Spalvinės A.V.Krištopaičio meditacijos


2008-12-02
Birutė Skaisgirienė
Spalvinės A.V.Krištopaičio meditacijos

Tapytojas Antanas Virginijus Krištopaitis šiemet Klaipėdoje surengė jau trečiąją autorinę parodą. Iki gruodžio 12-osios jo paveikslai eksponuojami Girulių bibliotekoje.

2008-ieji A.V.Krištopaičiui – išskirtiniai metai. Trys parodos vainikuoja menininko 60-metį. Jis gimė 1948-aisiais Klaipėdos rajone, Triušelių kaime. Vaikystė prabėgo Jakuose, mokėsi Klaipėdos politechnikume, tačiau jau tada ėmė ryškėti nenumaldomas potraukis tapybai. 1968–1974 m. jis gyveno Latvijoje ir lankė Latvijos dailės akademijos piešimo, tapybos ir kompozicijos kursus. Į Klaipėdą sugrįžo 1974-aisiais, čia gyvena iki šiol.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Girulių galerijoje A.V.Krištopaitis pristato naujausius, dar neeksponuotus savo darbus, visą vasarinį 2007–2008 m. "derlių". Vaiskių vasariškų spalvų šėlsmas menininko drobėse – puikus kontrastas nykiai ir bespalvei žiemos pradžios gamtai.

Parodos autorius – modernaus abstrakcionizmo atstovas. Jo tapyba ekspresyvi, nenuspėjama, nevienalytė. A.V.Krištopaičio tapybos pagrindas – spalvinė raiška. Spalvomis jis išreiškia mintis, vizijas, nuotaikas, nuojautas... Visa jo tapyba – asociatyvi, dažniausiai koks nors prisiminimas, išgyventas įvykis inspiruoja ištisus paveikslų ciklus ir spalvinius derinius. Ir kiekvienąsyk – vis kitokius.

"Man neįdomu būti atpažįstamam kiekviename paveiksle, neįdomu turėti susiformavusį braižą. Priešingai – ieškau naujų raiškos formų, naujų spalvų. Žmogus turi keistis, ieškoti..." – įsitikinęs tapytojas.

Gal todėl jo tapyba sklidina ryškių spalvų. Juokauju, kad tai labai jau nelietuviška, – mes, lietuviai, būdami tokie žemiški ir santūrūs, retai atitrūkstame nuo žemės spalvų paletės.

O tapytojas atsako, kad dažniausiai spalvas ir temas padiktuoja gamta, juk joje – tiek spalvų!.. Tačiau kartais net nebūtina išeiti iš namų, kad šautų kokia mintis, spalvinė asociacija. Įkvėpimas ateina tada, kai tam ateina laikas. Kūrėjas tiki, kad egzistuoja kosminė energija, kuri ir nulemia daugelio įvykių raidą ir ciklą. Reikia tik mokėti įsiklausyti ir pajausti.

A.V.Krištopaitis tapo įvairiomis technikomis: akvarele, pastele, aliejumi, akrilu, tempera ir guašu. Ir darbą ne visada pradeda piešiniu. Kūrinio pradžia gali būti spalvinė dėmė, atspindinti nuotaiką, ar minties imitacija. Didžioji dalis kūrinių užgimsta gamtoje, o dirbtuvėje uždedamas tik paskutinis štrichas.

"Netapyti negaliu. Tai meditacijos forma, nusinešanti mano sielą į tokius tolius, kad žodžiai bejėgiai tai išreikšti", – sakė tapytojas.

Išties jo parodoje galima pasisemti energijos, optimizmo ir spalvų, kurių taip stinga šiuo niūroku metų laiku.