Saulės žemuogių šerbetas


2009-08-24
Birutė Skaisgirienė
Saulės žemuogių šerbetas

Kol dar vasara, kol žiogai vakarais groja smilgų stygomis, ir atokaitoje noksta paskutinės žemuogės, Saulė Želnytė suskubo surengti savo vasarinę žolinių koliažų parodą labai viliojančiu pavadinimu – "Žemuogių šerbetas".

Viską maga išbandyti

Vienoje jaukios uostamiesčio Meno bibliotekos salėje autorė pristato naujausius tapybinius koliažus, tarsi supintus iš smaragdinės vasaros žalumos, violetinėmis jūromis vilnijančių smilgų ir raudono žemuogių saldumo. Kitoje salėje – Saulės tapybos darbai, visai neseniai eksponuoti Gargžduose.

Palangoje gyvenanti S.Želnytė – aktyviai kurianti ir savitos meninės kalbos atkakliai ieškanti menininkė, išbandžiusi pačias įvairiausias technikas, faktūras, medžiagas, spalvinius derinius ir formatus. Pasak jos, viską maga išbandyti: nuo tapybos, koliažo, mažosios skulptūros iki instaliacijos ir žemės meno.

Nerungtyniauja su gamta

Metalas, molis, popierius, augalai, stiklas – visa ši materija kyla iš gamtos, žmogus – irgi gamtos dalis, todėl kitokios, stipresnės medžiagos ir kūrėjo sąsajos autorė savo kūryboje tvirtino net neieškanti.

"Galėčiau tas pievas realistiškai ištapyti, atskirai – kiekvieną žolelę, – kalbėjo menininkė, – bet pati gamta yra nepralenkiama, ir veltui stengčiausi ją pranokti. O gal kūryboje naudodama tikrą gamtinę materiją pratęsiu ir įamžinu tokį trapų, tokį laikiną augalo gyvenimą?.. Gal tai gyvenimas po gyvenimo, tik jau kitur?.."

Jos žoliniuose koliažuose lyg inkliuzas gintare tarytum užmiega vasara, išsaugodama kvapus, spalvas ir žemuogių skonį lūpose...

Dovana gimtajam miestui

S.Želnytė gimė 1975-aisiais Vilniuje. Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualinio dizaino katedroje įgijo vizualinio dizaino bakalauro ir magistro išsilavinimą. Parodose dalyvauja nuo 1997-ųjų. Yra aktyvi įvairių kūrybinių projektų dalyvė.

Atskirai derėtų prisiminti Vilniaus Literatų gatvės projektą.

Jo metu sena, apkerpėjusi ir aptrupėjusi namo siena neatpažįstamai pasikeitė – pasipuošė daugiau nei dviejų dešimčių įvairių sričių menininkų iš visos šalies sukurtais darbais. Projektas visuomenei buvo pristatytas šiemet gegužę.

Į gimtąjį miestą sugrįžusi S.Želnytė inscenizuotoje literatūrinės atminties sienoje įamžino du savo darbus – specialiai sukūrė dvi keramines kompozicijas. Vieną dedikavo tolimam savo giminaičiui kalbininkui Juozui Balčikoniui, o kitą – nežinomiems kasdienybės poetams. Menininkės planuose – keraminis reljefas mėgstamam poetui Vytautui Bložei, kuris, anot Saulės, yra netiesioginis jos mokytojas, jos guru.

Džiaugiasi kiekviena diena

Klausiau autorės, ko palinkėtų sau.

Atsakymo ilgai laukti nereikėjo.

"Norėčiau gyventi 300 metų, gal tada pagaliau užaugčiau. Ir dar tegul mano gyvenimas būna viena laiminga akimirka, – to siekiu atrasdama daugybę nuostabių dalykų mažose gyvenimo smulkmenose, pavyzdžiui, rudeniniuose lapuose ir seno mokyklos kiemsargio giedrose akyse", – šypsojosi Saulė.

S.Želnytės parodą galima aplankyti Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) iki rugsėjo pradžios. Biblioteka dirba nuo pirmadienio iki penktadienio 10–18 val. Kiekvieno mėnesio paskutinis trečiadienis – švaros diena, biblioteka uždara lankytojams.