Laurai – net trims knygoms


2010-01-28
Rita Bočiulytė
Laurai – net trims knygoms

Vakar susumuoti konkurso "Klaipėdos knyga – 2009" rezultatai ir apdovanoti populiariausios bei net dviejų gražiausių knygų leidėjai. Laurai atiteko uostamiesčio leidybos grupei "Druka" ir "Kultūrpoliui".

Populiariausia 2009-ųjų Klaipėdos knyga tituluota daugiausia visuomenės balsų surinkusi Jovitos Saulėnienės ir Rasos Tarik "Nugrimzdusi Klaipėda", kurią išleido "Druka". Konkurso iniciatorės ir rengėjos Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos duomenimis, už ją balsavo 404 skaitytojai. Į skaitomiausiųjų penketuką taip pat pateko dienraščio "Vakarų ekspresas" išleistos Gražinos Juodytės "Klaipėdos akvarelės" (178 balsai), Lietuvos jūrų muziejaus konkursui pristatyta mokslo populiarinimo knyga "Vėjas rėjose" (93 balsai), "Vėjasparnio" leidyklai atstovaujanti Auksės Drazdienės "Artmanija" (89 balsai) ir dar viena "Drukos" knyga – Leonido Donskio "99 Baltijos istorijos" (71 balsas). Už populiariausią knygą šešias savaites skaitytojai balsavo telefonu, paštu, internetu ir šešiuose miesto bibliotekos filialuose. Bibliotekininkai suskaičiavo iš viso 1121 balsą. Nė viena iš 19 konkurse dalyvavusių knygų neliko rinkėjų nepastebėta.

Išrinkti gražiausią knygą buvo patikėta specialistų komisijai, kuriai šiemet vadovavo vilnietis grafikas Kęstutis Vasiliūnas. Komisijos sprendimu, gražiausiomis pripažinti konkurso debiutanto Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro išleistas Raimundo Urbono (1963–1999) fotoalbumas "36 kadrai" ir "Kultūrpolio" penkmečio leidinys – veiklos katalogas "Komunikacija keičia požiūrį". Abu juos originaliai ir stilingai apipavidalino kauniečių dizainerių kūrybinė grupė "Mamaika".

Uostamiesčio knygų leidėjus ir skaitytojus subūrusiame konkurse šiemet varžėsi 10 leidėjų – Klaipėdos universiteto, "Libra Memelensis", "Eglės", "Vėjasparnio" ir "Pėdsakų" leidyklos, leidybos grupė "Druka", dienraštis "Vakarų ekspresas", Lietuvos jūrų muziejus, uostamiesčio Dailės parodų rūmai ir Kultūrų komunikacijų centras. Konkurso nugalėtojai apdovanoti skulptoriaus Svajūno Jurkaus sukurtomis bronzinėmis skulptūrėlėmis.

Bendrovės "Mūsų laikas" ir dienraščio "Klaipėda" remiamas populiariausios ir gražiausios Klaipėdos knygos konkursas vyko jau ketvirtąkart.