Kinijoje tapo skandalo dėl meno liudininku

Didžioji kinų siena, Uždraustas miestas, Didysis kiaušinis – Kinijoje kaunietis dailininkas Antanas Obcarskas aplankė šias turistų traukos vietas. Labiausiai menininką sukrėtė parodoje plėšomi karinį konfliktą primenantys užrašai.

Lietuvai atstovavo trise

Kinijoje A.Obcarskas dvi savaites viešėjo Pekino tarptautinės meno bienalės kvietimu. Paraiškas dalyvauti šeštojoje Pekino bienalėje – didžiuliame tarptautiniame meno renginyje – buvo pateikę 6 tūkst. menininkų iš viso pasaulio su 18 tūkst. kūrinių. Iš jų bienalės organizatoriai atrinko 300 autorių, 700 meno kūrinių.

Pasak organizatorių, atrinkti kūriniai labiausiai atitiko šiemetės bienalės temą "Atmintis ir svajonės". Iš Lietuvos į bienalę vyko trise: A.Obcarskas ir dvi vilnietės – Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė, vitražo dailininkė Edita Utarienė ir tapytoja Grytė Pintukaitė.

Pasak lietuvių, šiuolaikinio meno kūrinių bienalėje buvo mažai, daugiausia – tapyba, fotografija, objektai. Pagrindinės bienalės parodos vyko Kinijos nacionaliniame meno muziejuje. "Tai  didžiulis statinys. Daugybė salių, ir taip per visus penkis aukštus. Pastate jokių laiptų – tik liftai", – pasakojo A.Obcarskas. Bienalėje eksponuota kauniečio geometrinio konkretaus meno drobė "Akriliniai rašmenys XII" ir G.Pintukaitės portretas.

"Mums, lietuviams, pasisekė. Ne visiems pakviestiems į bienalę menininkams Kinija apmokėjo už viešbučius, maitinimą, ekskursijas – mes patekome tarp tų laimingųjų. Tačiau buvo nemažai menininkų, kurie savo lėšomis atvyko į Kiniją ir čia gyveno", – pasakojo A.Obcarskas.

Skandalas dėl užrašų

Bienalės programoje surengtos kelios konkrečias šalis reprezentuojančios parodos. Armėnijos parodoje tarp kitų eksponuoti fotožurnalisto ir fotomenininko Kareno Mirzoyano Kalnų Karabacho kariniam konfliktui skirti darbai.

Fotografijų ciklo "Karabacho karo serija: praeitis, dabartis, ateitis" eksponuotoje paskutinėje dalyje armėnas įamžino kovojusiųjų šiame kare tautiečių vaikus tiksliai tose vietose, kur žuvo jų tėvai. Kuo ypatingos įamžintos vietos, buvo paaiškinta šalia nuotraukų kabėjusiuose užrašuose.

"Per parodos atidarymą Azerbaidžano, kuriam priklauso daugiausia armėnų gyvenama Kalnų Karabacho sritis, diplomatas, perskaitęs užrašus prie fotografijų, pradėjo juos plėšyti ir pakėlė triukšmą. Iš karto po to ši parodų salė buvo uždaryta, kilusį konfliktą pavesta spręsti diplomatams, – pasakojo A.Obcarskas. – Po kelių dienų ekspozicija vėl atidaryta, tik prie nuotraukų nebeliko karinį konfliktą primenančių užrašų."

Pasak kauniečio, be užrašų žiūrovai jau negalėjo suprasti, apie ką iš tiesų kalba armėno fotografijos.

Bienalės katalogas – iškarpytas

Dėl šio skandalo bienalės dalyvius vėluodamas pasiekė solidus, 560 puslapių renginio katalogas, į kurį įtraukti visi bienalėje eksponuoti kūriniai. Visi, išskyrus vieno, – armėno K.Mirzoyano.

"Pasklido gandas, kad dėl skandalo sustabdyta katalogo leidyba. Tačiau paskutinę mūsų vizito Pekine dieną katalogus vis dėlto gavome. Jį vartydami supratome, kodėl katalogas vėlavo: buvo iškirpti keturi puslapiai su K.Mirzoyano kūryba. Iškirpta gražiai – galima sakyti, neliko nė pėdsako, kad čia jų būta. Išskyrus tai, kad po 300 puslapio iš karto eina 305-as", – pastebėjo A.Obcarskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Parases komentara netyciai paspauziau migtuka su nyksciu zemyn. Atsiprasau. Tad dar karta: Sveikinu Antana pasiekes toki dideli pripazinima ir atlikes toki dideli zygi Kinijoje!

Vytas Sakalas

Vytas Sakalas portretas
Sveikinu Antana pasiekes toki dideli pripazinima ir atlikes toki dideli zygi Kinijoje!

Vytas Sakalas

Vytas Sakalas portretas
Sveikinu Antana pasiekes toki dideli pripazinima ir atlikes toki dideli zygi Kinijoje!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių