STT smogė miesto valdžiai


2008-09-03
Daiva Janauskaitė, Eglė Petkutė
STT smogė miesto valdžiai

Vilniuje ir Kaune griaudėję korupcijos skandalai atūžė ir į Klaipėdą. Teisėsauga ėmėsi uostamiesčio vadovų, kuriems teko aiškintis dėl galimo kyšininkavimo ir abejotinų sandorių.

Kratos - darbe ir namie

Klaipėdos savivaldybė antrą kartą užlipo ant to paties grėblio. Prieš kelerius metus nuteistos už kyšininkavimą valdininkės vietą užėmęs įpėdinis vakar taip pat buvo apklausiamas dėl galimo kyšininkavimo bei piktnaudžiavimo tarnyba.
Ilgokai ramiai gyvenusi uostamiesčio savivaldybė vakar buvo sukrėsta netikėtos žinios - Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai krėtė Miesto ūkio departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus kabinetą bei namus Palangoje.

Paimta nemažai dokumentų, kurie gali patvirtinti įtarimus, kuriuos vakar popiet pareigūnai pateikė 62 metų A.Šimkui. Valdininkas sulaikytas 48 valandoms.
Kratos atliktos ir maždaug dešimtyje bendrovių, su kuriomis, kaip įtariama, valdininkas susijęs nusikalstamais ryšiais. Vakar STT apklausta daug verslininkų.

Apklausė ir pavaldinius

Kada A.Šimkus išeis į laisvę, priklauso nuo valdininko pozicijos. Jeigu jis bus nusiteikęs geranoriškai papasakoti viską, ko klaus pareigūnai, ilgesniam laikui už grotų gali ir nelikti. Tačiau jeigu įtariamasis išsisukinės, gali būti, kad prokurorai prašys teismą leidimo suimti ilgesniam laikui. Neramu buvo ir A.Šimkaus pavaldiniams, nes STT darbuotojai turėjo klausimų ne tik viršininkui. Vakar ne vienas šio skyriaus darbuotojas turėjo būti gabenamas į STT apklausoms.

A.Šimkus įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba savanaudiškais tikslais, kurstymu iššvaistyti svetimą turtą stambiu mastu, dokumentų klastojimu, galimu kyšininkavimu. Įtarimai susiję su viešaisiais pirkimais.

Nesulaukė pasitarime

Vakar darbo diena savivaldybėje prasidėjo kaip įprasta. Departamentų vadovai buvo susirinkę pasitarimui. A.Šimkaus pasigesta neiškart.
Kai savivaldybės administracijos direktorių pavaduojantis Viačeslavas Karmanovas paskambino A.Šimkaus sekretorei, ši pranešė apie direktoriaus kabinete nuo darbo dienos pradžios esančius „žmones iš specialiųjų struktūrų".

Meras pavedė V.Karmanovui išsiaiškinti, kas ir kodėl trukdo įprastą darbą. Savivaldybės vadovai pasipiktino, kad pareigūnai užgriuvo čia ir sutrukdė darbą jų neperspėję.
Administracijos direktoriaus pavaduotojas įėjo į A.Šimkaus kabinetą ir liko ten, kol penki pareigūnai krėtė kabinetą.

Apie tai, dėl ko pareigūnams įkliuvo A.Šimkus, meras teigė nežinantis.
„Tokie dalykai paprastai nedaromi be pagrindo, nors kartais tokios bylos subliūkšta. Norėtųsi tikėti, kad taip nutiks ir šį kartą", - teigė jis.
Meras pripažino, kad A.Šimkus ne kartą sulaukė kritikos dėl nerangumo ir negebėjimo susidoroti su pareigomis, neatliktų darbų, tačiau pastaruoju metu kritika buvo aprimusi.

Skandalas baigėsi niekuo

Prieš penkerius metus tą patį darbą, kaip ir A.Šimkus, dirbusi Miesto ūkio ir statybos skyriaus viršininkė Nijolė Bakienė bei jos pavaldinys Valdemaras Balsys taip pat patyrė susidūrimą su STT. Vėliau teisiami už piktnaudžiavimą tarnyba bei kyšių ėmimą jie guodėsi, kokiais nežmoniškais būdais buvo išgauti jų prisipažinimai.

Panašiai teisme elgėsi ir tyrimo metu prieš valdininkus liudiję verslininkai. Jie pasakojo buvę priversti duoti kyšius, kad laimėtų konkursus ir gautų savivaldybės užsakymus.
Taip garsiai prasidėjusi byla po ilgai trukusio teismo proceso baigėsi šnipštu. Tiesa, N.Bakienė ir V.Balsys į darbą nebegrįžo, bet nuo nelaisvės juos išvadavo amnestija.
Maža to, ilgiausiai savivaldybėje dirbusi N.Bakienė miesto valdžios buvo išlydėta su didelėmis puokštėmis gėlių. Kaip ir N.Bakienė, A.Šimkus jau ruošėsi išeiti užtarnauto poilsio, nes maždaug po pusmečio jam sukaks pensinis amžius.

Merą - į teismą

Į teisėsaugos akiratį pateko ir miesto meras R.Taraškevičius. Jam priminta trejų metų senumo istorija, kurią narplioti po mėnesio pradės Klaipėdos apygardos teismas.
Generalinę prokuratūrą pasiekė tarybos konservatorių frakcijos pirmininko Naglio Puteikio pareiškimas.

Jame teigiama, jog 2005 metais R.Taraškevičius be tarybos pritarimo pasirašė sutartį, kuria didžiąją dalį dabar rekonstruojamų Danės krantinių perdavė valdyti ir naudotis bendrovei „Klaipėdos laivų remontas".
Prokuratūra kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, prašydama panaikinti taikos sutartį, kurią tų pačių metų vasarį su bendrove pasirašė meras bei tuometė Klaipėdos apskrities viršininkė Virginija Lukošienė.

Sutartimi dalis 30 mln. litų vertės savivaldybei priklausančių krantinių esą buvo perduotos neatlygintinai naudotis įmonei 25 metams. Prokurorai nustatė, jog toks sandoris yra neteisėtas.

Parašų nėra?

Meras R.Taraškevičius tokius kaltinimus pavadino politikavimu. „Sutartis yra, bet ji nebuvo įvykdyta. Jeigu būčiau pasirašęs krantinių perdavimo aktą, dabar būčiau kaltas. Tačiau to nepadariau, žinodamas, kad be tarybos pritarimo nusižengčiau įstatymams", - aiškino jis. Taikos sutartis užbaigė dar 2001 metais kilusį ginčą dėl krantinių dalies nuo Kuršių marių iki Pilies uosto nuosavybės. Neradusi įrodymų, jog ta dalis priklauso jai, bendrovė „Klaipėdos laivų remontas" 2004 metais kreipėsi į teismą.

Galiausiai miesto vadovai su bendrove susitarė taikiai, su sąlyga, kad savivaldybė leis be atlygio ketvirtį amžiaus naudotis krantinėmis ir gauti pelno.
„Krantinės iki šiol priklauso savivaldybei, o mes kartu su kitomis įmonėmis dalyvausime viešame konkurse, kurio metu ir paaiškės, kas taps operatoriumi", - tikino bendrovės „Klaipėdos laivų remontas" direktorius Alvydas Butkus.

Svaidosi kaltinimais

Krantinių rekonstrukcija, kainuosianti apie 55 mln. litų, turi būti baigta iki pavasario.
„Nežinau, ko siekia kita pusė, bet tai bandymas sustabdyti patį gražiausią projektą Klaipėdoje", - piktinosi meras. Tačiau jį apskundęs N.Puteikis įsitikinęs, jog slaptas susitarimas tarp R.Taraškevičiaus ir bendrovės „Klaipėdos laivų remontas" egzistuoja.

„Galiu užtikrinti, jog nuo sutarties pasirašymo dienos už naudojimąsi dalimi krantinių į miesto biudžetą neįplaukė nė vienas litas. Visą pelną už laivelių laikymą iki šiandien pasiėmė bendrovė. Tai galima nesunkiai įrodyti", - tvirtino N.Puteikis.
2004 metais bendrovei pradėjęs vadovauti A.Butkus buvusiam direktoriui N.Puteikiui priminė jo paliktas skolas.

„Jam vadovaujant buvo išnuomota dalis krantinių, už kurias mokesčiai nebuvo mokami. Atėjęs turėjau aiškintis dėl dešimties tūkstančių litų skolos", - prisiminė A.Butkus.
N.Puteikis kelerių metų senumo istoriją aiškino kitaip. „Gal ir ne visi pinigai pateko į miesto biudžetą, tačiau anuomet buvo kilę ginčų dėl kelių seklumos metrų, kur laivų nebuvo, tad už tai atsisakėme mokėti", - teigė jis.
R.Taraškevičius vylėsi, jog teismą pasiekusį ginčą baigti pakaks ir vieno posėdžio.
Įklimpo: kritikos dėl nerangumo sulaukdavęs A.Šimkus dabar turi nemalonumų dėl labai rimtų įtarimų.