S.Mėčius: „Sporte suradau save“


2006-09-14
PAULIUS MATULEVIČIUS
S.Mėčius: „Sporte suradau save“

S.Mėčius: „Sporte suradau save“

Ketvirtus metus sunkiosios atletikos subtilybes Lietuvos jaunimo rinktinei skiepijantis Stasys Mėčius džiaugiasi prieš kelias dienas Artūro Skavičiaus pasirodymu Europos jaunimo čempionate ir teigia, kad Lietuvos sunkiaatlečiai ateityje puikiais pasirodymais turėtų sudrebinti visą pasaulį.

„Turime pajėgių ir užsispyrusių sportininkų, kurie į sportą žvelgia labai rimtai. Jei ir toliau sportininkai sieks savo užsibrėžto tikslo, tuomet bus labai džiugu“, - „Klaipėdai“ sakė patyręs sunkiosios atletikos specialistas.

Anot jo, Artūras Skavičius Italijoje vykusiame Europos jaunimo čempionate pradžiugino puikiu pasirodymu (stūmimo veiksmu įveikęs 190 kg štangą džiaugėsi bronzos medaliu, - aut. past.). „Pritrūko vos kelių kilogramų, kad taptų dvikovės prizininku. Tai - labai perspektyvus sportininkas“, - džiaugėsi S.Mėčius.

Negaili naudingų patarimų

Jaunystėje labai rimtai užsiiminėjęs sunkiąja atletika ir plačiai savo rezultatais visame pasaulyje garsinęs Lietuvą (ne kartą gerino Lietuvos ir TSRS rekordus bei buvo tapęs pasaulio jaunimo vicečempionu) S.Mėčius su jaunimu per treniruotes lengvai randa bendrą kalbą ir negaili naudingų paties išmėgintų patyrimų.

„Be abejo, dabar metodika gerokai pasikeitusi nei tais laikais, kai aš sportavau. Dabar yra leidžiami įvairūs naudingi leidiniai, pačios įvairiausios informacijos galima rasti internete. Be abejo, teorija yra gerai, tačiau paties patirta praktika - neįkainojama“, - sakė pašnekovas.

Paklausus, ką specialistas mano apie vis dažniau sporto pasaulyje pasigirstančius skandalus apie dopingo vartojimą, S.Mėčius atsakė: „Niekam tai ne naujiena. Ir anksčiau visi vartojo neleistinus preparatus, tačiau anksčiau buvo mažesnė kontrolė. Dabar visa tai per daug sureikšminama“.

Svaido rutulį ir ietį

Sunkiosios atletikos specialistas pastebi, kad rudenį, atšalus orams, vaikai noriai kimba į štangas ir atsakingiau lanko treniruotes.

„Norinčiųjų pas mus sportuoti rudenį visuomet padaugėja. Su jauniausiais vaikais ne tik kilnojame štangą, bet ir pabėgiojam, atliekam įvairius bendro fizinio pasirengimo pratimus, net mėtome rutulį ar ietį. Vasaros pabaigoje mūsų salėje treniravosi disko metikas Virgilijus Alekna, tad vaikai dabar užsiprašė pamėtyti diską. Pažadėjau, todėl dabar reikės ieškoti, iš kur gauti diską“, - neslėpdamas optimizmo ir geros nuotaikos pasakojo galingo stoto vyras.

Pasak jo, sunkiaatletis turi sugebėti viską - būti judrus, lankstus, nuolat mąstyti.

Klaipėdietis teigė, kad prievartą vaikų sportuoti nepriversi, todėl geriausias būdas su jais susidraugauti ir sudominti savo treniruotėmis

„Pas mus treniruotės nemokamos, tad ateina pačių įvairiausių vaikų. Yra ir tokių, kurie patinginiauja – lanko labai nereguliariai. Tačiau didesnė dalis lankančiųjų treniruotes labai stengiasi ir kasdien sporto salėje lieja prakaitą“, - džiaugėsi S.Mėčius.

Įveikė 400 kg sumą

Legendinis sunkiaatletis ir galiūnų konkursų laureatas neslepia, kad ir dabar štangą pakilnoja savo malonumui.

„Man sportas – tai gyvenimo būdas, laisvalaikio praleidimas bei savęs išreiškimas. Pasiekęs pergalę visada jausdavau malonumą bei didžiuodavausi, jog esu pranašesnis už kitus“, - pasakojo atletas.

Čempionas teigė, kad per sportinę karjerą jam labiausiai įsimintinas ir brangiausias pasiekimas – 1981 metais dvikovėje įveikta 400 kg riba. „TSRS laikais buvo toks klubas „400“, ir į jį patekdavo tik tie, kurie dvikovėje įveikdavo 400 kg sumą. Pamenu, tada laimė tryško per kraštus, net savimeilę paglostė“, - prisiminimais dalinosi legendinis sportininkas.

Pasak jo, pasiekus aukštumas, svarbu neužmigti ant laurų. „Reikia ir toliau intensyviai, negailint savęs dirbti, užsispyrus siekti užsibrėžto tikslo. Reikia klausyti trenerio. Jei suabejosi treneriu bei pradėsi savavaliauti, nieko gero iš to nebus“.

Buvo lieknas kaip dviratis

S.Mėčius pasakojo, kad aukštų rezultatų galima pasiekti tik tuomet, kai atsiduodi sportui visa širdimi, tiesiog pasišventi jam. „Paauglystėje buvau išstypęs ir lieknas kaip dviratis. Pirmasis mano treneris Algirdas Eidukas, pirmą sykį pamatęs mane, pasakė: „Rėmai yra, o mėsos priauginsim“, - šypsodamasis prisiminė anas dienas galingo stoto vyras.

Penkiolikos metų pradėjau į panas dairytis, norėjau prisiauginti raumenų, būti tvirtas, atletiškas, gražus ir patikti merginoms. Tai ir paskatino kilnoti geležis“, - neslėpė čempionas.

Jau po metų intensyvių treniruočių (1971 m.), paragintas vyresniojo brolio Alfonso, vaikinas dalyvavo pirmose varžybose. O po trejų metų sąžiningai treniruotėse lieto prakaito S.Mėčius pradėjo iškovoti pergales. 1974 m. tapo TSRS profsąjungos čempionu, o po metų, per tautų spartakiadą, vykusią Vilniuje, pagerino tarybų sąjungos jaunimo rekordą, įveikęs 200 kg ribą.

Lietuvos čempionu pirmąkart tapo 1976 metais. Po to šį laimėjimą pakartojo dar devynerius metus iš eilės.

Galiūnų varžybos - komercinės

S.Mėčius prieš dešimtmetį garsėjo ir kaip vienas stipriausių Lietuvos galiūnų. Sportininkas 1995 ir 1996 metais tapo Lietuvos galiūnų čempionu, o po metų vykusiame tarptautiniame galiūnų turnyre iškovojo didįjį pasaulio galiūnų prizą.

„Galiūnų varžybos labai sekina, pareikalauja daug jėgų, tiesiog išsunkia iš tavęs visą energiją. Kai atsisveikinau su galiūnų varžybomis, man jau buvo per 40 metų. Nusprendžiau patausoti savo sveikatą. Be to, jau būtų buvę sunku varžytis su daug jaunesniais jėgos sporto atstovais“, - sakė stipruolis.

Paklausus apie dabartines galiūnų varžybas, S.Mėčius neslėpė, kad dabar Lietuvos sportininkų lygis yra šiek tiek pakilęs, tačiau teigė, kad galiūnų varžybos pastaruoju metu tapo daugiau komercinės. „Vasaros pabaigoje į Klaipėdą buvo atvykusi neva galiūnų rinktinė. Daugumos jų pavardžių net nebuvau girdėjęs. Tas pats, jei aš pasikviesčiau kokius tris draugus ir pasakyčiau, kad čia pasaulio rinktinė. Juokas ima... Pasaulio rinktinę lietuviai įveikė 9:1, o neseniai tie patys mūsų rinktinės nariai pralaimėjo Ukrainos rinktinei. Čia yra komercija. Paprasčiausias šou“, - mano S. Mėčius.