Delfinai įsikurs Atėnuose


2009-11-12
Virginija Spurytė
Delfinai įsikurs Atėnuose

Keturi Klaipėdos jūrų muziejaus delfinai penkeriems metams pakeis namus – jie dar šį mėnesį bus išskraidinti į Graikiją. Su jais keliaus ir treneris.

Pokyčiai – dėl rekonstrukcijos

„Mes kasmet sulaukiame prašymų iš įvairių zoologijos sodų jiems parduoti ar paskolinti delfinų. Mūsų delfinariumo akvariume tikrai ankšta, nes čia gyvena 11 delfinų. Be to, jau yra pateikta paraiška gauti finansavimą iš ES delfinariumo rekonstrukcijai. Jei pinigai bus skirti, laikinos naujos gyvenamosios vietos teks ieškoti visiems delfinams. Juk Lietuvoje esančiuose vandens pramogų parkuose jų neįkurdinsime“, – apie laukiančius pokyčius pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė.

Keturiems delfinams – patinėliams Nojui ir Limai bei patelėms Bitei ir Gilei – jau parinktas Graikijos Atėnų zoologijos sodas, kur jie gyvens penkerius metus. Sykiu su gyvūnais į Graikiją penkeriems metams vyks ir jų treneris Mindaugas Lukošius. Stebėti, kaip delfinai adaptuosis naujoje aplinkoje, į Atėnus keliaus ir kelis mėnesius ten praleis veterinarijos gydytojas Žilvinas Kleiva.

Išsiunčia į sanatoriją

Delfinai į Atėnus bus nugabenti lėktuvu, specialiu reisu iš Palangos oro uosto. Jiems dabar gaminamos specialios vonios, į kurias bus įleisti savotiški hamakai, ant kurių kelionės metu bus paguldyti delfinai. Skrydžio metu jie bus vandenyje, todėl neturėtų nukentėti.

„Į Graikiją išskrenda tie mūsų delfinai, kurie turi daugiausia sveikatos problemų. Juokaujame, kad Atėnų zoologijos sodas jiems bus tarsi sanatorija. Delfinai bus apgyvendinti atvirame baseine, todėl galės mėgautis saule“, – tikino N.Puteikienė.

Ten žinduoliai ne tik mėgausis šiluma, bet ir rengs pasirodymus. Du graikų treneriai kelis mėnesius stažavosi Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume, todėl delfinus treniruos ir Atėnuose.

„Mūsų žiūrovai tikrai nenukentės. Turime dar septynis delfinus, iš kurių penki gali dalyvauti įspūdinguose pasirodymuose. Tie, kurie išsiunčiami į Graikiją, žiūrovams pasirodydavo retai, nes negaluodavo“, – tvirtino N.Puteikienė.

„Paskolino“ Piratą

Ar muziejus, „išnuomojęs“ delfinus Atėnų zoologijos sodui, gaus finansinės naudos? Anot N.Puteikienės, nuostolių tikrai nebus, bet finansinė nauda taip pat minimali.

Delfinai iš Klaipėdos pirmą kartą iškeliauja į svečią šalį, tačiau jau ne pirmus metus kitiems zoologijos sodams „paskolinami“ šiaurės jūrų liūtai. Pavyzdžiui, didžiausias Klaipėdos jūrų muziejaus gyventojas šiaurės jūrų liūtas Piratas šiuo metu yra Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Jei kitais metais prasidėtų delfinariumo rekonstrukcija, likę septyni delfinai greičiausiai būtų išgabenti į Ispanijos Tenerifės zoologijos sodą, nes su juo Lietuvos jūrų muziejus yra partneriai.