Siekiama išsaugoti dailės kūrinius

Uostamiestyje pritarta planams siekti Klaipėdos dailės palikimo išsaugojimo. Pirmiausia bus aiškinamasi, kiek Klaipėdoje esama meno kūrinių, kuriuos vertėtų saugoti, ir planuojama juos perkelti į skaitmeninę erdvę.

Politikai pritarė

Neseniai vykusio Klaipėdos savivaldybės tarybos kolegijos posėdžio metu politikai pritarė siūlymui imtis pirmųjų darbų siekiant išsaugoti uostamiesčio dailės palikimą.

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio teigimu, užmojis imtis dailės palikimo išsaugojimo jau prieš kurį laiką buvo įtrauktas į miesto strateginius dokumentus.

Šį klausimą nagrinėjo į specialią darbo grupę susibūrę žinomi uostamiesčio menotyrininkai, savivaldybės, menininkų atstovai.

Numato du etapus

Taip pat buvo užsakyta ir parengta dailės palikimo išsaugojimo Klaipėdoje koncepcija ir veiksmų programa.

"Iš esmės kalbame apie du etapus", – pastebėjo N.Lendraitis.

Jo teigimu, 2017-aisiais planuojama įvertinti, kokių autorių darbų yra Klaipėdoje, kaip juos būtų galima įsigyti. Taip pat planuojama nustatyti darbų atrinkimo kriterijus.

Pirmojo etapo darbus, planuojama, galėtų atlikti uostamiesčio savivaldybės Kultūros skyrius ir Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka arba minėtas paslaugas būtų galima užsakyti iš jas teikiančių šios verslo rinkos dalyvių.

N.Lendraitis pastebėjo, kad dalį darbo biblioteka jau yra atlikusi – sukurta virtuali galerija, kurioje suskaitmeninta dalis kūrinių.

Prireiks 30 tūkst. eurų

Dailės kūrinių perkėlimą į skaitmeninę erdvę planuojama pradėti jau kitąmet. Tam gali prireikti apie 30 tūkst. eurų.

2017-aisiais taip pat planuojama pradėti organizuoti ir atrinktų kūrinių eksponavimą, stebėti, kaip juos vertina uostamiesčio meno mėgėjai.

"Atlikę šią analizę metų pabaigoje priimsime galutinį sprendimą – ar mums reikia kurti specialią infrastruktūrą, ar tik apsiriboti tų dailės kūrinių skaitmeninimu, parodinės veiklos organizavimu, leidyba, kitų dailės palikimą aktualizuojančių projektų įgyvendinimu", – paaiškino skyriaus vedėjas.

Ekspozicijoms – trys variantai

Koncepcijos rengėjai siūlo tris alternatyvas, kur galėtų atsirasti dailės palikimo galerija.

Numatoma, kad kūriniai galėtų būti "apgyvendinti" planuojamos statyti Šv.Jono bažnyčios, piliavietės irklavimo bazės, kuri dabar nėra tam pritaikyta, arba Žvejų rūmų erdvėse.

Tiesa, dėl tokios vietos poreikio bus sprendžiama antrojo etapo metu – kitų metų pabaigoje, kai bus atlikti parengiamieji darbai.

Pastebima, kad miesto dailės kolekcijos suformavimas taptų ne tik miestiečių, bet ir turistų traukos objektu, atsirastų daugiau galimybių prisistatyti menininkams, o galerijos turėtų galimybę eksponuoti išskirtinę kolekciją.

Koncepcijos rengėjų teigimu, kolekciją turėtų sudaryti nuo XIX a. iki šio laikotarpio menininkų, kūrusių Klaipėdoje, aplink ją arba kitaip susijusių su uostamiesčiu kūriniai.


Šiame straipsnyje: dailėmenasKlaipėdos dailė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių