Nelaimė Šventojoje: ką apleistame pastate veikė tėvas ir sūnus?


2011-04-22
Milda Skiriutė
Nelaimė Šventojoje: ką apleistame pastate veikė tėvas ir sūnus?

Ko prireikė griuvėsiais virtusiose senose ūkio dirbtuvėse žinomam verslininkui ir garsios kavinės savininkui? Kas atsitiko, kad vidury dienos pastato lubos neatlaikė ir virto nusinešdamos vyro gyvybę ir tik per stebuklą gyvą palikdamos jo sūnų? Į šiuos klausimus šiandien atsakymo ieško sukrėsta Šventoji.

Stogas nugarmėjo žemyn

"Praradau vyrą. Nebeturiu jo", – apie įvykusią nelaimę artimiesiems verkdama telefonu vakar pranešinėjo Jolanta Grišinienė.

Moteris sėdėjo ant akmens prie griūvančio pastato, kur prieš valandą prispaustas stogo konstrukcijų žuvo jos vyras Vytautas.

Mirties vos išvengė ir kartu su tėvu buvęs sūnus Armandas.

Nelaimė Šventojoje esančioje Prieplaukos gatvėje po apleistų dirbtuvių nuolaužomis įvyko vakar po pietų.

Į Bendrąjį pagalbos centrą paskambino žmogus ir pranešė: griuvo buvusio Šventosios žuvininkystės ūkio mechaninės dirbtuvės. Griuvėsiuose – gyvi palaidoti žmonės.

Tačiau netrukus tapo žinoma, kad vienam vyrui likti gyvam nebuvo lemta. Po pusvalandžio velionio kūnas jau buvo ištrauktas iš nuolaužų krūvos.

Paaiškėjo, jog apleistame, vos stovinčiame pastate žuvo anksčiau Šventojoje, dabar Palangoje gyvenęs 49 metų verslininkas V.Grišinas. Kartu su juo buvo ir 18-metis jo sūnus Armandas.

Tėvui ir sūnui esant pastate, griuvo stogo konstrukcijos – betoninė plokštė ir jas tvirtinusi medžiaga. Pabėgti iš neprižiūrimų dirbtuvių vyrai nespėjo.

Iš griuvėsių iššliaužė pats

Griūdamos stogo konstrukcijos mirtinai sužalojo V.Grišiną. Neoficialiais duomenimis, sunki betono plokštė vyrui užkrito ant galvos.

Liudininkai pasakojo, jog V.Grišino sūnui Armandui stogo konstrukcijos prispaudė kojas. Vaikinas iš griuvėsių iššliaužė pats. Jis perduotas medikams ir išvežtas į ligoninę.

Prie nelaimės vietos buvę artimieji nekomentavo, kokia Armando sveikatos būklė. Prasitarė tik tiek, kad jis nėra labai sunkiai sužalotas, bet patyrė šoką.

"Nieko mes nežinome", – tvirtino Armando senelis.

Artimieji vylėsi, kad aštuoniolikmetis iš gydymo įstaigos bus paleistas dar tą pačią dieną.

Giltinei jau žvelgė į akis

V.Grišinas buvo senos žvejų giminės palikuonis. Ši profesija perduodama iš kartos į kartą. Verslininkas pats kartą jūroje yra žvelgęs mirčiai į akis.

Žuvusysis užaugino ir dukrą, turi anūkę.

Vyras Šventojoje anksčiau turėjo kavinę "Žvejo užeiga", barą "Robinzono sala", kavinę paplūdimyje. Dabar jam priklauso tik pirmoji įstaiga, kuri dirba tik vasarą. Kavinė "Žvejo užeiga" yra greta apleistų dirbtuvių, kuriose jis ir žuvo.

Ką veikė V. ir A.Grišinai apleistose dirbtuvėse, iki šiol neaišku. Įvykio vietoje vaikštinėję velionio artimieji nenoriai komentavo įvykį. Jie tikino, kad tėvas ir sūnus tiesiog ėjo pro šalį.

Tačiau nelaimė įvyko dirbtuvių pusėje, kuri yra toliau nuo į V.Grišino kavinę vedančio kelio.

Atėjo rinkti plytų?

Kol kas neaišku ir kodėl griuvo statinio konstrukcijos, kas jas išjudino. Viena versijų – avarinės būklės pastate vyrai atėjo pasirinkti plytų.

Šalia pastato mėtėsi plytgalių krūva, kurias kažkas galėjo išardyti iš sienų.

Laikinai Palangos policijos komisariato viršininko pareigas einantis Andrius Grigaitis tvirtino, jog kol kas dar nelaimės priežastys nėra aiškios.

Vyksta tyrimas, todėl pareigūnai buvo nelinkę komentuoti įvykio aplinkybių.

Savininko ieškos Klaipėdoje

Buvusiomis dirbtuvėmis seniai niekas nesirūpino. Viduje pilna šiukšlių. Mėtosi krūvos padangų, buitinė technika, statybinis laužas.

Pastato sienos pradėjusios irti, pasvirusios, plytos – ištrupėjusios. Stogo konstrukcijos laikėsi lyg ant plauko.

Šventojiškiai jau seniai kalbėjo, kad dirbtuvės nugrius, kad reikia su jomis kažką daryti, tačiau priemonių imtasi nebuvo.

Į šį pastatą vasaromis užsukdavo ir poilsiautojai. Čia jie atlikdavo gamtinius reikalus, nes aplink nėra viešųjų tualetų.

Kalbama, kad prieš daug metų dirbtuves įsigijo kažkoks klaipėdietis.

"Ar statinys įkeistas, ar parduotas, ar šeimininkas išvis gyvas – neaišku. Kad statinys kelia grėsmę, jau anksčiau kalbėta. Tačiau, kol žmogus nežūva, niekas nieko nesiima. Šis įvykis turėtų priversti susimąstyti", – tvirtino šventojiškis verslininkas Gintautas Rekašius.

Policijos pareigūnai vakar taip pat neturėjo duomenų, kam priklauso apleistas pastatas.

"Ieškosime savininko", – pabrėžė A.Grigaitis.

Griovė namus

V.Grišinas dalyvavo ir Černobylio avarijos likvidavime.

Į nelaimės zoną jis išvyko būdamas 25 metų.

Vyriškis dirbo kaime, esančiame už 30 kilometrų nuo atominės avarijos vietos.

V.Grišino ir kitų karių užduotis buvo griauti radiacija spinduliuojančius namus, o statybines medžiagas laidoti plynuose laukuose kartu su baldais, automobiliais.

Viskas buvo užpilama betonu, o ant viršaus užliejamas švinu, nepraleidžiančiu pavojingų rentgeno spindulių.

V.Grišinas tuomet Černobylyje praleido 5 mėnesius.