Spalvingiausias savaitės akcentas – gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“ (programa)

  • Teksto dydis:

Šventinę savaitę Klaipėda kviečia į išskirtinius, kultūros sostinę pristatančius renginius – gražiausią chorinę muziką dovanos festivalis „Klaipėdai – Baltijos daina“, savaitgalį vainikuos spalvingas gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“, o liepos 6-ąją, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo – Lietuvos valstybės dieną, vainikuos vieninga Tautiška giesmė.

„Šermukšnis“ pristato 16 vaidinimų

Daugiau nei 120 menininkų iš 12 pasaulio šalių, 16 vaidinimų, virš teatrinės pramogos vaikams ir teatro konferencija – tai XIX tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“.

Vieno seniausių, nuo 1985-ųjų metų gyvuojančio reprezentacinio uostamiesčio festivalio pagrindinė programa, liepos 7-9 d. pirmąkart vyks Teatro aikštėje. Į Karlskronos aikštę bei Dienovidžio skverą dienomis vilios teatrinės pramogos vaikams ir šeimai, o Klaipėdos dramos teatre rengiama  konferencija „Gatvės teatras – arčiau pramogos ar meno“.

Fizinis teatras, karnavalas, groteskas, kaukių vaidinimas, bufonada, žongliravimas, cirkas, šokis, muzika, burleska, pantomima, performansas, lėlių teatras, milžiniškos marionetės, ugnis ir vanduo – visa tai yra „Šermukšnis“.

Literatūros šedevrų personažai, mitų, legendų ir pasakų herojai, ateiviai iš praeities ir ateities, vaiduokliai ir „paprasti“ žmonės, žvėrys ir kiti gyvūnai, aš ir tu (Jūs – mes) – tai yra „Šermukšnio“ veikėjai.

„Šermukšnyje“ nebus vaidinimų pagal Stanislavskio sistemą arba spektaklių, kurie rodomi įprastoje scenoje ir kuriuos reiktų versti į lietuvių kalbą. Čia nebus politikos, siaubo, striptizo ir nieko tokio, kas ilgam sugadintų nuotaiką... Čia nebus rampos, skiriančios artistą nuo žiūrovo. Publika taps aktyvi ir interaktyvi daugelio vaidinimų bendraautorė.

Pagrindinėje festivalio „Šermukšnis“ programoje – garsiausių Europos (ir ne tik) gatvės teatrų festivalių favoritai, kurių kiekvienas pasirodymas taps išskirtiniu, nes tai bus premjeros Klaipėdoje ir Lietuvoje.

Liepos 6-ąją vainikuos vieninga Tautiška giesmė

Valstybės dienos, liepos 6-osios renginiai Klaipėdoje prasidės Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimu. 12.00 val., dalyvaujant Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų instrumentų orkestrui, vėliava bus pakelta Kruizinių laivų terminale. Pakėlus vėliavą, koncertą dovanos Klaipėdos ir Palangos linijinių šokių kolektyvų koncertas „Šokių pynė Lietuvai“. 19.30 val. prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“, švęsti kvies Jurgos Šeduikytės ir grupės koncertas, o 19.45 val. kartu su Jurgiu Didžiuliu nuo Senosios perkėlos link paminklo „Arka“ pajudės muzikinių eitynių dalyviai, prie kurių gali jungtis visi norintys. 21.00 val. Lietuvos Respublikos himnas skambės prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ ir Klaipėdos vasaros koncertų estradoje. Ši data minima kaip Valstybės diena, nes 1253 metų liepos 6-ąją Lietuvos karaliumi buvo karūnuotas Mindaugas. Karūnavimas užbaigė valstybės susikūrimą, Lietuvą pripažino to meto pasaulis.

Chorinės muzikos festivalis „Klaipėdai – Baltijos daina“

Chorinės muzikos festivalis, dedikuotas Valstybės dienos paminėjimui, pristatys chorus iš visų Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Lietuvos. Chorai atliks Ola Gjeilo „Sunrise mass“, Karlo Orfo oratoriją „Carmina Burana“, geriausius Latvijos ir Estijos chorinės muzikos kūrinius. Festivalio programoje pasirodys Vilniaus universiteto mišrūs chorai „Gaudeamus“ ir „Pro Musica“, Rygos Jazeps Medinš muzikos mokyklos berniukų ir jaunuolių choras, Estijos sąjungos mišrus choras, Rygos universiteto mišrus choras „Juventus“, Klaipėdos koncertų salės choras „Aukuras“, Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO, fortepijoninis Sonatos ir Roko Zubovų duetas, mušamųjų grupė „Giunter Percussion“, solistai Gunta Gelgotė (sopranas), Rafailas Karpis (tenoras), Stein Skjervold (baritonas).

PROGRAMA

Liepos 6 d.

LIETUVOS KARALIAUS MINDAUGO KARŪNAVIMO – LIETUVOS VALSTYBĖS DIENA

Kruizinių laivų terminale

12.00 Iškilmingas Valstybės vėliavos pakėlimas.  Dalyvauja Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų instrumentų orkestras.

12.30 Klaipėdos ir Palangos linijinių šokių kolektyvų koncertas „Šokių pynė Lietuvai“

Prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“

19.30 Jurgos Šeduikytės ir grupės koncertas

19.45 Lietuvybė, padėta į “lentyną“, nesiskaito! Muzikinės eitynės su Jurgiu didžiuliu nuo Senosios perkėlos iki paminklo vieningai Lietuvai „Arka“

21.00 Giedamas Lietuvos himnas. Jurgio Didžiulio ir perkusistų koncertas.

Vasaros koncertų estradoje

21.00 Giedamas Lietuvos himnas

CHORINĖS MUZIKOS FESTIVALIS „KLAIPĖDAI – BALTIJOS DAINA“

• Liepos 4 d. 22 val.

Marijos Taikos karalienės bažnyčia

Ola Gjeilo „Sunrise mass“,Vilniaus universiteto mišrūs chorai „Gaudeamus“ ir  „Pro Musica“, NIKO

Diriguoja Rasa Gelgotiene

• Liepos 5 d. 19 val.

Laikrodžių muziejaus kiemelis

Rygos Jazeps Medinš muzikos mokyklos berniukų ir jaunuolių choras, dirigentas Romas Vanags

Sąjungos „Estonia“ mišrus choras, dirigentas  Heli Jürgenson

Rygos universiteto mišrus choras „Juventus“, dirigentas Valdis Tomsons

• Liepos 6 d. 19 val. 30 min.

Klaipėdos Vasaros estrada

Carl Orff „Carmina burana“. Vilniaus universiteto mišrūs chorai „Gaudeamus“ ir „Pro Musica“, Rygos J. Medinš muzikos mokyklos berniukų ir jaunuolių choras, sąjungos „Estonia“ mišrus choras, Rygos universiteto mišrus choras „Juventus“, Klaipėdos choras „Aukuras“. Fortepijoninis duetas Sonata ir Rokas Zubovai, mušamųjų instrumentų grupė „Giunter Percussion“. Gunta Gelgotė (sopranas), Rafailas Karpis (tenoras), Stein Skjervold (baritonas)

Dirigentas – Alfonsas Vildžiūnas

Liepos 7–9 d.

XIX TARPTAUTINIS GATVĖS TEATRŲ FESTIVALIS „ŠERMUKŠNIS“

„ŠERMUKŠNIS“ – ryškus, nepakartojamas, spalvingas uostamiesčio vasaros kultūrinis akcentas. Kaskart naujas ir jaunas, intriguojantis ir provokuojantis, paslaptingas ir stebinantis. „ŠERMUKŠNIS“ – tai fantazijos šėlsmas ir karnavalas, žėrintis ugnies liepsnose. Tai per šimtmečius susiklosčiusi tradicija ir modernas.  Tai be vertimo suprantamas vyksmas ant žemės, ore ir vandenyje. Tai alogiškas, keistas ir (ne)paprastas TEATRO pasaulis.

XIX tarptautinis gatvės teatrų festivalis „ŠERMUKŠNIS“ kviečia tris dienas pasinerti į Europos gatvės teatro šurmulį, peržengti pilkos kasdienybės ribas ir visiems kartu sukurti ypatingą įvykį.

Detali programa:

• LIEPOS 7 D.

Klaipėdos dramos teatras

19.30 KLINIKA LALEK (Lenkija) – „DIDŽIAUSIAS MARIONEČIŲ CIRKAS PASAULYJE“

21.00 SLAGMAN PRODUCTIES (Vokietija - Nyderlandai) – „POP-UP!“

22.00 COMPAGNIE FAÏ (Prancūzija) – „STEBUKLINGA VAKARO FEJERIJA“

23.00 ANTAGON THEATERAKTION (Vokietija) – „F.A.U.S.T. III“

• LIEPOS 8 D.

Klaipėdos dramos teatras

12.00 KONFERENCIJA „GATVĖS TEATRAS – ARČIAU PRAMOGOS AR MENO“

14.00–17.00 TEATRINĖS PRAMOGOS VAIKAMS

Karlskronos aikštė

17.00 KLOUNŲ TEATRO STUDIJA „DULIDU“ (Lietuva) – „PROFESORIUS IR BLUSA“

Senamiestis, nuo Turgaus aikštės iki Danės krantinės

18.00 KLAIPĖDOS LĖLIŲ TEATRAS (Lietuva) – „FAMILIA“

Danės krantinė prie Pilies tilto

19.00 STUDIO ECLIPSE (Belgija) – „DU SKĘSTA, TRYS PLAUKIA“

20.00 SLAGMAN PRODUCTIES (Vokietija - Nyderlandai) – „POP-UP!“

21.00 GLIUKŲ TEATRAS / RŪTA BUTKUS (Lietuva) – „UNDUO DUBUO“

22.00 KLAJOJANČIOS PONO PEŽO LĖLĖS (Rusija) – „MĖNULIO VAIDUOKLIAI“

23.00 COMPAGNIE FAÏ (Prancūzija) – „STEBUKLINGA VIDURNAKČIO FEJERIJA“

• LIEPOS 9 D.

Dienovidžio skveras

12.00–15.00 TEATRINĖS PRAMOGOS VAIKAMS

18.00 PANTOMIMOS TEATRAS „A“ (Lietuva) – „VAIKAI IŠ ŠERMUKŠNIŲ SODELIO“

Danės krantinė prie Pilies tilto

19.00 STUDIO ECLIPSE (Belgija) – „DU SKĘSTA, TRYS PLAUKIA“

20.00 ADRIAN SCHVARZSTEIN / JŪRATĖ ŠIRVYTĖ-RUKŠTELĖ (Ispanija - Lietuva) – „ATVYKĖLIAI“

21.00 KLAJOJANČIOS PONO PEŽO LĖLĖS (Rusija) – „PASKUTINIS BASTIONAS“

22.00 KLINIKA LALEK (Lenkija) – „POEMA APIE SAULĘ IR MĖNULĮ“



NAUJAUSI KOMENTARAI

durni

durni portretas
a durniai esat, pažiūrėkit į laiką ir ką rodot? vaikiški pasirodymai naktį............................

Rasa

Rasa portretas
Renginiai organizuojami tik gyvenantiems senamiestyje. I mikriukus neilipsi, jie ima net stoveti sutinkancius keleivius. Juk didzioji dauguma gyvena pietineje dalyje.

Kodėl įdomesni

Kodėl įdomesni portretas
renginiai vėliau vakare?Ar nežinote kad pas mus iš centro autobusai vaikšto tik iki 22val?Išskyrus mikriukus į kuriuos dėl antisanitarijos jau baisu ir įsėsti.O iš Dituvos ar atgal visai neįmanoma parvažiuoti.kAM IŠ TIKRŲJŲ TIE RENGINIAI?..Šmikiai jūs o ne organizatoriai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių