Stichija smogė pajūriui


2009-01-08
Milda Skiriutė
Stichija smogė pajūriui

Pūga paralyžiavo Vakarų Lietuvą – gyventojai nepasiekė darbo vietų, vaikai – mokyklų, medikai – ligonių, strigo uosto darbas, nuo kelio slydo mašinos, o vėjas vartė kranus.

Greitąja – į pusnis

Vakar miestas virto tikra čiuožykla. Kelininkai nespėjo valyti gatvių ir šaligatvių. Ne vienas į darbą skubėjęs vairuotojas atsidūrė griovyje.

Vienu pavojingiausių tapo Dituvos kelias. Rytą čia nuo važiuojamosios kelio dalies nuslydo pirmasis į šiuos sodus išvažiavęs Klaipėdos autobusų parko įmonės autobusas. Jo traukti išvyko techninės pagalbos komanda.

Apie 11 valandą nuo kelio į Dituvą vienas po kito nuslydo penkiolika lengvųjų automobilių. Iš pusnių įstrigusias mašinas vairuotojai traukė patys.

Pūgos neatlaikė ir kur kas didesnė technika. Palangos plente ties Tauralaukiu vėjas nuvertė kraną.

Neišvažiuojami keliai tapo išbandymu rajonų medikams. Gargždų greitosios pagalbos automobilis kelis kartus nuslydo nuo kelio. Vienąsyk – su paciente grįždamas iš Judrėnų, antrą kartą – skubėdamas į Vaitelių sodus.

Dar liūdnesnė situacija Šilutės rajone. Medikų automobilis užklimpo skubant pas sergantį keturių mėnesių kūdikį Rusnėje. Mašiną visureigiu ištraukė pasieniečiai. Medikai pas mažylį atvyko laiku.

Šilutės greitosios pagalbos medikai, negalėdami išvažiuoti iš įstaigos kiemo, neatvyko pas sunegalavusią moterį, kuri dirba miesto centre įsikūrusioje „Sodroje“. Į gydymo įstaigą ją pristatė bendradarbiai. Medikai negalėjo nuvažiuoti ir pas Kintuose gyvenantį vaikiną, kuriam po išgertuvių prasidėjo baltoji karštinė.

Klaipėdoje dėl traumų kreipėsi vienas žmogus. Du kartus medikai buvo kviesti padėti ant sniego gulintiems žmonėms.

Dėl neišvažiuojamų kelių atokesnėse gyvenvietėse gyvenantys vaikai nepasiekė mokyklų. Saugų ugdymo įstaigoje pamokose sėdėjo šeši mokiniai, uždaryta buvo Sakučių pradinė mokykla.

Sniegas virto į ledą

Sudėtingos eismo sąlygos buvo ne tik rajone, bet ir mieste. Pūga pakoregavo miesto autobusų grafikus. Daliai jų teko grįžti dėl gedimų. Į Klaipėdą vėlavo atvykti autobusai iš Tauragės, Šilalės, Mažeikių. Iš uostamiesčio jie neišvažiavo į Tauragę ir Kauną per Jurbarką.

Problemų turėjo ir soduose gyvenantys, o Klaipėdoje dirbantys gyventojai. Autobusai važiavo tik pagrindiniais Vaitelių ir „Rasos“ sodų keliais.

„Į šalutinius nesukome. Rytą jie visiškai buvo nevalyti. Autobusai atvažiavo iki pagrindinių kelių ir stojo. Ne ką geriau sekėsi dirbti ir mieste. Gatvės rytą buvo nenuvalytos. Situacija pasikeitė po pietų“, – tvirtino Klaipėdos autobusų parko direktorė Jelizaveta Daugininkienė.

Tragiška situacija keliuose piktinosi ir įmonės „Vlasava“ transporto vadybininkas Arūnas Čepkauskas. Pasak jo, nevalytas buvo kelio ruožas Palanga–Šventoji, Palanga–Klaipėda, sudėtingos sąlygos ir automagistralėje. Kai kuriose vietose suplakta sniego danga pavirto į ledą.

Valė be perstojo

Įmonės „Specialus autotransportas“ direktorius Vygantas Kamarauskas tvirtino, jog buvo daroma viskas, kad uostamiesčio gatvės būtų nuvalytos. Pasak vadovo, keliai uostamiestyje buvo valomi visą naktį nuo 20 valandos. Darbuotojai ilsėjosi tik dvi valandas – nuo 7 iki 9, kai buvo intensyviausias eismas. Vėliau darbai atnaujinti. Gatvės buvo valomos, barstomos druska. Mieste dirbo visos 16 įmonės valymo mašinų.

„Kovoti su sniegu siaučiant pūgai sunku. Nuvalome, o gatvės vėl pasidengia sniegu. Tačiau visiškai neišvažiuojamų gatvių nebuvo. Sudėtingiausios sąlygos – sankryžose, žieduose“, – tvirtino V.Kamarauskas.

Visą dieną plušėjo šaligatvius valančios įmonės „Klaipėdos želdiniai“ darbuotojai. Pasak šios bendrovės vadovo Gedimino Valašino, į gatves išvažiuota 4 valandą ryto. Apie 6 valandą, pradėjus smarkiai snigti, darbai buvo sustabdyti, o vėliau vėl atnaujinti.

„Dirbame be perstojo. Kasame "košę", kad nesusidarytų storas sluoksnis sniego. Nustojus snigti, šluosime ir barstysime šaligatvius. Baisiausia, kad vakare prognozuojamas šaltis“, – vakar nuogąstavo G.Valašinas.

Dėl šlapio ir sunkaus sniego gedo šaligatvius valanti technika. Trūko grandinės, lūžo žvaigždutės, guoliai. Tačiau, pasak G.Valašino, gedimai buvo greitai pašalinti.

Negalėjo įplaukti laivai

Pajūrį užklupusi stichija sutrikdė ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto darbą. Rytą dėl gūsingo vėjo, kurio greitis siekė iki 25 metrų per sekundę, ir prasto matomumo į jį negalėjo įplaukti penki laivai.

Po vidurdienio pagerėjus orui jie vienas po kito įplaukė į uostą. Anot Klaipėdos jūrų uosto Laivų eismo tarnybos viršininko Adomo Aleknos, po pietų uostas dirbo visu pajėgumu.

Pūga nesutrikdė kursuojančių į Smiltynę keltų darbo. Pasak Smiltynės perkėlos direktoriaus Algirdo Žukausko, jie plaukė pagal grafiką. Prisišvartuodami prie kranto atidžiau turėjo dirbti kapitonai.

Pūga trikdė ir Tarptautinio Palangos oro uosto darbą. Vakar 6 valandą čia turėjo nusileisti klaipėdiečius jūreivius iš Afrikos parskraidinęs orlaivis. Tačiau dėl pūgos jis nutūpė Vilniuje.

Tarptautinio Palangos oro uosto direktoriaus Leono Kvietkausko teigimu, daugiau pūga problemų nesukėlė. Paryčiais iš kurorto pakilo lėktuvas į Kopenhagą. Bėdų nekilo ir dėl vakarinių reisų. Orlaivis iš Kopenhagos kurorte nusileido, o vėliau pakilo be rūpesčių.

„Baiminomės, kad nespėsime nuvalyti trasos iki pradės šalti, bet viskas pavyko“, – džiaugėsi L.Kvietkauskas.

Medžiai nutraukė laidus

Dėl siaučiančio gūsingo vėjo, sniego bei pūgos daliai vartotojų buvo nutrūkęs elektros energijos tiekimas. Neatlaikę sniego lūžtantys medžiai ir jų šakos krito ant elektros oro linijų ir jas nutraukė.

Daugiausiai sutrikimų užfiksuota Klaipėdos regione. Čia be elektros laikinai liko 2 649 klientai. Iš jų – 1,5 tūkst. Gargždų gyventojų ir 463 kretingiškiai.

Pasak bendrovės VST dispečerinio valdymo departamento vadovo Mindaugo Papečkio, šalinti gedimų išsiųstos visos įmonės operatyvinės brigados. Talkino kolegos ir iš aplinkinių skyrių.

„Esant tokioms oro sąlygoms sunku privažiuoti prie gedimų vietų. Elektros tiekimą klientams siekėme atkurti kiek įmanoma greičiau“, – pabrėžė departamento vadovas.

M.Papečkys įspėjo, kad gyventojai būtų kuo atsargesni, neliestų nutrūkusių laidų, perspėtų apie tai kitus, ypač vaikus, bei skubiau informuotų apie tokius atvejus artimiausią VST skyriaus dispečerinės tarnybą.

Bangos pasiekė kopas

Audringa jūra apsėmė Klaipėdos ir Palangos paplūdimius. Uostamiestyje vanduo siekė kopas. Palangoje situacija kiek geresnė. Vanduo buvo pakilęs mažiau. Kai kuriose vietose – nuo tilto į šiaurę iki gelbėjimo stoties ir 100 metrų į pietus, kur paplūdimys nebuvo pamaitintas, – jūrą ir kopas teskyrė 5–10 metrų.

„Jei toks vėjas laikysis ir toliau, kaip prognozuojama, gali būti, kad jūra pasieks kopas“, – nuogąstavo Palangos komunalinio ūkio direktorius Konstantinas Skierus.

Vakar po pietų oras uostamiestyje pragiedrėjo – nustojo snigti, pro debesis išlindo saulė. Tačiau, anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Liongino Pakščio, šiandien vakare situacija pasikeis. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį vėl pradės snigti, vėjo greitis sieks iki 20 metrų per sekundę, numatoma pūga.

„Tokie orai gali laikytis ir šeštadienį. Tačiau sekmadienį ir kitos savaitės pradžioje sulauksime geresnių. Bus šilčiau. Temperatūra laikysis apie 0. Kritulių nenumatoma“, – prognozavo L.Pakštys.

Per pastarąsias dienas uostamiestyje prisnigo 6 milimetrai sniego. Jo dangos storis – 8 centimetrai.