„Nidos mokyklos kronikos“ sutiktuvės

  • Teksto dydis:

Kitos savaitės pradžioje Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje bus pristatyta lietuvių kalba išleista knyga „Nidos mokyklos kronika“, kurioje galima rasti ne tik įdomių faktų apie šios ugdymo įstaigos gyvenimą, bet ir dar negirdėtų dalykų apie Kuršių nerijos istoriją.

2012-aisiais „Bassenge“ aukcione Vokietijoje vokiškai rašytą „Nidos mokyklos kronikos“ rankraštį įsigijo dr. Gitanas Nausėda. 2013-aisiais Vilniuje išleista šio šaltinio vokiška publikacija, o 2016-aisiais – antroji lietuviška ir papildyta šios trijų mokyklos kronikos rankraščių, kuriuos rašė mokyklos mokytojai nuo 1894 iki 1944 m., publikacijos dalis. Mokyklų kronikas privalėjo rašyti vyriausieji jų mokytojai – jose būdavo aprašomas ne tik ugdymo įstaigos gyvenimas, atsispindėdavo ir viso kaimo, visos bendruomenės įvykiai. Tai ir lėmė, kad „Nidos mokyklos kronika“ vertinama kaip neįkainojamos vertės istorinis dokumentas, atskleidžiantis dar niekur nepublikuotų Kuršių nerijos istorijos faktų.

Šiuose dokumentuose išsamiai aprašoma Nidos bažnyčios ir mokyklos įkūrimo ir pastatymo istorija, žvejų bendruomenės kasdienybė, reikšmingi kaimo, Kuršių nerijos ir Klaipėdos krašto įvykiai: abiejų pasaulinių karų baisumai ir ideologinis gyventojų susipriešinimas politinių perversmų laikotarpiu. Kronikoje atsispindi Nidos dailininkų kolonijos veikla, pirmieji poilsiautojai, Tautinių drabužių draugijos sukūrimas, nerijos muziejaus Nidoje įkūrimas daugiau kaip prieš 80 metų. Leidinį papildė Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus žodis skaitytojams, dr. G.Nausėdos, šio leidinio iniciatoriaus, žodis, įvadiniai dr. Nijolės Strakauskaitės, habil. dr. Christiane's Schiller ir Vilijos Gerulaitienės straipsniai, originalios rankraščio ir kitos iliustracijos bei dalykiniai komentarai.

Šiandien „Nidos mokyklos kronikos“ rankraštis yra kur kas daugiau nei karo audros svetur nublokštas mokyklos metraštis. Tai istorinis šaltinis, padedantis plačiau pažinti unikalaus Lietuvos kampelio – Kuršių nerijos – ir ne mažiau savitos ten gyvenusios bendruomenės istoriją XX a. pirmoje pusėje. Kronika padeda atkurti tai, ko neįstengia padaryti įprastiniai archyviniai dokumentai ar šaltiniai: vaizduotės akimis apžvelgti ne tik pačią vietovę, bet ir čia gyvenusius žmones, bendruomenę istorijos virsme.

Knygos „Nidos mokyklos kronika“ sutiktuvės – gegužės 2 d. 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos konferencijų salėje (Herkaus Manto g. 25). Renginyje dalyvaus knygos sudarytojai G.Nausėda ir V.Gerulaitienė, Berlyno Humboldtų universiteto habilituota daktarė Ch.Schiller, Klaipėdos universiteto profesorė Dalia Kiseliūnaitė, Istorijos ir archeologijos katedros docentė daktarė N.Strakauskaitė.

„Pristatyti G.Nausėdos rūpesčiu gimusią šią nepaprastą knygą – mums ypatinga garbė. Juolab kad jos sudarytojas, dabar garsus Lietuvos finansininkas, mokslininkas ir senų knygų kolekcininkas, gimęs Klaipėdoje. Mes labai dėkingi G.Nausėdai, kuris yra mūsų bibliotekos globėjas. Šiemet bibliotekos gimtadienio proga jis apdovanojo geriausiai dirbusią mūsų bibliotekininkę“, – sakė I.Simonaitytės bibliotekos Bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai

labai portretas
vertinga knyga -DĖKUI gerb .p. G.Nausėdai kad padovanojo istorijos mylėtojams tokią vertingą knygą DĖKUI
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių