Su socialinio draudimo sistemos reforma bus svarstomas ir „Sodros“ „lubų“ klausimas

Kartu su kompleksine valstybinio socialinio draudimo sistemos reforma bus svarstomas ir viršutinės atlyginimo ribos, nuo kurios "Sodrai" įmokų mokėti nebereikėtų, klausimas, patvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

"Kalbame apie socialinio draudimo ir pensijų sistemos reformą. Ir "Sodros" "lubų" klausimas, kaip toks, bus neabejotinai svarstomas reformos kontekste. Juk iš esmės patį principą norime keisti, kad socialinio draudimo dalykai liktų draudiminiai, o solidarumo dalykai persikeltų į valstybės biudžetą. Planuojame, kad rudenį diskutuojame dėl visos apimties reformos, joje yra ir šitas klausimas", - sakė D.Jankauskas.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė šią savaitę teigė, kad reformuojant socialinio draudimo ir pensijų sistemą numatoma iš "Sodros" į valstybės biudžetą perkelti vadinamąsias solidarumo, arba bazinės pensijos išmokas. Planuojama, kad sprendimai bus priimti tik rudenį.

Seimas šeštadienį po pateikimo pritarė D.Jankausko pateiktiems Vyriausybės siūlymams nuo 2011 metų liepos mėnesio dar kartą keisti motinystės ir tėvystės išmokų tvarką bei perpus sumažinti maksimalios išmokos ribą.

Siūloma nuo 2011 metų liepos 1 dienos nustatyti vienos pašalpos mokėjimą už vienu metu gimusius du ir daugiau vaikų bei naują maksimalaus kompensuojamojo uždarbio dydį iki 2,5 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų. Tokia išmokų riba siūloma vietoje dabartinės ribos - 5 draudžiamųjų pajamų, o nuo 2010 metų liepos pirmos dienos - 4 draudžiamųjų pajamų.

2010 metais draudžiamosios pajamos yra 1170 litų, tad, jeigu tvarka būtų pakeista dabar, maksimalus motinystės pašalpos dydis būtų 2925 litai (iki mokesčių).

Valdančiuosius jau ne pirmus metus "Sodros" įmokų lubas ragina įvesti "Investuotojų forumas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių