Didmiesčių gatvių erdves tyliai okupuoja „Google“ vaiduokliai

  • Teksto dydis:

Niujorko, Berlyno, Londono viešosiose erdvėse vis atsiranda "Google" vaiduokliai – migloti neryškių veido bruožų, tačiau natūralaus dydžio žmonių, vilkinčių tikroviškai atrodančius drabužius, siluetai. Iš kur tie "Google" vaiduokliai?

Menininkas Paolo Cirio pradėjo gatvės meno projektą, pavadinimu "Gatvių vaiduokliai" ("Street Ghosts"). Ant apleistų ar laikinų statinių sienų jis perkelia miglotus, realaus dydžio pėsčiųjų atvaizdus, kuriuos toje vietoje nufotografavo vaizdus "Google Street View" programai rinkusios foto kameros.

Italų menininkas savo projektą spėjo realizuoti Niujorke, Londone, Berlyne. Savo modelių P. Cirio ieško "Street View" programos vaizduose: pamatytą įdomų siluetą menininkas pasirenka įamžinti viešojoje erdvėje.

Paieškos sistema automatiškai sulieja gatvėje atsitiktinai nufotografuotų žmonių veidus. Tačiau P. Cirio tvirtina, kad toji sistema ne visuomet veikia idealiai ir kartais iš sulieto atvaizdo galima išgauti labai daug detalių.

Radęs tinkamą, įdomų praeivio siluetą, menininkas atspausdina jį ir iškerpa kaip tikroviško dydžio fotografiją, kurią nusineša į vietą, kur prototipas buvo nufotografuotas, bei priklijuoja fotografiją prie sienos plakatų klijais. Taip "Google" užfiksuotas skaitmeninis "vaiduoklis" tampa fizinio kraštovaizdžio dalimi. Kol jo kas nors nenuplėšia. P. Cirio savo tinklalapyje turi žemėlapį, kuriame pažymėta, kokiose vietose galima rasti "Google" vaiduoklių.

Dažniausiai "vaiduoklių" nelieka jau kitą vakarą, tačiau kai kuriais atvejais jie išsilaiko keletą mėnesių. Galbūt "Google" išsiųs savo automobilius atnaujinti žemėlapius ir nufotografuos "vaiduoklius" – taip šie bus perėję visą "Google realybė-tikrovė-Google realybė" ciklą.

Vyrukas dirba naktimis – kad nesulauktų viešosios tvarkos sergėtojų dėmesio. P. Cirio baiminasi būti apkaltintas vandalizmu, nors savo "vaiduoklius" klijuoja ant apleistų ar nevykusiais grafičiais ištepliotų sienų. Tokiomis akcijomis menininkas siekia ne tik interaktyviai sujungti internetą
ir fizinį pasaulį – P. Cirio deklaruoja tokiu būdu atkreipiąs dėmesį, kad "Google" žmonių atvaizdus naudoja neatsiklausę jų nuomonės ir negavę jų sutikimo.

"Google" žmones fotografavo be jų sutikimo, o aš tokį veiksmą apverčiu aukštyn kojomis – be "Google" leidimo naudoju "Google" darytas žmonių nuotraukas ir publikuoju jas viešojoje erdvėje", - savo tinklalapyje rašo menininkas. – Blausūs siluetai ant sienų – miglota dviejų persidengiančių pasaulių – interneto ir tikrovės – samplaika."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių