ir Algio Jankūno fotografijų knyga „Šarnelės šviesa” (dailininkas – Algis Kliševičius). Su jais konkuravo Klaipėdos universiteto leidyklos dviejose knygose bendrame aplanke “Žvilgsnis atgal”, sudarytose Jono Bukančio, sudėti Martino Reinholdo Tydeko prisiminimai ir leidybos grupės „Druka“ pristatyti fotoalbumas “Džiazas. Klaipėda. Mes” bei fotoeseistinės „Berlynalijos“ (abiejų dizaineris – G.Skudžinskas).

Komentuodama vertinimo komisijos sprendimą, L.Skačkauskaitė-Kuklienė apie „Berlynalijas“ sakė: „Lyg ir nėra prie ko prikibti. Labai gerai padaryta, meniniu požiūriu vieninga knyga“. Anot prof. A.Gursko, jos dizaineris sugeba varijuoti tuo pačiu šriftu, panaudodamas visas jo galimybes, ir tuo praturtindamas knygą. Retas leidinys pasižymi tokia šrifto kultūra. Fotografijos nekonkuruoja su tekstu, abu knygos dėmenys – lygiaverčiai, pasiekta kone ideali jų pusiausvyra, o teksto akcentai, gerai apgalvotos erdvės, dviejų spalvų popierius leidinį puošia, padeda skaitytojui atsirinkti esminius dalykus. Be kita ko, puikiai sutvarkyta net knygos metrika.

Prieš dvasinę krizę

Leidybos grupės „Druka“ vadovė R.Budvytienė vakar neslėpė, kad apdovanojimo ir laukė, ir tikėjosi.

Konkurse nuskynusių prizus knygų leidėjai tikrai to verti – labai nuoširdžiai ir daug dirbo visus metus. Įdomu, kad su „Berlynalijomis“ pernai metų pradžioje startavo „Drukos“ leidybos grupė, o 2008-uosius ji užbaigė išleisdama ne ką kita, o „99 Klaipėdos miesto istorijas”. R.Būdvytienės teigimu, šios knygos klaipėdiečius paskatino atrasti tai, kas pamiršta, išgyventa, o laurai antrina, kad leidėjai nei savęs, nei skaitytojų nenuvylė.

„Įvertinimas padrąsina ir įpareigoja drąsiai žengti mūsų pasirinkta kryptimi – leidžiant kultūros populiarinimo knygas“, – sakė leidybos grupės „Druka“ vadovė.

Ji ir kiti knygų leidėjai dėkojo konkurso rengėjai Klaipėdos miesto bibliotekai, jo mecenatui bendrovei „Mūsų laikas“ ir ištikimam informaciniam rėmėjui „Klaipėdos“ dienraščiui. Jo vyriausiasis redaktorius Valdemaras Puodžiūnas džiaugėsi, kad Klaipėdos miestas turi unikalią knygos šventę, jau tampančią gražia tradicija. Tokie knygų rinkimai Lietuvoje – tik dveji: visos šalies mastu kasmet jie vyksta Vilniuje ir Klaipėdoje, suburdami uostamiesčio knygų leidėjus. „Puiki galimybė jiems parodyti savo kūrybą. Ir didelis džiaugsmas mums visiems dalyvauti šventėje, kurioje pagerbiamas vienas didžiausių pasaulio stebuklų – knyga“, – sakė V.Puodžiūnas. Anot jo, svarbiausia, kad krizė nepažeistų mūsų visų sielų.

Trejus metus, nuo pat pirmojo Klaipėdos knygos konkursą remiančios bendrovės „Mūsų laikas“ valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas užtikrino, kad ir kitąmet lėšų tokiam renginiui suras net ir labai spaudžiant krizei. „Kad finansinė krizė neišplistų į dvasinę, yra knyga“, – teigė verslininkas.