Kačių parazitai ir berniukų gimdymas


2006-10-13
Kačių parazitai ir berniukų gimdymas

Kačių parazitai ir berniukų gimdymas

Jei trokštate susilaukti mergaitės, venkite kačių. Galbūt tai ir skamba kaip dar vienas nevykęs prietaras, tačiau mokslininkai nustatė, kad moterys, užsikrėtusios parazitu, kurio šeimininkė paprastai yra katė, dažniau susilaukia sūnų nei dukterų, ketvirtadienį rašo „The Guardian“.

Parazitu taksoplazma užsikrečia apie 15 proc. Didžiosios Britanijos gyventojų, tačiau kai kuriose kitose valstybėse šis rodiklis siekia 80 proc. Parazitas dažniausiai plinta per kačių išmatas, tačiau jis gali gyventi ir neapdorotoje kiaulienoje bei jautienoje.

Mokslininkai iš Čekijos ištyrė medicinos įrašus apie 1803 kūdikius, gimusius 1996-2004 metais. Jie, be kita ko, analizavo, ar lytis gali priklausyti nuo buvusių nėštumų skaičiaus ar moters organizme esančių taksoplazmos antikūnų.

Ekspertai nustatė, kad moterys, pas kurias aptikta daug antikūnų, gerokai dažniau gimdydavo berniukus. Visame pasaulyje berniukai sudaro maždaug 51 proc. naujagimių, tuo tarpu taksoplazma užsikrėtusios moterys sūnaus susilaukdavo 72 proc. atvejų. Taksoplazma gali būti apsigimimų ar persileidimų priežastis, tačiau ryšys tarp naujagimių lyties ir infekcijos iki šiol nebuvo nustatytas.

Prahos universiteto mokslininkų komandai vadovavęs Jaroslavas Flegras mano, kad parazitai gali susilpninti nėščios moters imuninę sistemą. Dėl to embrionas, kuriame vystosi vyriškos lyties kūdikis, turi daugiau galimybių išgyventi. Mokslo darbas pristatytas žurnale „Naturwissenschaften“.