Ištirti diplomato žūtį - valstybės garbės reikalas


2006-08-26
Ištirti diplomato žūtį - valstybės garbės reikalas

Ištirti diplomato žūtį - valstybės garbės reikalas

Premjeras Gediminas Kirkilas teigia, kad ištirti mįslingomis aplinkybėmis Baltarusijoje žuvusio Lietuvos diplomato, valstybės saugumo karininko Vytauto Pociūno mirties aplinkybes yra valstybės garbės reikalas.

„Tai labai svarbi rezonansinė byla ir aš domiuosi, kaip dirba mūsų prokurorai ir kitos tarnybos, nes tai yra mūsų valstybės prestižo reikalas - išsiaiškinti šitą bylą iki galo ir turėti visiškai aiškius atsakymus, nuo kurių priklauso labai daug“, - po penktadienį vykusio susitikimo su generaliniu prokuroru sakė G.Kirkilas.

Europarlamentaro Vytauto Landsbergio nuomone, aukščiausios šalies valdžios institucijos - Vyriausybė ir Seimas - turėtų ištirti padėtį Valstybės saugumo departamente ir išsiaiškinti aplinkybes, kuriomis V.Pociūnas buvo išsiųstas į diplomatinę tarnybą Baltarusijoje.

„Turiu omenyje tai, kad iš to, kas apie V.Pociūną kalbama ir rašoma, matyti, kad tai yra aukštos klasės specialistas, kuris buvo pasiųstas į užkampį padėti konsului Gardine. Tad kyla klausimas, ar tikrai tai atitiko šio pareigūno kvalifikaciją ir ar tikrai nebuvo kokių kitų tokio paskyrimo motyvų“, - BNS penktadienį sakė V.Landsbergis.

Osle viešintis užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas teigia, jog Vilnius nesvarsto galimybės atšaukti savo diplomatų iš Baltarusijos, kur mįslingomis aplinkybėmis žuvo Vytautas Pociūnas.

Vakar pareigūno palaikai buvo pargabenti į Lietuvą.

Atlikus palaikų pakartotinę ekspertizę, ant kūno rastas įdūrimas, dėl kurio kilmės ekspertai kol kas nesutaria.

Tai, remdamasi neoficialiais šaltiniais, pranešė LNK televizijos žinių tarnyba.

Anot pranešimo, atlikus penktadienio naktį į Vilnių parvežto kūno tyrimą, rasta daug žaizdų, tačiau dėl įdūrimo kilmės ekspertai kol kas neskuba daryti išvadų. Neoficialiomis žiniomis, kol kas nepatvirtinti Baltarusijos teismo medicinos ekspertų teiginiai, esą V.Pociūno kraujyje rasta 1,9 promilės alkoholio.

Generalinis prokuroras A.Valantinas teigė nenorintis komentuoti Baltarusijos ekspertų pateikiamo fakto, o lietuvių atlikto teismo medicinos tyrimo išvadų dar nėra.