Tolerancijos sparnai – dvasininkui


2008-11-07
Jolanta Juškevičienė
Tolerancijos sparnai – dvasininkui

Dienraštis „Klaipėda“ tęsia tradiciją kasmet savo gimimo dieną išrinkti ir paskelbti tolerantiškiausią metų žmogų.

Ieško naujo kelio

Šios idėjos autoriaus ir projekto partnerio menininko Vytauto Karčiausio pagaminti tolerancijos sparnai šiemet apgaubs Pakutuvėnų šv. Antano Paduviečio parapijos ir Susitaikinimo sodybos gyventojus. Artimiausiu metu skulptūra bus įteikta šios parapijos klebonui Gediminui Numgaudžiui, kurį dienraščio "Klaipėda" žurnalistai išrinko tolerantiškiausiu metų žmogumi.

"Už ką man tai?" – išgirdęs žinią apie žurnalistų sprendimą paklausė pranciškonas brolis Gediminas, kartu su bendraminčiais atokų kaimelį, kuriame tebuvo likusios kelios sodybos, kapinaitės ir bažnyčia, per keletą metų pavertęs dvasinės atgaivos oaze.

Čia niekas niekada neklaus, kodėl esi toks ar kitoks. Kiekvienam suteikiama galimybė pabandyti susivokti savyje, atsinaujinti ir užsitikrinti vidinę laisvę. Susitaikyti su savimi ir Dievu čia atvyksta ne tik nuo narkotikų ir alkoholio priklausomi ar pačių įvairiausių gyvenimo krizių ištikti žmonės. Pasisemti meilės jėgų ateinančiai savaitei sekmadieniais žmonės suvažiuoja šeimomis iš Klaipėdos, Kretingos, Palangos, Plungės, Mažeikių, o vasaromis – ir iš visos Lietuvos.

Neišsižada savo nuomonės

Paklausus, ar pats save laiko tolerantišku, brolis Gediminas sakė norintis tokiu būti, bet ne visada išeina.

"Kartais reikia ko nors iš ko nors pareikalauti, ypač Pakutuvėnuose. Tolerancija – diskusijų vertas suvokimas. Man tolerancija – kitokių priėmimas, tačiau nebūtinai tai turi būti sutikimas su kito žmogaus nuomone. Galima pasilikti prie savo nuomonės, savo pozicijos, bet neniekinti ir kito", – savo tolerancijos suvokimą dėstė G.Numgaudis.
Jis – jau ketvirtasis Metų tolerancijos laureatas, kurį išrinko dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai.

Pirmieji sparnai – "Klaipėdai"

Pernai tolerantiškiausiu metų žmogumi išrinktas  Klaipėdos universiteto rektorius profesorius Vladas Žulkus, užpernai – Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktorius, filosofas, publicistas, televizijos laidų vedėjas profesorius L.Donskis.

Savo 60-mečio iškilmėse dienraštis „Klaipėda“ apdovanojo pirmąjį Metų tolerancijos laureatą, kuriuo tapo klaipėdietis Seimo narys Vaclavas Stankevičius.
Idėja pagerbti toleranciją kilo klaipėdiečiui menininkui V.Karčiauskui, kuris pirmąją tolerancijos statulėlę prieš ketverius metus įteikė dienraščiui „Klaipėda“.
Tolerantiškiausias metų žmogus išrenkamas ir paskelbiamas kasmet lapkričio 7-ąją, dienraščio „Klaipėda“ gimimo dieną.

Gediminas Numgaudis:
Galima pasilikti prie savo nuomonės, savo pozicijos, bet neniekinti ir kito.
Įvertinimas: menininko V.Karčiausko sukurti penktieji sparnai šiemet atiteks Pakutuvėnų šv. Antano Paduviečio parapijos klebonui ir Susitaikinimo sodybos vyresniajam Gediminui Numgaudžiui.