Toksikologė N.Gančieriūtė: apsinuodyti galima ir vaistažolėmis


2012-02-07
Sandra Lukošiūtė
Toksikologė N.Gančieriūtė: apsinuodyti galima ir vaistažolėmis

Alkoholis, surogatai, cheminiai preparatai, netgi nekaltomis laikomos vaistažolės ar liaudiškos gydymosi priemonės gali sukelti grėsmę gyvybei.

Stebina išradingumas

Tuo iš savo darbo praktikos jau spėjo įsitikinti Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja toksikologė Neringa Gančieriūtė.

„Žmonės išradingi“, – šypteli ji.

Vienintelė Klaipėdos krašte ligoninėje dirbanti toksikologė paneigia visuomenėje paplitusį stereotipą, kad šios srities specialistai susiduria tik su narkomanais ar alkoholikais.

Toksikologo akiratyje pacientai atsiduria dėl ūmių ir lėtinių apsinuodijimų. Pastariesiems priskiriami nuolat dializuojami žmonės, kuriems nefunkcionuoja inkstai.

Ūmiai apsinuodiję pacientai atvežami į ligoninę. N.Gančieriūtė paneigė, kad tokiais atvejais dažniausiai kaltas būna alkoholis.

„Su padauginusiais alkoholio bėdų neturime, nebent jie nugrimzta į komą“, – šypteli gydytoja.

Tačiau net ir tokie pacientai gana greitai atsigauna.

Ieško atsakymų

Didžiausią medikų rūpestį kelia apsinuodijusieji surogatais. Tokie pacientai dažniausiai nepasisako, ką gėrė. Tad paciento ligos istorijoje atsiranda užkoduota diagnozė – nepatikslintas alkoholis.

Pasak N.Gančieriūtės, sunkiausia, kai į ligoninę atvežamas sąmonės netekęs arba nesiorientuojantis aplinkoje žmogus. Tuomet atmetimo principu tenka spėti, kuo jis galėjo apsinuodyti ir kaip jam padėti.

Kartais atsakymą į šį klausimą padeda rasti greitosios medikai ar policija, paaiškinę, iš kurios vietos pacientas atvežtas. Net namiškiai kartais nežino, kuo galėjo apsinuodyti artimas žmogus.

Kodėl taip svarbu išsiaiškinti, kuo žmogus apsinuodijo? Gydytoja sakė, kad tuomet būna aišku, kokia grėsmė kyla pacientui ir kokios galimos komplikacijos. Tokiais atvejais lengviau padėti žmogui ir užbėgti už akių galimai nelaimei.

Apsinuodijus surogatais ypač svarbu kuo greičiau suteikti pagalbą. Priešingu atveju padėti žmogui gali būti per vėlu.

Gerdavo actą

Gydytoja prisiminė atvejį, kai į Reanimacijos skyrių buvo paguldytas pagyvenęs vyras. Iš pradžių manyta, jog streikuoja jo širdis. Vėliau įtartas insultas.

Tačiau tyrimai šiuos gydytojų spėjimus paneigdavo. Artimųjų pasakojimai taip pat neleido įtarti, kad žmogus galėjo apsinuodyti surogatais ar neaiškios kilmės skysčiais.

Paciento būklei blogėjant, gydytojai neteikė vilčių, kad jis išgyvens. Situacija šiek tiek paaiškėjo, kai vyrą prireikė intubuoti – įstatyti kvėpavimo vamzdelį. Medikai pamatė nudegintą gerklę, stemplę.

Atsigavęs vyras vėliau prisipažino, jog norėdamas nusižudyti išgėrė pesticidų.

Kitas pacientas ligoninėje gulėjo kelis kartus vis dėl tos pačios priežasties – išgerdavo po pusę stiklinės ar daugiau acto.

Prireikia šešių valandų

„Ką dar veikia toksikologas? Klaipėdos krašte ši specialybė mažai žinoma, – sutinka specialistė. – Vilniuje visą parą veikia apsinuodijimų skyrius, dirba biuras, kur specialistai konsultuoja ir gydytojus, ir pacientus.“

Pasak N.Gančieriūtės, apsinuodijusiam pacientui skiriamas simptominis ir specifinis gydymas priešnuodžiais. Tačiau mažai apsinuodijimą sukeliančių medžiagų turi savo priešnuodžius, tad skiriamas simptominis gydymas.

Dažnam pacientui užtenka būtent tokio gydymo: išplauti skrandį, pastatyti lašinę, pastiprinti organizmą reikalingomis medžiagomis ar suleisti vaistų nuo skausmo.

Apsinuodijus surogatais skiriamas specialus gydymas – detoksikacinė dializė. Ši procedūra trunka mažiausiai šešias valandas, o jeigu būklė negerėja, ji pratęsiama.

Pirmauja alkoholis

Lietuvoje pagal apsinuodijimų statistiką pirmauja alkoholis, antroji vieta atitenka vaistams, o trečioji – grybams. Iš vaistų dažniausiai perdozuojama raminamųjų arba antidepresantų.

Toksikologo pagalbos prireikia žmonėms, kurie pildami degalus netyčia gurkšteli kuro ar supainioję butelius išgeria pavojingų skysčių.

N.Gančieriūtė prisiminė, kaip medikų pagalbos prireikė visai smalkėmis apsinuodijusiai šeimai. Į svečius atėjusiam giminaičiui nuostabą sukėlė visos šeimos elgesys – jie buvo apsvaigę, mieguisti, vangūs ir sunkiai bendraujantys. Tinkamu laiku pasirodęs svečias iškvietė greitąją pagalbą.

Pakenkia liaudiškos priemonės

Pastaruoju metu gydytojams tenka susidurti su pacientais, kurie apsinuodija gydydamiesi liaudiškomis priemonėmis. Mat dažnai klaidingai manoma, jog jos negali pakenkti.

Toksikologė įspėja, kad vaistažolių poveikis gali būti labai stiprus, o kartais net pavojingas – riba tarp gydomosios dozės ir nuodo būna labai maža. Tad neišmanantiems šių dalykų nereikėtų eksperimentuoti arba pasikliauti tik profesionalių žolininkų patarimais.

Kauno klinikose pasitaikė pacientų, apsinuodijusių kai kurių žmonių išgirtu auksiniu ūsu.

Pasak N.Gančieriūtės, apsinuodijimų žolėmis požymiai gali būti įvairūs: nuo sąmonės sutrikimo, pykinimo, vėmimo, mirgėjimo akyse, svirduliavimo, nesiorientavimo aplinkoje, nesusikalbėjimo iki kritinių atvejų, kai ištinka koma.