Dėl dviračių vagys veržiasi į butus


2011-07-15
Asta Aleksėjūnaitė
Dėl dviračių vagys veržiasi į butus

Uostamiesčio policija skelbia, kad šią vasarą dviračių vagysčių skaičius jau pasiekė piką. Pastarosiomis savaitėmis ilgapirščiai dviračius vogė pačiais įžūliausiais būdais.

Pažadino įsibrovėlis

Saldų vieno klaipėdiečio miegą paryčiais nutraukė iš balkono dviratį tempiančio vagies sukeltas triukšmas.

Debreceno gatvės daugiabutyje miegojęs klaipėdietis lange išvydo per balkoną išlipančio žmogaus siluetą, paskui save vagis tempėsi ir čia stovėjusį dviratį.

„Teko šokti iš lovos ir bėgti į kiemą. Vagis spėjo pasprukti, bet gerai, kad dviratį paliko“, – skundėsi vyriškis.

Bandymas pavogti pirmojo aukšto balkone paliktą dviratį policijos pareigūnų net nebestebina. Esą būta atvejų, kai dviračius pavogė net ir iš aukščiau esančių butų balkonų.

Šalia kamerų – saugiau

Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus tyrėjas Kęstutis Kubilius aiškino, kad dviračius vagišiai taikosi nugvelbti ne tik iš parduotuvių aikštelių, bet ir iš butų balkonų, laiptinių, rūsių.

„Dviračiai vagiami faktiškai iš visų viešųjų erdvių. Iš praktikos matyti, kad vasarą visuomet tokių vagysčių padaugėja“, – aiškino K.Kubilius.

Pagrindinė tokių vagysčių priežastis – pačių dviračių savininkų lengvabūdiškumas.

„Jei dviratis prirakintas prie stovo, dar nereiškia, kad jis saugiai paliktas. Grandinė nukerpama per kelias sekundes“, – aiškino K.Kubilius.

Pareigūnai pataria – jei yra būtinybė palikti dviratį viešoje vietoje, stengtis jį pastatyti bent jau ten, kur yra vaizdo stebėjimo kameros.

Dėl dviračio – į antrą aukštą

„Geriausia važinėtis su draugu ir dviratį palikti tik bičiuliui prižiūrint“, – tvirtino K.Kubilius.

Jei vagys nusprendžia brautis į privačias patalpas, tai dviratis tikriausiai buvo nužiūrėtas iš anksto.

„Ypač rūsiuose nepatarčiau laikyti dviračių. Aš savąjį liftu keliu į ketvirtą aukštą ir laikau balkone. Nesaugu dviračius palikti ir bendrojo naudojimo patalpose“, – aiškino pareigūnas.

Tai, kad dėl dviračių vagys bando brautis net į butų balkonus, kai gerai žino, jog viduje miega šeimininkai, pareigūnų nestebina.

„Buvo vagys ir į antro aukšto balkoną įlipę. Jų įžūlumui ribų nėra“, – aiškino Kriminalinės policijos pareigūnas.

Tokiais atvejais pareigūnai spėja, kad dėl dviračio įsilaužti mėgina svaigalų ar narkotikų nevengiantys asmenys.

Žala – 16,5 tūkst. litų

„Vis dėlto vagis ypač vilioja į pajūrį atvykstantys turistai. Ant automobilių prikabinti ir be priežiūros palikti dviračiai – didžiausias džiaugsmas vagims“, – pastebėjo pareigūnas.

Prieš kelias dienas Nidoje buvo pavogtas net 7 tūkst. litų vertės dviratis.

Palangoje, Vanagupės gatvėje, iš viešbučio kiemo pradingo net 5 dviračiai. Vagys į Palangą atvykusiems ilsėtis užsieniečiams padarė 16,5 tūkst. litų žalos.

„Užsienio piliečiai bent draudžia savo turtą“, – teigė K.Kubilius.

Vienas būdų, apsisaugant nuo tokių vagysčių, yra dviračio žymėjimas.

„Jei pavogtas dviratis išrieda už miesto ribų, jį surasti jau bus sunku. Yra toks dalykas, kaip Rietavo turgus. Ten nemažai vogtų dviračių atsiduria“, – aiškino K.Kubilius.

Net tūkstantį litų kainuojantį dviratį vagys dažniausiai parduoda vos už 100 ar 200 litų.