Darželinukams – kainų šokas


2008-12-10
Jūratė Klusaitė
Darželinukams – kainų šokas

Vis mažėja galimybių, kad kitose savivaldybėse registruoti vaikai lankys uostamiesčio darželius.

Tėvai negalės mokėti

Jau apskaičiuota, kiek kainuoja vieno ne Klaipėdos mieste registruoto vaiko ugdymas uostamiesčio darželiuose. Tačiau tėvai neturėtų sukti galvos dėl kainų – jiems net nebus leidžiama savanoriškai mokėti už vaiko ugdymą. To neleidžia įstatymas.

Praėjusį mėnesį Klaipėdos miesto tarybos posėdžio metu buvo patvirtinta tvarka, pagal kurią vaikai, kurių gyvenamoji vieta registruota kitoje savivaldybėje, bus priimami į uostamiesčio darželius.

Jie galėtų būti priimti tik tokiu atveju, jei uostamiesčio darželiuose bus laisvų vietų ir jei Klaipėdos miesto savivaldybė su vaiko savivaldybe bus sudariusi sutartis.

Vakar Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas buvo supažindintas su ugdymo įkainiais Klaipėdos darželiuose.

Į ugdymo kainą įskaičiuojamas darbo užmokestis, visos ugdymo aplinkos lėšos – tokios kaip pastato išlaikymas ir priežiūra, ūkio išlaidos.

Brangiausias – specialus ugdymas

Ugdymo įkainiai darželiuose šiek tiek skiriasi, kadangi ji skaičiuoti padalijus įstaigos biudžetą iš maksimalaus vaikų skaičiaus.

Kuo mažiau vaikų lanko tam tikro amžiaus grupę, tuo brangiau kainuos ugdymo paslauga.

Daugiausiai mokėti tektų už specialiojo ugdymo grupes – čia dienos kaina vaikui siekia iki 188 litų. Tiek už dieną tektų mokėti lopšelio-darželio "Sakalėlis" ugdymo grupėje, kurią lankantys vaikai turi ypač sunkias negalias, tokias kaip cerebrinis paralyžius.

Lopšelinukų ugdymas ir priežiūra taip pat viena brangiausiai mokamų paslaugų. Pavyzdžiui, už vaiką, lankantį lopšelį-darželį "Kregždutė", Klaipėdos miesto savivaldybė paprašys apie 1400 litų už 22 darbo dienas.

Pigiausiai atsieitų darželinukų nuo 3 iki 6 metų ugdymas. Pavyzdžiui, už Tauralaukio pagrindinėje mokykloje ugdomą vaiką per mėnesį tektų pakloti mažiausiai iš visų darželių – 484 litus.

Darželius parinks savivaldybės

Neatmetama galimybė, jog, supažindinus kitas savivaldybes su ugdymo įkainiais Klaipėdoje, vaikams bus tiesiog parenkami pigiausiai atsieinantys darželiai.

Savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigė, kad Klaipėdos darželius lanko ne tik gretimų savivaldybių vaikai, bet ir Alytaus, Jurbarko, Vilniaus, net Jungtinėje Karalystėje ar Rygoje registruoti vaikai.

Tėvams nereikės darželiams nešti pažymų apie deklaruotą gyvenamąją vietą – bus prašoma pažymėti gyvenamąją ir deklaruotą vietas. Vėliau specialistai pasirinktinai tikrins informaciją.

Gruodžio 1-osios duomenimis, Klaipėdos darželius lanko 481 vaikas, registruotas kitose savivaldybėse. 442 iš jų – Klaipėdos rajono gyventojai.

Vienos dienos kaina vaikui darželyje

Vaikams iki 2 metų

49–64 litai

Vaikams nuo 2 iki 3 metų

32–188 litai

Vaikams nuo 3 iki 6 metų

22–157 litai