Mašinos stovės tik už pinigus


2008-12-24
Jūratė Klusaitė
Mašinos stovės tik už pinigus

Politikai buvo kurti klaipėdiečių protestams dėl rinkliavos už automobilių statymą įvedimo. Vakar buvo priimtas galutinis sprendimas, numatantis mokesčio dydžius ir lengvatas.

Palaikė tik vairuotojai

Po dviejų savaičių daug kam teks keisti keliavimo po miestą įpročius arba gerokai pakratyti pinigines – nuo sausio 5-osios bus apmokestintas automobilių stovėjimas.

Prie savivaldybės su plakatais vakar susirinkę nepatenkinti gyventojai ir verslininkai ragino politikus nežlugdyti senamiesčio ir įvesti mažesnę rinkliavą nei numatyta.

Kol miesto valdžia aršiai diskutavo ir svarstė galimus rinkliavos dydžius, piketuotojus palaikė tik pravažiuojantys vairuotojai, kurie signalizavo ir plojo protestuotojams.

Verslininkų teigimu, automobilių statymo mokestis įvedamas mažų mažiausiai ne laiku, jo apskritai galėtų ir nebūti. Tačiau jei jau apsispręsta įvesti, mokestis turėtų būti mažesnis.

Įžvelgė korupciją

Priminus, jog 2007 m. patvirtinus rinkliavą, niekas jai neprieštaravo, verslininkai aiškino, jog pasikeitė ne tik ekonominė situacija, bet ir rinkliavos nuostatos.

"Taip, sprendimas buvo priimtas, bet tuomet buvo garantuota, kad automobiliai bus kur nors statomi. Šiandien alternatyvos nėra jokios", – piktinosi prekybininkė Giedrė Grabienė.

Susirinkusieji aiškino, jog tokios rinkliavos nėra jokioje Europos šalyje. Verslininkams neaiškumų kelia ir pats pinigų rinkimo automatų pirkimas.

"Nematėme, kad kur nors viešai būtų paskelbtas konkursas automatams, neaiškinta ir kokia suma tam skirta. Staiga sužinojome, jog taip bus, tiek reikės mokėti, ir viskas", – stebėjosi aukštai plakatą apie korupciją iškėlęs kavinių verslu užsiimantis Antanas Skyrius.

Per šventes – už dyką

Nors niekas iš tarybos narių neprieštaravo, kad rinkliava už automobilių stovėjimą būtų įvesta, apie tris valandas vykusioje diskusijoje siūlyta visokių mokesčio lengvatų.

Vis dėlto taryba priėmė anksčiau siūlytas lengvatas ir įkainius. Šios normos galios metus – iki 2010-ųjų sausio 1 d.

Nuo 2009 m. sausio 5-osios vairuotojai, pastatę automobilį raudonojoje senamiesčio zonoje, už valandą mokės tris litus, pasistačiusiems geltonojoje zonoje valanda kainuos du litus.

Raudonojoje zonoje gyventojai galės pasirinkti mokėti už 20 ar 40 minučių, geltonojoje zonoje teks atseikėti mažiausiai už pusvalandį.

Rinkliava už automobilių stovėjimą bus renkama darbo dienomis nuo 8 iki 18 val. Nemokamai mašinas galima bus statyti savaitgaliais, švenčių dienomis ir vakare po 18 val.

Senamiesčio bei centrinės miesto dalies gyventojams už vienos stovėjimo vietos rezervavimą metams teks mokėti 15 litų.

Nemokėjusiems skirs baudas

Bus siūlomas ir mėnesio abonementas – jo kaina raudonojoje zonoje bus 200, geltonojoje – 100 litų. Raudonosios zonos abonementą nusipirkę žmonės galėtų statyti automobilį ir miesto centre.

Klaipėdos keleivinio transporto bendrovės direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog neužmokėjus už automobilio statymą numatyta bauda bus nuo 50 iki 100 litų.

Taryba vakar parėmė nuostatą, jog rinkliava galios metus – iki 2010 m. sausio 1 d. Vėliau ji bus svarstoma dar kartą.

Šiuo metu mokestį už automobilių stovėjimą ima Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Trakų savivaldybės. Nors rinkliavos dydžiai nelabai skiriasi, kituose miestuose mokesčiai renkami nuo 8 iki 20, kai kur – iki 22 val.