Kapinėse klesti netvarka


2009-01-20
Asta Aleksėjūnaitė
Kapinėse klesti netvarka

Uostamiesčio valdininkai buvo priblokšti savivaldybės valdomoje kapinių priežiūros tarnyboje atlikto audito išvadomis – kyla įtarimų, kad dėl netvarkos kapaviečių apskaitoje kažkas galėjo pelnytis.

Laimėtoja – vyro įmonė

Paaiškėjo, kad kapinių tarnybos skelbtą konkursą neatpažintiems asmenims laidoti laimėjo tarnybos vedėjos Inos Kichtenkienės vyrui priklausanti įmonė. Benamiai laidojami be prokuratūros leidimų, o įmonėms už paslaugas permokama dešimtys tūkstančių litų.

Kapinių priežiūros tarnyboje auditas atliktas ne pirmąkart. 2006 metų audito išvadose jau buvo nurodyta sutvarkyti kapaviečių apskaitą ir sukonkretinti jų skyrimo tvarką. Tačiau ir antrasis auditas byloja, kad nesilaikoma nurodymų.

„Audito metu buvo tikrinama, kaip įgyvendintos pirmojo audito rekomendacijos. Taip pat žiūrėta, kaip sudaromos sutartys, skiriamos kapavietės, tikrinta, kaip vedama apskaita“, – teigė uostamiesčio savivaldybės Centralizuotos vidaus audito tarnybos vedėja Meilutė Katauskienė.

Nustatyta, kad už Lėbartų ir Joniškės kapines atsakinga Kapinių priežiūros tarnyba dorai nežino, kiek abejose kapinėse yra kapaviečių.

„Neatlikta iki galo kapaviečių inventorizacija“, – tvirtino M.Katauskienė.

Sutartys kelia abejonių

Auditoriams įtarimų sukėlė su įmonės „Švaros diena“ pasirašyta sutartis dėl šiukšlių bei fekalijų išvežimo.

„Sutartis pasirašyta pernai birželį, o už paslaugas naujais įkainiais buvo mokama nuo balandžio. Permokėta 41 tūkstantis litų“, – tvirtino M.Katauskienė.

Pati Kapinių priežiūros tarnybos viršininkė tikina, kad šioje sutartyje toks apmokėjimas numatytas teisėtai.

„Sutartyje parašyta naujus įkainius taikyti nuo balandžio“, – kaltinimus atrėmė I.Kichtenkienė.

Tyrėjams klausimų kilo dėl apskaitoje nesančių laisvų ir neprižiūrimų kapaviečių. Teigiama, kad dėl aplaidžios apskaitos gali atsirasti galimybė neteisėtai pasipelnyti. Spaudoje ne kartą buvo rašyta, kad gyventojai esą skundėsi iš kapinių prižiūrėtojų išgirdę prašymą susimokėti už geresnę kapo vietą.

„Pati neėmiau ir neimsiu. Tegul suranda, kas ima, tada nebus klaustukų“, – tikino kapinių priežiūros vadovė.

Tirs teisėsaugininkai

Tikrintojai aiškina, kad įtarimų kelia neatpažintų piliečių laidojimo paslaugų konkursas, kurį laimėjo tarybos vedėjos I.Kichtenkienės vyro įmonė.

„Mano vyro įmonė „Urdė“ pasiūlė mažiausią kainą. Ji sutiko laidoti vieną asmenį už 1200 litų. Tai nėra daug. Gal kam reikia mano vietos, kad toks puolimas prasidėjo?“ – svarstė I.Kichtenkienė.

Auditoriai nustatė, kad Kapinių priežiūros tarnybos darbuotojams pavesta matuoti ir ženklinti kapavietes. Už tai jie gauna atlyginimą. Tačiau ši paslauga buvo perkama iš kitų įmonių.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas „Klaipėdai“ patvirtino, kad šiandien turėtų paaiškėti, ar savivaldybė nesikreips į teisėsaugos tarnybas dėl Kapinių priežiūros tarnybos vedėjos veiksmų.

„Mes galime skirti neeilinį vertinimą. Nesuvokiamas dalykas – juk ta paslauga amžina. Ar kas pelnėsi, nustatys teisėsauga“, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas A.Karmanovas.