Klaipėdoje iškils nauja skulptūra


2009-03-17
Jurga Barkauskaitė
Klaipėdoje iškils nauja skulptūra

Klaipėdos universiteto miestelį papuoš įspūdinga skulptūra „Banga“. Ji skirta Mažosios Lietuvos prezidento Martyno Reisgio, iškilios jo giminės atminimui bei taps istorinės atminties sugrąžinimo simboliu.


j.barkauskaite@kl.lt

Dėl vietos nesvyravo

„Šios skulptūros atsiradimas yra išties prasmingas. Gražu, kad ji bus pastatyta būtent tuo metu, kai laukiame iš Australijos į Klaipėdos universitetą atkeliaujant Reisgių šeimos archyvo. Skulptūra iškils šalia vietos, kur planuojama saugoti dokumentinę medžiagą“, – aiškino Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus.

Profesorius pažymėjo, kad savivaldybės atstovams nepatiko vieta, kurioje menininko Vytauto Karčiausko „Banga“ turėtų atsirasti, tačiau universitetas nenusileido. „Šiuo atveju pasinaudojome savo autonomijos likučiais“, – sakė rektorius V.Žulkus.

Skulptūrą, kuri statoma Reisgių šeimos iniciatyva, planuojama atidengti balandžio 2 d.

Rinkosi iš kelių variantų

„Liko nedaug laiko, paskutinės dienos išties įtemptos“, – atviravo „Bangos“ autorius V.Karčiauskas.

Menininkas pasakojo, kad su aktyviai projektu besirūpinančiu architektu Gintu Reisgiu, kuris gyvena Australijoje, bendradarbiauti buvo apsispręsta maždaug prieš metus. „Jis telefonu man papasakojo apie sumanymą ir paprašė pademonstruoti, kaip aš įsivaizduočiau skulptūrą. Architektui kelis variantus jau buvo pasiūlę kiti menininkai. Visgi pamatęs mano maketą jis nebedvejojo – viskas tiko ir patiko“, – šypsojosi V.Karčiauskas.

Išraiškos priemones pagerbiant buvusį Mažosios Lietuvos prezidentą M.Reisgį ir iškilią jo giminę menininkas rinkosi ne tik ieškodamas sąskambių su jūra, Klaipėda. „Vieni žmonės – tarsi lėtai tekanti upė, kiti – tarsi žolėmis apžėlusi pelkė. Reisgiai buvo išties neeilinės asmenybės“, – kalbėjo autorius.

Nepabijojo iššūkių

Kompoziciją V.Karčiauskas ėmėsi daryti iš plieno ir juodojo metalo. Skulptūros paviršius bus natūraliai surūdijęs. Sublizgės tik atskiros nušlifuotos detalės, tokiu būdu sukurdamos kontrastą. Apatinė „Bangos“ dalis bus įbetonuota, o kita atsirems į pagrindą iš juodojo granito.

Galvosūkių būta ne tik dėl sudėtingos skulptūros konstrukcijos – V.Karčiauskas atviravo, kad buvo itin sunku surasti tinkamas dirbtuves. „Skulptūros svoris – milžiniškas. Jai buvo sunaudota apie pusantros tonos metalo“, – aiškino V.Karčiauskas.

Įgyvendinti sumanymą ir grumtis su metalu klaipėdiečiui padėjo laivus statančios ir remontuojančios bendrovės „Garant“ specialistai. „Jau apie du mėnesius ariame, – juokėsi skulptorius.

V.Karčiauskas pasakojo, kad būta įdomių potyrių, kai vienu metu teko triūsti prie Metų klaipėdietei skirtos skulptūrėlės ir sagės bei milžinės „Bangos“. „Tekdavo greitai persiorientuoti. Gludinti kelių milimetrų detales yra viena, o šlifuoti beveik trijų metrų aukščio skulptūrą – visai kas kita. Visgi negalėjau atsidžiaugti – procesas buvo įdomus ir kūrinys, manyčiau, nenuobodus. Ieškojau paprastumo, elegancijos, o drauge ir netikėtumo elementų. Jais tapo ertmės, pro kurias atsivers dangaus lopinėliai, architektūrinės detalės“, – aiškino V.Karčiauskas.