Miesto triukšmas keičia paukščių giesmes ir jie neberanda poros

Didžiųjų zylių patinėliai miesto triukšme ima cypsėti aukštesniu dažniu. Tačiau, nors tokius garsus lengviau išgirsta patelės, joms jie yra mažiau patrauklūs, nustatė tyrėjai.

Todėl patinėliams beveik nėra iš ko rinktis - arba kviesti patelę žemesnio dažnio garsais ir rizikuoti būti visiškai neišgirstiems, arba ploninti balsą, tačiau patelės nebus linkusios auginti jo jauniklius, rašo „The Daily Telegraph“.

„Šie duomenys yra esminiai mūsų supratimui apie žmogaus keliamo triukšmo įtaką laukiniams paukščiams, nes jie yra įrodymas, kad su sėkme poruojantis sietinos žemesnio dažnio giesmės“, - teigė Wouteris Halfwerkas iš Leideno universiteto Olandijoje.

Jo studija, publikuota žurnale „PNAS“, yra naujausia, rodanti neigiamą miestų poveikį paukščiams giesmininkams.

Ankstesni tyrimai skelbė duomenis, kad kai kurios liepsnelės nebegieda prieš aušrą - jos tai daro naktį, kai gatvės tylesnės. Tuo metu kikiliai Meksikoje ėmė giedoti garsiau.

Naujojoje studijoje stebėtos didžiosios zylės, sukusios lizdus Olandijos nacionaliniame parke 2009 ir 2010 metais.

Tyrėjai įrašinėjo patinų ir patelių komunikacijos garsus, aiškinosi jauniklių tėvystę, taip pat patelėms leido patinų giesmes su skirtingu foniniu triukšmu.

Jie nustatė, kad paukščiai, kurie porą bandė prisikviesti žemo dažnio garsais, buvo rečiau patelių apgaudinėjami - kai kuriais atvejais jos „prieš saulėtekį išslinkdavo poruotis su kitais“.

Tačiau kai aplinka buvo triukšminga, patelės žemo dažnio giesmes išgirsdavo ir pasirodydavo rečiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių