Šiuolaikinės kūrybinės dvasios triumfas

Kauno šokio teatras "Aura" apdovanojimus ir kitus geriausius įvertinimus šluojasi tiek tarptautiniuose, tiek vietiniuose festivaliuose. Tik šį kartą ne šokio menui, o dramos spektakliams skirtuose renginiuose.

Ypatingas projektas

XXXII profesionalių teatrų festivalio "Vaidiname žemdirbiams" apdovanojimuose "Auros" šokio spektaklis "Godos" įvertintas kaip geriausias festivalio spektaklis. Spektaklio choreografės – Birutė Letukaitė ir norvegės Anne Ekenes ir Pia Holden. "Godos" – Lietuvos ir Norvegijos šokio projektas, kurį "Aura" įgyvendina kartu su Norvegijos šokio teatru "Panta Rei". Žanrines ribas trinančiose "Godose" šokėjai šokio kalba pasakoja apie tai, kas šiandien mums yra godos. Judesiu ir muzika perteikiama šiandienos godojančio žmogaus pasaulėjauta jam prisėdus prie audimo staklių, kuriomis išausta juosta įgyja gyvenimo metaforą.

Šis projektas ypatingas ir tuo, kad juo buvo siekiama ne tik sukurti šokio spektaklį, bet ir vykdyti šiuolaikinio šokio edukaciją mažesniuose Lietuvos miestuose – Švenčionyse, Mažeikiuose ir Neringoje (Norvegijoje – Moso ir Fredrikstado miestuose – taip pat). Rezultatas pateisino daugiau, nei tikėtasi, – projektas atskleidė šiuolaikinio šokio, kartu ir šiuolaikinio meno apskritai poreikį šių miestų bendruomenėse, jų susidomėjimą šiuolaikinio meno formomis ir gilią jų pajautą.

Drąsus sprendimas

Panašų įspūdį paliko ir Rokiškio kultūros centre vykęs festivalis "Vaidiname žemdirbiams" – festivalio organizatoriai ir spektaklius vertinusi komisija, kuriai pirmininkavo režisierius Gytis Padegimas, nepabijojo sulaužyti nusistovėjusių tradicijų ir į teatrą pažvelgti drąsiai ir naujai.

"Po apdovanojimo prie manęs vienas po kito ėjo žmonės, dėkodami už tokį nuostabų kūrinį. Nepaisant žiūrovų ir žiuri narių susižavėjimo, manau, komisijai reikėjo drąsos priimti tokį sprendimą. Salėje buvo girdėti nuostabos žodžių, kad festivalio pergalę švenčia šiuolaikinio šokio spektaklis. Tačiau juk judesį galime traktuoti kaip žodį, kaip kalbą, kuria godojama ant scenos. Ši kalba buvo suprasta ir įvertinta", – džiaugėsi "Auros" atstovė spaudai Edita Grudzinskaitė-Kiznienė. "Su "Auros" spektakliu "Godos" festivalis pakilo į dar aukštesnį lygį", –  pridūrė Rokiškio kultūros centro direktorius Erikas Druskinas.

Geros žinios iš Venecijos

Didžiulio įvertinimo "Godos" sulaukė ir Italijoje, kur kovo 20 d. buvo pristatytos Florencijoje įsikūrusiame teatre "Teatro Cantiere Florida" kaip kviestinis "Versiliadanza" šokio kompanijos svečias.

 


Šiame straipsnyje: Kauno šokio teatrasAurateatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiuolaikinio meno tikslas

Šiuolaikinio meno tikslas portretas
žiūrovą sumurkdyti gašlybėse. Išvada tokia -- menininkai nusigrybavo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių