Geraširdžiai pravirkdė skurdžiai gyvenančią šeimą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šiandien viena Kauno rajone, Užliedžiuose, gyvenanti šeima sulaukė neįtikėtinai dosnių svečių. Socialiniame būste apsilankė Lietuvos „Audi“ klubo atstovai, didžiųjų metų švenčių išvakarėse dovanojantys vienai skurdžiai besiverčiančiai Lietuvos šeimai Kalėdų stebuklą.

Dovanos vos tilpo į kambarį

Keturiolika šio klubo narių, suvažiavusių iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Ukmergės bei Molėtų, kai kurie – su šeimos nariais, nešė atsivežtus dovanų maišus į šios daugiavaikės šeimos butą Ledos gatvėje net keliolika minučių. Sunešti juos per vieną kartą neužteko rankų. O sunešus visas dovanas, jos vos tilpo į didžiausią kambarį, kuriame – šeimos kalėdinė eglutė.

Buto šeimininkė Andžela, pasitikusi svečius su mažiausiuoju aštuonių mėnesių sūnumi ant rankų, kuo toliau, tuo labiau balo. Kol galiausiai pravirko, tepasakiusi, kad tikrai nesitikėjo tokio kalėdinio stebuklo.

Dar didesnis šokas jos lauks išpakavus su šeimos nariais dovanų maišus. Juose – ne tik aliejus, kruopos, vaisiai bei saldumynai. „Pasirūpinome, kad nieko šiai šeimai nestigtų ir ant naujametinio stalo, todėl nupirkome nemažai rūkytų gaminių,“ – pasakojo Lietuvos „Audi“ klubo prezidentas Žilvinas Jukna.

Klubo nariai nupirko šiai užliediškių šeimai, auginančiai keturis berniukus (be jau minėto, neturinčio nė metų, ir trejų, aštuonerių bei 14-kos) bei 16-metę dukrą, ir patalynės, puodų, indų, vaikams – žaislų ir piešimo reikmenų, mažiausiajam – vežimėlį. Ši daugiavaikė šeima gavo dovanų ir tris kompiuterius – du iš jų nešiojamus. Ir net dovanų kuponų, už kuriuos dar patys  galės nusipirkti, ką nori.

Galiausiai klubo prezidentas pareiškė, kad apmokės ir šeimos įsiskolinimus už elektrą bei komunalines paslaugas.

Rinko iš trijų kandidatų

Anot Lietuvos „Audi“ klubo, kurio pagrindinė būstinė įsikūrusi Vilniuje, prezidento Ž.Juknos, kiekvienais metais jiems pavyksta surinkti vis daugiau lėšų šiai akcijai. O šeimas, kurioms labiausiai reikia jų pagalbos, siūlo patys klubo nariai.

Ši Kauno rajone gyvenanti, ne tik penkis vaikus auginanti, bet dar ir neįgalią motinos seserį globojanti šeima išrinkta iš trijų kandidatų. Ją pasiūlė vienas klubo narys, dažnai pravažiuojantis pro šios šeimos namus ir kurį laiką ją stebėjęs – kad įsitikintų, jog tai – ne asociali ir žalingų įpročių neturinti šeima. Abu sutuoktiniai dirba. Tačiau sudėjus į krūvą, ką jie abu uždirba, tėra 900 eurų, už kuriuos kažkaip reikia verstis aštuonių asmenų šeimai.

Pirmą kartą apsilankius pas išrinktuosius ir pasiteiravus, apie kokią Kalėdų dovaną jie svajoja, suaugusieji užsiminė apie turimas skolas. O vaikai garsiai išsakė savo svajonę – turėti trigulę dviaukštę lovą. Apsilankius antrą kartą, tėvai jau teigė, kad gal geriau būtų nauja patalynė ir puodai. 

„Paskelbus, kad renkamos lėšos bei daiktai dar vienai vargingai gyvenančiai Lietuvos šeimai, klubo nariai aukojo ir po penkis, ir po dešimt, o kai kas – ir penkiasdešimt eurų. Kai kurie nusprendė pasidalinti su šia šeima pačių išvirtomis uogienėmis. O trys padovanojo ir kompiuterius,“ – pasakojo Ž.Jukna.

Nepamirštamos istorijos

Akcijos „Kalėdų stebuklas“ idėja klubo prezidentui gimė kas rytą, pakeliui  į darbą, matant, kaip moteris įsodina į autobusiuką neįgalų berniuką.

„Vieną kartą sustojau prie jų ir pasiteiravau: „Gal galėtume jums padaryti kalėdinį siurprizą – gal jums ko nors labai reikia?“ Motina atsakė, kad jos sūnus ne tik sunkiai vaikšto, bet ir labai sunkiai kramto. Jų svajonė – įsigyti plaktuvą,“ – lig šiol mena Ž.Jukna. 

Po šio pokalbio jis užsirašė berniuko motinos telefoną. Ir netrukus klubo nariai surinko pinigus plaktuvui.

„Lig šiol negaliu pamiršti, su kokiomis emocijomis buvome sutikti, kai paskambinome į tos šeimos duris. Todėl kasmet per Kalėdas norisi vėl padaryti ką nors gero ir šią tradiciją tęsti,“ – sakė Lietuvos „Audi“ klubo, turinčio 30 oficialių narių, tačiau palaikančio ryšį ir su šio modelio automobiliu važinėjančia bendruomene, o šioje – apie 15 tūkst. narių, prezidentas.

Tačiau jis lig šiol mena ir kitą istoriją – kai prieš keletą metų padovanojo vienos didžiausių Lietuvoje gydymo staigų vaikų skyriui mikrobangų krosnelę. Apsilankęs po pusmečio, klubo dovanos su išgraviruota lentele jis šiame skyriuje neberado. Matyt, kažkam ji buvo reikalingesnė negu sergantiems vaikams. Po šio akibrokšto nuspręsta daugiau nieko valstybinėms įstaigoms nedovanoti.

Anot Ž.Juknos, jie rengia šias gražias kalėdines akcijas tik norėdami parodyti, kad egzistuoja toks klubas. Jokių įžymybių ar politikų, besirūpinančių savo populiarumo reitingais, tarp jų nėra. Klubo nariai – nuo eilinio kelininko bei vadybininko iki informacinių technologijų specialisto, vadovaujančio įmonei. Pats klubo prezidentas – 43-ejų metų apšvietimo technikos vadybininkas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ona

ona portretas
Gyvenu vienisa auginu 6vaikucius vercios is pasalpu reikalinga jusu pagalba truksta vaikam lovu linoleumo Drabuzeliu gal galite padeti aciu 860058347

to užliediškei

to užliediškei portretas
Taigi rašei, kad neįgalios protu sesės du vaikai- tai išeina, kad vaikus auginti proto trūksta, o juos gaminti ir leisti į pasaulį, tai proto užtenka? Na, kad taip gerai žinai, tai parašyk, kiek konkrečiai kainuoja mokesčių mokėtojams ši šeima, jų " socialinis būstas" gal iš dangaus nukrito? O pavydėti čia tikrai nėra ko, taip kad neužgauliok žmonių, kurie rašė tiesą.Reklaminis straipsnelis ir tiek.

Živile

Živile portretas
Be galo malonu tokias žines skaityti,tikrai šeimai geros ir stebuklingos kaledos.Nuostabu
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių