Pedofilai luošina vaikų likimus


2010-01-20
Asta Aleksėjūnaitė
Pedofilai luošina vaikų likimus

Seksualinę prievartą patyrę mažamečiai visą likusį gyvenimą jaučia patirtos traumos pėdsakus, o didžioji jų kankintojų dalis lieka ne tik nenubausti, bet ir nežinomi.

Po kankynės – trys operacijos

Klaipėdos apygardos teisme neseniai skelbtas nuosprendis itin žiauriai mažametę išniekinusiam, anksčiau už nužudymą ir pasikėsinimą išžaginti teistam recidyvistui Gedui Jablonskiui.

Pedofilo išdraskytos mergaitės mama iki šiol negali ramiai kalbėti apie dukros skriaudėją.

"Per mažai gavo. Bylą tyrę pareigūnai tuomet tikino, kad jei būtų žmonių teismas, tokį išgamą reikėtų nuogą pakabinti vidury aikštės ir palikti mirti. Tai, ką jis padarė mano mergaitei, net negaliu apsakyti", – kalbėjo aukos motina.

Nedidelio Žemaitijos miestelio gyventoja tikino, kad nuo pernai balandį įvykusios tragedijos jos aštuonmetė dukra labai sunkiai vaduojasi iš prisiminimų. Mergaitei atliktos trys operacijos, operuota gimda, išangė, tiesioji žarna.

"Gulėjome ligoninėse kelis kartus, po to – reabilitacija. Laimė, kad ji gerai sveiko. Niekada apie tai neužsimena, ir mes šeimoje stengiamės nekalbėti", – širdgėlą liejo nukentėjusios mergaitės mama.

Už žmogžudystę teistas 40-metis žagintojas mergaitę pažinojo nuo vaikystės. Aukos šeimoje jis lankydavosi kaip pažįstamas.

"Aš pažinojau jo mamą ir tėvą. Jų jau nėra gyvų. O jis sėdo už tai, kad virdamas naminę degtinę susiginčijo ir nudobė sėbrą, vėliau ir liudininku atsikratė", – apie dukros skriaudėją pasakojo motina.

"Norėjau jį užmušti"

Prievartautojas 8-metę užkalbino namo kieme, auką pasiviliojęs pyragu ir saldainiais.

"Sakė, einame, mamai rūgštynių paskinsime", – mergaitės pasakojimą prisiminė moteris.

Žiauri egzekucija vyko už 2 kilometrų nuo namų esančiame sodo namelyje.

"Kai aš ją pamačiau, galvojau pati užmušiu jį. Sumušta, nugirdyta, žiauriai išniekinta. Tas dukros vaizdas labai dažnai išnyra iš atminties. Vos susitvardau", – neslėpė motina.

Moteris tikino, kad tik motiniška nuojauta išgelbėjo mažametės gyvybę.

"Kai ji dingo, ieškojome visose apylinkėse. Neradusi, nenurimau, kažkas kuždėjo širdyje, kad eičiau ieškoti į sodus, pas G.Jablonskį. Buvau teisi, ją radome vos gyvą. Manau, jis būtų ją užmušęs ir paslėpęs, jau kartą taip elgėsi. Mergaitės tėvas vos susilaikė jo nepuolęs. Gerai, kad atvažiavo policija, būtumėme jį užmušę. Aš pati penktą ryto į darbą einu, mane galėjo užpulti, bet, kad vaiką taip išniekins, aš negalėjau pagalvoti", – apie žiaurius išgyvenimus kalbėjo mama.

Mažametės niekintojui teismas skyrė 14 metų nelaisvės, pirmuosius ketverius metus jis sėdės kalėjime, o likusius pataisos namuose.

Nuteistasis pripažintas pavojingu recidyvistu. Tai reiškia, kad jokios malonės laisvės atėmimo vietoje jam negali būti taikomos.

"Kažin kaip ateityje jai bus. Ir Kaune, Vilniuje, ir Palangos reabilitacijoje teko lankytis pas psichologą. Tai – trauma visam gyvenimui", – apie jauniausią dukrą kalbėjo moteris.

Žagino tėvas

Šios mažametės žaginimo byla sukrėtė ne vienus metus pedofilijos bylas narpliojančius prokurorus.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Palmira Martinkienė tikino, kad mažamečių tvirkinimo ir prievartavimo bylos itin sunkiai tiriamos.

"Pernai Klaipėdoje buvo skelbiamas ne vienas nuosprendis mažamečius seksualiai išnaudojusiems asmenims. Dauguma jų artimai pažinojo aukas – giminaičiai, kaimynai ir net tėvai", – kalbėjo P.Martinkienė.

Viena skaudžiausių bylų, kai tėvas mažametę dukrą išnaudodavo nuo penkerių, baigėsi 8 metų nelaisvės nuosprendžiu dukros prievartautojui.

Mergaitė tėvo prievartą kentė ne vienus metus. O šis, naudodamasis mergaitės bejėgiškumu, tvirtino, kad taip su savo dukromis elgiasi visi tėvai.

"Daugiausiai šio pobūdžio ikiteisminių tyrimų – 9 – pradėjo Šilutės rajono apylinkės prokurorai, 8 nusikalstamos veikos buvo tiriamos Klaipėdoje, po 3 – Šilalės, Plungės ir Tauragės teritorinėse prokuratūrose. Plungės rajono prokurorai vienu atveju atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Keletas ikiteisminių tyrimų, nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę, nutraukta," – tikino P.Martinkienė.

 

11 iškrypėlių – į kalėjimą

Vis dėlto teisėsaugininkai spėja, kad įkliūva tik mažoji dalis mažamečių skriaudėjų.

Pernai Lietuvos pareigūnai tyrė 131 mažamečio liudijimus apie patirtą seksualinę prievartą, dar pusantro šimto vaikų tikino patyrę psichologinį smurtą.

Vien Klaipėdos apygardoje pareigūnai pernai vedė 33 ikiteisminius tyrimus dėl seksualinio vaikų išnaudojimo. Vienuolika pedofilų sulaukė bausmės – kalėjimo.

Tačiau pareigūnai baiminasi, kad nuo šiol tokio pobūdžio bylos gali strigti.

"Reikia pripažinti, kad Klaipėdoje mes neturime tinkamai paruoštų psichologų vykdyti vaikų apklausas seksualinės prievartos bylose. Iki šiol bendravome su viešosios įstaigos "Vaiko namas" psichologais. Tačiau nuo sausio ši įstaiga uždaryta", – pastebėjo Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis.

Vidutinė bausmė, kurią teismai skyrė nuteistiesiems už šias nusikalstamas veikas, – laisvės atėmimas iki 8,5 metų.

Maksimali bausmė, kurią galima skirti už mažamečio asmens išžaginimą – 15 metų nelaisvės.

Tačiau išniekintų vaikų artimieji įsitikinę, kad tokios bausmės per švelnios lyginant jas su patirtu skausmu.

Maniakas siautėja iki šiol

Klaipėdos apygardos prokuroras Aurelijus Stanislovaitis pastebėjo, kad sunkiausiai tiriamos seksualinės prievartos bylos, kai aukai nepadaroma aiškių fizinių pakitimų.

"Tai lytėjimai, oralinis išnaudojimas. Tuomet sunku įrodyti nusikaltimo aplinkybes. Nelieka objektyvių duomenų, kad vyko kontaktas. Tada bylos pagrindu tampa mažamečio parodymai. Tokių nusikaltimų niekas nestebi, kaltininkas slepiasi darydamas tokią veiką. Pastarasis paprastai neigia tai daręs. Tyrimas sunkesnis, jei seksualinio prievartavimo atvejai būna įvykdyti prieš keletą metų", – kalbėjo prokuroras.

Uostamiestyje iki šiol sklando gandai apie viešuosiuose parkuose seksualiai išnaudotus vaikus.

Klaipėdoje siaučiantis pedofilas maniakas iki šiol nesugautas.

"Yra du atvejai, kai mažametės mergaitės buvo užpultos viešose vietose. Vienas fiksuotas prie pėsčiųjų tilto per geležinkelį, stoties rajone, kitu atveju mergaitė užpulta poilsio parke priešais "Studlendą". Buvo manymų, kad tai galėjo būti tas pats asmuo", – teigė prokuroras.

Vienam tragiškiausių Klaipėdoje nutikusių prievartos atvejų priskiriama 13-metės seksualinio išnaudojimo byla.

Nepilnametė buvo žiauriai sumušta, patyrė daugybinius kūno sužalojimus. Tam, kad žagintojas palaužtų aukos valią.

Aukai perrėžė gerklę

Tuo tarpu Šilutės apylinkės prokurorė Jurgita Kolyčienė pastebėjo, kad Šilutės rajone šiuo metu teismą pasiekė vieno garsaus sportininko tėvo byla.

75-erių senolis kaltinamas tvirkinęs dvi mažametes.

Vyras užkalbino dvi uogas pardavinėjusias mergaites.

Nupirkęs loterijos bilietą senolis įsiviliojo sesutes į savo butą. Vyriškis kaltinamas nepadoriai lietęs mažametes.

Prokurorė atkreipė dėmesį, kad ne visuomet seksualinę prievartą patyrusių aukų tėvai gina savo vaikų interesus.

"Devynerių metų mergaitės seksualinio prievartavimo byloje teko susidurti su motina, kuri neigė šį faktą, esą nukentėjusioji ir kaltininkas yra kaimynai. Mergaitė buvo išžaginta 17-mečio, tai vyko ne kartą, ir truko kelerius metus. Kaltininkas buvo nepilnametis. Nors jis ir prisipažino kaltas, tačiau aiškino, kad nevertė nepilnametės santykiauti, tvirtino davęs jai pinigų. Už devynmetės išnaudojimą skirti 8 metai nelaisvės. Reikia pripažinti, kad ne visos bylos pasiekia teismą, tačiau tenka aiškintis ir tokius pranešimus, kai filmų prisižiūrėję paaugliai vienas kitą verčia oraliniu būdu tenkinti aistras. Bylos nutrūksta, nes atsakomybė atsiranda tik nuo 14 metų", – pastebėjo prokurorė.

Viena žiauriausių bylų, kai nusikaltėlis Šilutės rajone įsilaužė į namus, nužudė močiutę, o namuose buvusią nepilnametę išžagino ir perpjovė jai gerklę baigėsi įkalinimu iki gyvos galvos.

"Šios bylos neįmanoma pamiršti. Mergaitė liko gyva, nors jai vos nebuvo kliudyta miego arterija", – prisiminė prokurorė.

"Vienas pagrindų šiose bylose – psichologo ekspertizė, kad vaikas nėra linkęs meluoti ir fantazuoti. Mums teko turėti bylą, kurioje vaikas buvo linkęs fantazuoti. Laimei, to berniuko brolis liudijo kur kas tiksliau. Tačiau neteko matyti nė vieno vaiko, kuris ekspertams liudytų džiaugsmingai striksėdamas, kaip teko matyti garsiajame Drąsiaus Kedžio dukrą fiksavusiame vaizdo įraše. Kiekvienas apie prievartą paklaustas vaikas nuleidžia galvą ir tyli. Tokį mažametį prakalbinti itin sunku", – pasakojo J.Kolyčienė.

Pagalbos neliks

Klaipėdos apygardos prokuroras A.Stanislovaitis pastebėjo, kad tokiose bylose surasti tinkamą išsilavinimą turinčius psichologus yra itin sudėtinga.

"Galima sakyti, kad visoje apskrityje tokių psichologų mes neturime. Kai reikalaujama, jog prievartą patyręs vaikas turi būti apklaustas tuoj pat, mums tai sudėtinga. Psichologinės pagalbos specialistai nenoriai talkininkauja, nes tikina, kad jie neturi reikiamos kvalifikacijos. Kai nebeliko "Vaiko namo", kur tokias apklausas buvo patogu atlikti, nežinia, kaip teks verstis", – pabrėžė prokuroras.

Vaiko teisių apsaugos Klaipėdos skyriaus vadovė Gražina Aurylienė iš tiesų patvirtino, kad viešoji įstaiga "Vaiko namas" nebeteiks pagalbos seksualinę prievartą patyrusiems mažamečiams ir jų šeimoms.

"Tačiau toliau bus organizuojami mokymai vaikams ir specialistams. Mes labai vertinome šią įstaigą – žmonės važiavo ir konsultavosi dėl seksualinio išnaudojimo ir prievartavimo. Dabar bus bėda", – apgailestavo G.Aurylienė.