Naktinis žygeivių ėjimas – su nuotykiais

Iš penktadienio į šeštadienį naktį nuo Palangos į Klaipėdą pajudėjo rekordinis – daugiau nei 3 tūkstančių žygeivių būrys. Pėsčiųjų žygis, skirtas 95-osioms Klaipėdos sukilimo metinėms, Lietuvos valstybės ir Lietuvos kariuomenės šimtmečiui paminėti. Ėjimas Klaipėdos sukilėlių keliais neapsiėjo be nuotykių.

Klaipėdos sukilimą, kurį istorikai vadina drąsiausiu tarpukario Lietuvos tarptautinės politikos žingsniu, 1923 metais oficialiai organizavo įtakingi vietos lietuviai, jį rėmė Lietuvos valdžia. Po sukilimo tarptautinė bendruomenė Klaipėdos kraštą Lietuvos dalimi pripažino 1924-aisiais.

Šiemet, minit 95-ąsias sukilimo metines, šie įvykiai tradiciškai paminėti žygiu. Šįkart maršrutas driekėsi pajūriu iš Palangos į Klaipėdą. Į 17-ą kartą rengiamą žygį užsiregistravo daugiau nei 3 tūkst. žmonių.

Dalyviai turėjo įveikti 25 kilometrų atstumą. Žygio organizatoriai teigia, jog apie du trečdaliai užsiregistravusiųjų žygyje dalyvavo pirmą kartą.

„Žygiui oras buvo idealus, pajūryje nebuvo rūko, kuris apgaubė Palangos–Klaipėdos plentą, beveik nebuvo vėjo. Tik maža bėda, kad pajūrio ruože tarp Šaipių ir Karklės pakrantė buvo labai apledėjusi, todėl žygeiviai, slydo ir krito, du patyrė traumas ir žygio nebaigė. Maršrutą sugebėjo įveikti 2 997 žygeiviai“, – džiaugėsi ilgametis Klaipėdos sukilėlių keliais žygio dalyvis, uostamiesčio tarybos narys Algirdas Grublys.

Į naktinį žygį, kuris startavo penktadienį 22 val. Palangoje, išėjo 3081 žygeivis, 84 jų trasos neįveikė. Jauniausia žygeivė – septynmetė iš Šilalės raj., vyriausias – 81 metų vyras.

„Mes nebuvome pasiruošę tokiam skaičiui dalyviui, planavome, kad žygeivių bus apie pustrečio tūkstančio. Todėl pritrūkome registracijos kortelių, diplomų, medalių. Tačiau galiu patikinti, kad visi žygio dalyviai medalius ir diplomus gaus“, – teigė A.Grublys.

Ėjime dalyvavo žygeiviai net iš Varėnos, Alytaus, Marijampolės, Šilalės, Raseinių, Šakių, Rokiškio, Joniškio, buvo atvykę pusė tūkstančio Rūklos Vaidoto bataliono šauktinių. Žygis truko apie penkias-šešias valandas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šaulys-Klaipedietis

Šaulys-Klaipedietis portretas
Šaunuoliai tie kas ryžosi ir įveikė, Pagarba.

tam Nikolaj Petrovič

tam Nikolaj Petrovič portretas
Maziau gerk Petrovic!

Nikolaju

Nikolaju portretas
Skatertju doroga.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių