Į pensiją - dėl keistų aplinkybių


2009-04-15
Daiva Janauskaitė
Į pensiją - dėl keistų aplinkybių

Rytoj paskutinę dieną Klaipėdos apygardos prokuratūroje dirbsiantis vyriausiasis prokuroras Ignas Laucius neslepia, kad užtarnauto poilsio išeina ne savo noru, o paprašytas.

Puolė šeimos narius?

"Jaunų į pensiją neišleidžia, bet aš dar nesijaučiu senas, – atvirai "Klaipėdai" sakė šiomis dienomis atsisveikinantis su tarnybos bendražygiais I.Laucius. – Formaliai jau esu sulaukęs pensinio amžiaus, tačiau pagal įstatymą būčiau galėjęs dirbti dar pustrečių metų. Ilgiau nei aš prokuratūroje dirbusių Lietuvoje nėra, tačiau esu įsitikinęs, kad ne ilgas darbo stažas lėmė tai, kad ši savaitė yra paskutinė. Nedergsiu savo lizdo, bet neslėpsiu, kad matau kitas priežastis, kodėl generalinis prokuroras prieš kelis mėnesius man pranešė, kad dirbti čia jau pakaks."

Beveik 39 metus prokuratūroje ir daugiau nei 26 metus Klaipėdoje dirbęs prokuroras I.Laucius teigė, jog yra išgyvenęs įvairių laikų, tačiau pastarieji pusantrų metų, kai įvairiais būdais būdavo puolami jo šeimos nariai, tapo bene sunkiausiu išbandymu.

Sūnus tyrė V.Pociūno žūtį

"Viskas prasidėjo nuo to, kad mano sūnus Justas – Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, ištyrė Valstybės saugumo departamento pulkininko Vytauto Pociūno žūties aplinkybes Breste ir tyrimą nutraukė. Jo išvada: karininkas iškrito per langą pats, tai nelaimingas atsitikimas, – dėstė faktus I.Laucius. – Po mėnesio sulaukėme pirmosios atakos – straipsnio viename dienraštyje apie tai, kad mano sūnui Vyčio kryžiaus 5-ojo laipsnio ordininkui Klaipėdoje neteisėtai skirtas sklypas. Vėliau buvusi apskrities viršininkė Virginija Lukošienė susieta su bendrovės "Pelėda", kurios akcininkė yra mano žmona Bronislava, įsigytu 9 arų žemės sklypu, kur buvo įrengti svečių namai, pirtis ir baseinas. Žmona kaltinta pažeidusi viešuosius ir privačius interesus."

"Jokių kaltinimų kokiais nors piktnaudžiavimais, išskyrus, kad esu bendrovės "Pelėda" akcininkės B.Lauciuvienės vyras ir prokuroro J.Lauciaus tėvas, man niekas taip ir nepateikė. Pragyvenau aštuonis generalinius prokurorus, mačiau jų likimus, žinau, kad buvo išvaryti, nes neįtiko valdžiai. Dabar prokurorams vadovaujantis Algimantas Valantinas tikina dirbsiąs visą kadenciją. Bus matyti, duok Dieve, linkiu jam to."

Atleis ir kitus veteranus

I.Laucius pasakojo, kad dar apie 20 veteranų netrukus gali būti išleisti užtarnauto poilsio, neva taip bandant įveikti krizę. Likusių darbe prokurorų laukia iki tūkstančio litų apkarpytos algos.

Ką veiks jau kitą savaitę, kai rytą nebereikės skubėti į darbą prokuratūroje, I.Laucius tikino dar nežinąs. Tvirtino, kad tikrai nebandys likimo politikoje, turbūt nebedirbsiąs ir teisės srityje.

"Pirmiausia pailsėsiu. Šiek tiek laiko skirsiu tėviškei Joniškio rajone, o tada bus matyti", – neskubėjo atskleisti savo planų I.Laucius.

Kas pakeis I.Laucių jo poste Klaipėdos apygardos prokuratūroje, taip pat dar nežinoma. Kol kas vyriausiojo apygardos prokuroro pareigas eis V.Lauciaus pavaduotojas Vytautas Jurkevičius. "Manau, būtų logiška ir teisinga, jei šis žmogus vadovautų prokuratūrai", – tikino I.Laucius.