Vaikų klubas – kad būtų įdomiau gyventi


2009-05-27
Rita Bočiulytė
Vaikų klubas – kad būtų įdomiau gyventi

Gražią gegužės pradžios pavakarę Girulių bibliotekoje-bendruomenės namuose savo veiklą smagiai ir nuotaikingai pradėjo naujas Vaikų ir jaunimo klubas.

Išsipildė svajonė

Jo iniciatorė Eglė Rupeikaitė mintį apie tokį klubą brandino jau nuo pantomimos ir režisūros studijų Klaipėdos universitete laikų. Kad vaikams reikia užimtumo ir turiningo laisvalaikio, jai abejonių niekuomet nekilo. Pasibaigus studijoms, vizijos ir svajos buvo pakoreguotos realaus gyvenimo, bet… Idėjos niekur nedingo. Ir štai, bibliotekos patalpose ir kieme jau nuolat renkasi, kuria ir šurmuliuoja smagus būrys vaikų.

Jau atvykę į klubo atidarymą vaikai ir jų tėveliai neturėjo kada nuobodžiauti – ir su žemės menu susipažino (skaidres demonstravo ir žemės meną pristatė Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė), ir patys galėjo išlaisvinti savo fantaziją kurdami mažus stebuklus tiesiog smėlyje iš šakų, kankorėžių, akmenukų čia pat, Girulių bibliotekos kiemelyje. O kur dar pantomimos pamokėlės, išjudinusios net ir pačius mažiausius šventės dalyvius. Vaikai susižavėję žiūrėjo, kaip juda jų vadovė Eglė, ir bandė patys parodyti, ką sugeba.

Renka vardą

Buvo joje ir šiek tiek dramos – trys vaikų komandos varžėsi dėl prizų už geriausiai suvaidintas emocijas ir daiktus: liūdesį, džiaugsmą, pavydą, elektros lemputę ar supamąją kėdę. Manote, kad tuo viskas ir pasibaigė? Užduočių užduotėlių klubo iniciatorė Eglė buvo prigalvojusi ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams, kurie ir vainikus pynė, ir atsakingoje vertinimo komisijoje dalyvavo. Šią nuostabią šventę vainikavo paskutinė užduotis – klubo pavadinimo ir logotipo kūrimas, išmarginęs kiemelio grindinį įvairiausiomis vaivorykštės spalvomis ir vaikų sugalvotais logotipais. Vaikai siūlė naująjį klubą pavadinti "Gintarėliais", "Pajūrio vaikais", "Jaunyste", "Break jaunimui" arba tiesiog "Arbūzas – geriausias vaikų klubas!". Iki birželio 1-osios dar prigalvos ir kartu išrinks vieną – patį gražiausią.

Betgi ne pavadinimas svarbiausia. Užsiėmimai klube vyksta du kartus per savaitę, su vaikais kuria ir žaidžia entuziastingi ir kūrybingi žmonės, kurie jau ruošia intriguojantį veiksmų planą. Kaip pasakojo E.Rupeikaitė, vaikams bus pasiūlytos pantomimos, šokio, vaidybos, literatūros, dailės pamokėlės, etnografiniai užsiėmimai, edukacinės programos, vyks dieninės vasaros stovyklos, plenerai su menininkais, teminės gimtadienių šventės ir daugelis kitų vaizduotę ir protą lavinančių užsiėmimų. Laukiami visi norintieji prisijungti – klubo susitikimai vyksta trečiadieniais 17.30 val. ir penktadieniais 17 val. Girulių bibliotekoje-bendruomenės namuose (Šlaito g. 10A). "Viskas tik prasideda", – šypsojosi Eglė.

"Užklasinė" veikla

Iš tikrųjų ji yra Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė. Darbu nesiskundžia, bet sako dar studijuodama režisūrą kartu su bendrakursiais svajojo atidaryti Vaikų ir jaunimo klubą. "Gyvenimas pakoregavo viską savaip, visi išsibarstėme po pasaulį su savomis idėjomis ir siekiais… O svajonė atidaryti vaikų klubą vis ruseno... Ketverius metus dirbau aukle ir vaikų renginių organizatore ir drąsiai galiu pasaykyti, kad turiningo užimtumo vaikams nebus per daug. Jie atsirenka tai, kas jiems įdomu ir patrauklu. Klubo veikla tik prasideda, bet jau formuojasi bendraminčių – entuziastų, idėjų generatorių komanda, su kuria ir darbuosimės…" – džiaugėsi Eglė.

"Turiu įdomų darbą, nuostabų kolektyvą ir priimu tai kaip Dievo dovaną…O šioji veikla – visuomeniniais pagrindais ir tik po oficialaus dorbo, laisvalaikio metu. Kiti klausia, kam man to reikia. Ogi dėl kūrybinės savirealizacijos. Manau, kad kai darai ką nors iš širdies ir nelauki materialuas atlygio, tai turi prasmę. Gal net didesnę nei už pinigus", – saprotavo E.Rupeikaitė.

Atostogaus kartu

Birželio 8–13 dienomis Girulių vaikų klube duris atvers vasaros dienos stovykla. "Tuo metu atostogausiu, tai stovyklausime su vaikais kartu. Kūrybiniai užsiėmimai vyks 3-4 valandas per dieną. Tik reikės užsisakyti gerą orą, – svajojo klubo vadovė. – Dviračio tikrai neišradinėju, mieste veikia ne vienas vaikų klubas, bet nebuvo tokio Giruliuose. O tai puiki terpė – šalia jūra, visi gamtiniai ištekliai (smelis, konkorėžiai, akmenukai ir kita), tyras oras, judrūs vaikai… Stengiuosi "prisijaukinti" ir sudominti juos. Kai susiformuos "branduolys", tada jau galėsime pradėti ir etiudus statyti, festivaliuose bei šventese dalyvauti..."

Dabar Klaipedoje veikia 13 neformaliojo ugdymo įstaigų, priklausančių miesto Švietimo skyriui, o kiek yra privačių – mokamų ir nemokamų klubų, įsteigtų tokių kūrybingų žmonių kaip Eglė, niekas nesuskaičiavo.