Į nebūtį – su žodžiu "mama"


2009-04-16
Daiva Janauskaitė
Į nebūtį – su žodžiu

Paauglių žaidimų vieta tapę daugiaaukščių namų stogai prišaukė nelaimę – nuslydusi nuo stogo atbrailos žuvo keturiolikmetė. Mergaitė krisdama dar spėjo sušukti: "Mama"!

Spėjo pagriebti už laidų

Nelaimė įvyko antradienį vakare apie pusę septintos. Bandužių gatvės 15 namo gyventojai išgirdo širdį veriantį mergaitės klyksmą ir keistą šlumštelėjimą po balkonais.

Persisvėrusi per langą antrojo aukšto gyventoja susigriebė už širdies – ant žemės gulėjo netoliese gyvenusi keturiolikmetė Rimantė. Negyva. Moteris buvo taip sukrėsta, kad teko kviesti medikus.

Netrukus į kiemą išbėgo mergaitės draugai. Sukrėsti pamatyto vaizdo jie dar ilgai negalėjo nieko pasakyti nei vieni kitiems, nei juos kamantinėti apie nelaimę pradėjusiems suaugusiesiems.

Atskubėję greitosios pagalbos medikai tik konstatavo paauglės mirtį.

Policijos pareigūnai apklausė vienuolika ant stogo prieš nelaimę žaidusių vaikų. Paaiškėjo, kad kriminalo nėra – mergaitė bėgo nuo vieno namo stogo ant kito, paslydo, griebėsi už laidų, bet neišsilaikė ir nukrito.

Aukštybėse žaidė kortomis

Tą vakarą ant stogo jaunesnius vaikus pasikvietė Rimantė, tikinusi, kad ten galima niekieno netrukdomiems pažaisti kortomis. Mergaitė pasakojo draugams, kad anksčiau nuolat leisdavo laiką ant kito namo stogo, o prieš kurį laiką rado nerakinamą ir šį.

„Žaidėme kortomis. Buvome nusipirkę saldainių. Jau susiruošėme lipti žemyn. Daugelis vaikų jau buvo nulipę. Rimantė bėgo trumpindama kelią palei kraštą, per kampą tarp dviejų namų. Jai skaudėjo koją ir ji šlubavo. Gal todėl bėgdama susvyravo. Mačiau, kaip ji dingo nuo atbrailos. Girdėjau, kaip šaukė mamą. Baisu. Kai parėjau namo ir papasakojau, mane labai barė. Daugiau niekada neisime ten“, – kalbėjo šeštoje klasėje besimokanti nelaimės liudininkė.

Mergaitė prisiminė, kad Rimantė ant stogo draugams lyg tarp kita ko mestelėjo: "Kaip jūs jaustumėtės, jei aš nukrisčiau?"

Paauglė buvo vyriausia iš antradienį ant stogo žaidusių vaikų. Tarp septintokių ir šeštokių buvo tik vienas berniukas.

Po miestą apie šį įvykį vakar netruko pasklisti gandai. Paaugliai pasakojo neva vaikus išgąsdino kažkoks vyras, išsigandę jie puolė bėgti, todėl viena mergaitė nuslydo.

Kalbėta ir apie kažkokią draugę ar draugą, esą nustūmusį Rimantę nuo stogo krašto.

Senelio paprašė ledų

Nelaimės nenujautė ne tik sykiu žaidę vaikai, bet ir Rimantės namiškiai. Antradienį vakare mergaitė su būriu draugų buvo ne kartą parėjusi namo, bendravo su seneliu, kuris kieme valė savo taksi automobilį.

„Ji buvo pribėgusi, kartu buvome parduotuvėje. Paprašė ledų, pati išsirinko, kokių norėjo. Su kitais vaikais pirko saldainių, kramtomosios gumos. Po to jos nebemačiau. Tik vėliau iš namų kažkur netikėtai dingo dukra. Matyt, jai kažkas pranešė. Kai sužinojau pats, buvau klaikiai sukrėstas“, – pasakojo Rimantės senelis Kęstutis Kamašauskas.

Kur laiką leisdavo guvi paauglė, senelis tikino nežinojęs.

Vakar šeima ruošėsi laidotuvėms, tikino sulauksią iš užsienio grįžtančio vilkiko vairuotoju dirbančio mergaitės tėčio.

Aštuntojoje klasėje besimokiusi Rimantė klasės draugų apibūdinama kaip judraus būdo, guvi, draugiška ir labai aktyvi mergaitė.

Atsirado grandinė su spyna

Bandužių gatvės 17 namo viršutiniame aukšte gyvenanti jauna moteris pasakojo, kad stogas ir šalia jo esanti aikštelė prie laiptų jau seniai buvo tapę aplinkinių kiemų vaikų žaidimo vieta.

„Girdėdavome, kaip jie ten laksto, žaidžia. Nepanašu, kad būtų girtavę ar ką blogo darę. Tiesiog išdykaudavo. Labai mėgo rinktis aikštelėje prie laiptų. Būdavo, kai tik eina suaugusieji, išsilaksto. Ypač vasarą ant stogo jie žaisdavo dažną dieną, – pasakojo namo gyventoja. – Stogo dangtis dažniausiai būdavo nerakinamas, o dar dažniau net nuimtas. Tik šiandien atsirado grandinė su spyna, bet ir ta – prisukta viela prie dangčio rankenos. Vaikams nereikia rodyti, kur jie gali užsikabaroti. Jie patys randa tokias vietas.“

Nuo mažumės Rimantę pažinojęs kaimynas pasakojo, kad būdamas vaikas ir pats dažnai kabarodavosi ant stogo.

„Ieškodavome nuotykių. Dabar, kai pagalvoji, juk buvo daugybė galimybių nukristi. Kraštai apskardinti, kojos slidinėjo, bet mes bėgiodavome per patį kraštą. Vaikai visada krečia eibes, o suaugusiųjų pareiga užtikrinti, kad neatsitiktų nieko blogo“, – kalbėjo vyras.

Užraktų nespėja taisyti

Pasak Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresniojo inspektoriaus Antano Pociaus, taisyklės reikalauja, kad stogai būtų rakinami, tačiau raktas turi būti laikomas visiems gerai žinomoje vietoje.

Namą, nuo kurio stogo nukrito mergaitė, administruoja bendrovė „Laukininkų valdos“. Šios įmonės direktorė Regina Uznienė tikino, kad užraktų nespėjama tvarkyti.

„Ant stogų renkasi ne tik vaikai pažaisti, bet ir jaunimas švenčia šventes, girtuokliai girtauja, narkomanai kvaišinasi. Apie tai, kas ką daro ant stogų ar pastogėse, galima spręsti iš paliktų daiktų. Kartą darbuotojai rado net šviesos muzikos įrangą. Žodžiu, stogai – vieta, kur ieškoma nuotykių.“

Bendrovės dokumentai neleido įtarti, kad valdos būtų informuotos apie nerakinamas Bandužių gatvės 15 bei 17 namų stogų angas.

R.Uznienė aiškino, kad labiausiai besiskundžiančių gyventojų namų stogus rakina garažo vartams skirtais užraktais.

„Labai apgailestauju dėl įvykusios nelaimės, tačiau nejaučiu dėl to kaltės, – tikino R.Uznienė. – Namo gyventojai galėjo bent užsiminti, kad ant stogo patenka kas tik nori, o juo labiau – vaikai.“

Daugelis nepilnamečius auginančių suaugusiųjų piktinasi, kad jei mažyliams žaisti dar įmanoma rasti aikštelių, tai vyresni vaikai ir paaugliai neturi ne tik ką veikti kiemuose, bet ir atsisėsti neranda vietos.

Siaubas: moteris išgirdo riksmą, o išbėgusi į balkoną pamatė ją sukrėtusį vaizdą – apačioje gulėjo negyva mergaitė.