Šventas darbas turtus krauna


2009-02-13
Asta Aleksėjūnaitė
Šventas darbas turtus krauna

Kur leidžiamos parapijiečių aukos? Ši mįslė užkamavo Švento Juozapo Darbininko bažnyčios tikinčiuosius. Jų pyktį dar labiau kursto ir gandai apie įspūdingus klebono turtus.

Tikintieji reikalauja skaidrumo

Klebonas Saulius Damašius nesiteikia tikintiesiems paaiškinti, kur panaudojami parapijiečių pinigai, nes dvasiškas tėvelis neturi laiko. Jis paniręs į prabangių apartamentų ir žemės sklypų pirkimo rūpesčius.

Keli šios bažnyčios tikintieji aiškino, esą raštu pretenzijas išdėstė net Telšių vyskupui Jonui Borutai, tačiau atsakymo nesulaukė nei iš savo ganytojo S.Damašiaus, nei iš vyskupijos vadovų.

„Labiausiai mes sielojamės dėl savo apleistos bažnyčios. Ji dega, skursta, nieko dėl jos nedaroma. Apie bažnyčią – apsamanojusių akmenų krūvos“, – laiške „Klaipėdai“ rašė parapijiečiai.

Dienraštis jau rašė, kad pernai Vėlinių vakarą sudegė senoji Juozapo Darbininko bažnyčia. Medinis pastatas buvo naudojamas labdarai saugoti, mūrinėje jos dalyje gyveno vienas kunigų. Supleškėję Dievo namai tuomet užminė mįslių, nes gaisrą gesinę ugniagesiai tvirtino, esą senoji bažnyčia buvo padegta. 2006-ųjų gegužės pradžioje liepsnojo šio pastato salės lauko durys.

„Bažnyčios kiemas neasfaltuotas, slidu, dulkės. Kiek galima pro tuos griuvėsius vaikščioti? Niekada nesame girdėję finansinės ataskaitos, kiek klebonas gauna pinigų iš mūsų, už ką išlaikomos keturios šarvojimo salės. Juk tokį pelną jos duoda. Kur nueina tie pinigėliai? Čia ne mano vienos nuomonė, tam ir daugiau tikinčiųjų pritaria. Žmonės jau žada parašus rinkti, kad šį kunigą iškeltų iš mūsų parapijos. Mes prašome, kad nors per didžiąsias šventes duotų ataskaitas“, – dar griežčiau apie kleboną S.Damašių rėžė į redakciją paskambinusi klaipėdietė.

Šios bažnyčios patalpose įsikūrusių laidojimo namų teikiamos paslaugos išties brangiausios visame mieste.

Klebonas – kaip į vandenį

Beveik prieš dvi savaites susisiekus su klebonu S.Damašiumi ir paprašius pakomentuoti parapijiečiams rūpimus klausimus, klebonas duoto žodžio susitikti ir pasikalbėti nesilaikė.

Paklaustas, kodėl neatsiskaito tikintiesiems, S.Damašius pasiuntė žurnalistus į Telšių kuriją.

„Pagal visus įstatymus visos ataskaitos duodamos Telšių kurijai, kreipkitės į ją. Vienas gyventojas taip sako, kitas kitaip. Kurija viską žino“, – tuomet pareiškė S.Damašius.

„Į kieno sąskaitas plaukia mūsų pinigai? Prašome, kad mūsų laišką paviešintumėte“, – redakcijos prašė tikintieji.

Į tai S.Damašius atšovė, esą nelabai domisi, kokios kalbos sklinda tarp tikinčiųjų. Klebonas tikino nekreipęs dėmesio ir į pasipiktinimus.

„O kodėl žmonės nieko nesako apie tai, kad bažnyčia visą žiemą yra šildoma? Už tai mes per mėnesį po 20 tūkstančių litų mokame. Čia paslapčių nėra, tai atviras dalykas“, – dėstė klebonas.

Tačiau parapijiečiai aiškino, kad, jų manymu, lėšų turėtų pakakti ne tik sąskaitoms už šildymą.

„Duodame pelną, o visi darbai stovi. Yra kalbų, kad ir mašinos perkamos, ir namus klebonas statosi“, – laiške rašė žmonės.

„Kiek tų kreipimųsi yra, oi oi oi. Kiek tų „pliotkų“ visokių. Čia reikia būti kunigu, kad suprastum, ką reiškia tie visi dalykai. Apie kunigus, tai neduok pavalgyti, o duok pašnekėti žmonėms", – nuo klausimų išsisukinėjo klebonas.

Mielai sutikęs pabendrauti ir paskyręs susitikimą kitą dieną S.Damašius išvyko į Telšius. Vėliau klebonui skambinant telefonu jis apskritai nebeatsiliepė. Nei vakar, nei užvakar S.Damašius nebepasirodė ir Juozapo Darbininko bažnyčioje. Čia atvykusiems žurnalistams buvo pranešta, esą klebonas serga.

Dvasininkui rūpi sklypai

Telšių kunigų seminarijoje pastoralinę psichologiją ir teologiją dėstantis S.Damašius, pasirodo, pamiršo jauniesiems klierikams teigiamas tiesas. Tarnystę žmonėms S.Damašius vis dažniau iškeičia į žemiškus rūpesčius. Klebono automobilis vis dažniau suka Skuodo rajono link. Notėnų seniūnijos Vindeikių kaime prieš mėnesį dvasiškas ganytojas įsigijo net tris žemės sklypus su daugybe pastatų. Nuo šių vaizdingų vietų iki Platelių ežero – vos 8 kilometrai.

Iš vietos ūkininko S.Damašius pirko tris sklypus, kurių bendras plotas viršija du hektarus. Šiose žemėse yra visa eilė statinių – gyvenamasis namas, lauko virtuvė, ūkinis, du tvartai, daržinė, trys malkinės, garažas, šiltnamis ir kiemo rūsys.

Vindeikių kaime klebonas pasirodydavo dar vasarą, rudeniop atvažiavo ir klebono mama. Kaimiečiai tikino, kad sodybą kunigas pertvarkė, visą vasarą joje dirbo statybininkai.

Nors gyvenamąją vietą S.Damašius deklaruoja Juozapo Darbininko bažnyčios klebonijoje, tačiau mažai kas žino, kad kunigas Klaipėdoje turi dar vieną butą.

Bandužių gatvėje esančiame S.Damašiaus bute vakarais tylu. Jo kaimynai tikino, jog nėra matę, kad šio buto duris kas nors varstytų.

„Nežinome, ar vyras, ar moteris čia gyvena. Laiptų aikštelėje sutinkame žmonių, bet nematėme, ar iš šio buto“, – aiškino sutikti gyventojai.

Klebonas šį butą įsigijo 2005-ųjų spalį.

Milijono verti apartamentai

O štai dar vienais apartamentais Palangoje S.Damašius gali drąsiai didžiuotis. Naujai pastatytame prabangiame komplekse S.Damašius džiaugiasi kaimynyste su tokiais milijonieriais kaip buvusiu „Lietuvos telekomo“ generaliniu direktoriumi Tapio Paarma.

S.Nėries gatvėje įspūdingos formos, primenančios milžinišką statinę, name S.Damašius apartamentus įsigijo pernai gegužės viduryje.

Trečiajame aukšte esantis S.Damašiaus būstas galėjo kainuoti beveik milijoną. Šiame name pirkusieji apartamentus už kvadratinį metrą mokėjo po 13 tūkst. litų. Vidutinis butas čia yra 70 kvadratinių metrų, o tokio būsto kaina pernai siekė 900 tūkst. litų.

Žiemą šiame name nuolatinių gyventojų nėra, praktiškai visi butai nuomojami poilsiautojams.

Aptvertoje ir saugomoje teritorijoje pašaliniams į vidų patekti gan sudėtinga.

Šiame name butus sau, o ne nuomai, įsigijo tik labai turtingi asmenys – rusai, norvegai, keli ypač pasiturintys lietuviai. Pirmajame aukšte poilsiui nuomojami butai taip pat išgraibstomi akimirksniu.

Apartamentus šiame name vasarą išsinuomoti galima mažiausiai už 500 litų parai. Žiemą kainos mažesnės – nuo 150 iki 200 litų. Savininkai poilsiautojams butus reklamuoja ypatingais vaizdais pro langus, esą atsiveria nuostabi kurorto panorama, o iki jūros galima nueiti per penkias minutes.

Turtai pribloškė vyskupą

Telšių vyskupas Jonas Boruta „Klaipėdos“ dienraščiui yra sakęs, kad tikintieji turi prievolę dešimtadalį savo pajamų paaukoti bažnyčiai.

„Kiekvienas katalikas turi paaukoti dešimtadalį savo pajamų. Ši norma yra nuo senų laikų. Jei žmonės to nedaro, tai yra sunki nuodėmė – negalima eiti jokių sakramentų. Čia, kaip ir kiekvienoje organizacijoje, – nesumoki ir neturi teisių", – tuomet aiškino J.Boruta.

Šį trečiadienį Klaipėdos jūrininkų ligoninėje besilankiusį vyskupą J.Borutą "Klaipėda" paklausė, ar bažnyčia privalo atsiskaityti tikintiesiems, kur išleistos jų aukos.

„Kartą per metus ataskaitos, kiek yra surinkta aukų, pristatomos. Vieną kurį sekmadienį sausio mėnesį pateikiamos atskaitos tikintiesiems“, – tvirtino J.Boruta.

Pernai spalį, duodamas interviu „Klaipėdai“, vyskupas tvirtino, kad kunigo alga vidutiniškai siekia 1500 litų.

„Ne taip jau seniai kunigams tekdavo gyventi vidutiniškai už 900 litų per mėnesį. Dabar būtų apie 1500 litų. Orientacinės aukų normos nurodomos, kad susidarytų maždaug tokia suma", – sakė vyskupas.

Paklaustas, ar žino, iš kokių lėšų tiek turto įsigijo S.Damašius, J.Boruta, išgirdęs vardijamus klebono pirkinius, labai nustebo.

„Nejaugi? Aš nežinojau“, – teištarė vyskupas.

Skundai nepasiekia

Pasiguodęs, kad tikintieji vis mažiau remia Dievo namus, S.Boruta apgailestavo dėl prastokos Juozapo Darbininko bažnyčios aplinkos būklės.

„Už savo asmenines lėšas kunigas neatsiskaito. Už parapijos suaukotas – taip. Tačiau kur giminių palikimas, neprivalu. Gal ten mamos palikimas ar atgautos žemės“, – kleboną užstojo vyskupas.

Patvirtinus, kad ne paveldėjimo teise S.Damašius įsigijo žemės sklypus ir prabangius apartamentus, vyskupas sutriko.

„Gal vieną pardavė, o kitą pirko, nežinau“, – svarstė J.Boruta.

Juozapo Darbininko bažnyčios parapijiečiai tikino raštu kreipęsi į vyskupą dėl klebono S.Damašiaus veiksmų, tačiau, kaip ir Priekulės Švento Antano Paduviečio bažnyčios tikintieji, atsakymo iš vyskupijos nesulaukė.

Priekuliškiai pernai piktinosi neslepiama klebono Antano Šimkaus draugyste su vietos medike. Klebonas moterį kasryt atveždavo į darbą privačioje Klaipėdos poliklinikoje klebonijos mašina. Tikinčiųjų kantrybė trūko, kai pernai gegužę klebonas su medike savaitei išskrido pailsėti į Turkiją.

Vyskupas J.Boruta pareiškė, kad dėl šių klebonų netinkamo elgesio skundų negavęs.

„Nė vieno skundo negavome. Jos dažnai meluoja“, – apie tikinčiąsias sakė vyskupas.