"Vokelių" atimti niekaip nesiryžta


2009-02-20
Asta Aleksėjūnaitė

Savivaldybės kontrolės komitetas neišdrįso svarstyti vadinamųjų vokelių kanceliarinėms išlaidoms klausimo. Jis atidėtas dviem savaitėms.

Išvadino vokelininkais

Kontrolės komitetas, gavęs savivaldybės administracijos direktoriaus paaiškinimą, turėjo parengti atsakymą prokuratūrai dėl kanceliarinių išmokų trims tarybos nariams, kurie dirba savivaldybėje: Juditai Simonavičiūtei, Audrai Daujotienei ir Vidmantui Plečkaičiui.

Tarybos narys, Strateginės plėtros komiteto pirmininkas Benediktas Petrauskas pasiūlė atidėti svarstymą dviem savaitėms.

Tyrimą prokuratūroje inicijavęs konservatorius Naglis Puteikis komiteto nariams pareiškė, kad šie esą vilkina kanceliarinių išlaidų svarstymą dėl to, kad kitą savaitę bus priimtas miesto biudžetas.

"Patvirtins biudžetą su vokeliais. Kolegos, jūs man ne kolegos, bet vokelininkai" – išeidamas pareiškė N.Puteikis.

Įstatyme painiava

Tėvynės sąjungos frakcijos kreipimęsi prokuratūrai buvo minima, kad mero pavaduotojai, patarėjai ir tarybos sekretoriui kiekvieną mėnesį mokama papildoma suma nuo 1000 iki 1200 litų kanceliarinėms išlaidoms. O tai prieštarauja Vietos savivaldos naujos redakcijos įstatymui.

Pasak savivaldybės kontrolierės Rimutės Juditos Drazdauskienės, įstatymas dviprasmiškai aiškina kanceliarinių išmokų skyrimą.

"Vienas straipsnis numato, kad tarybos nariams, išskyrus merą ir mero pavaduotoją, už darbą atliekant tarybos nario pareigas yra atlyginama. Kitas straipsnis numato, kad tarybos nariui su jo veikla susijusioms kanceliarijos išlaidoms, kiek neapmoka savivaldybė, skiriama išmoka. Juk galima buvo parašyti, kad jei gauni atlyginimą, savivaldybė nupirko pieštukų ir kompiuterių, išmokos nepriklauso. Aš netikiu, kad žmogus, nuėjęs dirbti į vieną ar kitą komitetą, perka savo pieštukus. Turėsiu aiškintis su juristais", – piktinosi savivaldybės kontrolierė.

Kontrolierė, gavusi administracijos direktoriaus atsakymą, kad mero pavaduotojams nesikirta lėšų transporto išlaidoms, gūžčiojo pečiais.

"Aiškina, kad lėšų neskirta, o mašina mero pavaduotojams yra skirta", – stebėjosi kontrolierė.

Teks grąžinti į biudžetą

Prokuratūra jau kreipėsi į teismą prašydama iš Klaipėdos miesto tarybos narių išieškoti 56,5 tūkst. litų. Ieškinyje nurodoma, kad ši suma turi būti grąžinta į biudžetą, kaip nepagrįstai išmokėti atlyginimai. Nuo 2006 m. miesto tarybos nariams buvo mokama nuo 100 iki 2000 litų atlyginimas, kai įstatymas to nenumatė. Prokurorai nustatė, kad tarybos nariai gaudavo atlygį savo tiesioginėse darbovietėse, taip pat tuo pačiu metu jiems buvo mokami atlyginimai ir už darbą taryboje. Iš kiekvieno tarybos nario atskirai teismo prašoma priteisti jo nepagrįstai gautą atlyginimo dalį.