Apie mokytojos liaupses V. Putinui: kovoti prieš nueinančią kartą nėra prasmės?

Artėjant valstybinėms šventėms, lietuviškoje uostamiesčio mokykloje dešimtokai vietoj pilietiškumo pamokos gavo Kremliaus propagandos dozę. Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokytoja vaikams ne tik gyrė Rusijos prezidentą ir jo režimą, bet menkino Lietuvos nepriklausomybę ir šlovino sovietmetį.

"Sunku net kvėpuoti"

Trijų minučių trukmės garso įrašu iš rusų kalbos pamokos Vydūno mokykloje savo socialinio tinklo paskyroje pasidalijo žurnalistė Rūta Miliūtė.

Įraše girdėti, kaip laužyta lietuvių kalba mokytoja vaikams pasakoja apie sovietmečio gamyklas, kurios "jau sugriautos iki žemės", apie darbo vietas, apie kaimo mokyklas, "turtingą kabinetų aprūpinimą".

"Gerai, ketvirtas dešimtmetis eina, kai jūs gyvenat savarankiškai. Gyvenate? O jeigu nebūtų Europos Sąjungos, ar išgyventumėte? Vsio, daugiau nieko nesakau", – postringavo mokytoja (šios ir kitų citatų kalba netaisyta).

Toliau ji vaikams dėstė apie sovietmečiu dalytus nemokamus butus, kitą sovietinį "gėrį", tiesa, pripažino, kad egzistavo deficitas, bet ir tada esą, kai reikdavo, žmonės viską kažkaip gaudavo.

Po patetinių kalbėjimų apie sovietmečio pliusus monologas pasisuko apie dabartinę Rusiją. Tada mokytoja ir neišlaikė.

"Man labai nepatinka kai kurie pasakymai vot jūsų. "Kada baigs kadenciją Putinas?" Jėzau, aš sakau, Dieve, kad jis dar nebaigtų tos kadencijos. Kad jis dar pabūtų. Tai tada Rusija tikrai galėtų pilnai atsistoti ant kojų. O tai buvo ant tiek suvaryta turtingiausia šalis, kad jau buvo net sunku kvėpuoti", – Vydūno gimnazijos dešimtokams jų rusų kalbos mokytoja išliejo savo širdgėlą.

Aš – už Rusiją. Ir kai man kalba, kad ten taip, anaip, kitaip, kad ten nėra išsilavinusių žmonių, kad ten neaišku, kas darosi, nu, man juokinga.

Mokytoja algą gauna ne iš Rusijos, o iš Lietuvos valstybės biudžeto. Tačiau susidaro įspūdis, kad lojalumo valstybei, kurioje gyvena, regis, ji nejaučia, maža to, tą atvirai deklaruoja savo mokiniams.

"Teisingai pastebėjai, aš – už Rusiją. Ir kai man kalba, kad ten taip, anaip, kitaip, kad ten nėra išsilavinusių žmonių, kad ten neaišku, kas darosi, nu, man juokinga. Kokį dalyką aš dėstau? Tai apie ką aš turiu kalbėtis? Tai jūs pažiūrėkit į mūsų temą – apie Rusiją", – pabaigė pamoką pedagogė.

Miesto meras – šokiruotas

Ketvirtą savaitę operuotą koją besigydantis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, išgirdęs šį įrašą, reagavo žaibiškai ir viešai pasidžiaugė šios mokyklos moksleiviais, kurie pasirodė gerokai sąmoningesni, pilietiškesni ir patriotiškesni, nei juos "mokanti" pedagogė.

"Protu sunkiai suvokiama, kad šiais laikais vienoje geriausių mokyklų gali vykti tokie dalykai. Dabar svarbu išsiaiškinti, koks čia "mėnulio užtemimas", ir įvertinti viską adekvačiai. Tai sunkiai telpa į pilietiško, atsakingo mokytojo sampratą. Tačiau išsiaiškinti ir išgirsti mokytojos poziciją yra būtina, kad susidarytume visą vaizdą, kas gi ten įvyko. Tačiau noriu pabrėžti, kad netoleruosime tokių apraiškų", – teigė šiuo metu nedarbingumo pažymėjimą turintis V.Grubliauskas.

Meras neatmetė, kad ši istorija sulauks nedraugiškos Lietuvai žiniasklaidos dėmesio, pritaikant propagandines klišes, todėl esą situaciją reikia išsiaiškinti iš esmės.

"Norėčiau tikėti, kad mokytoja sąmoningai neturėjo tikslo skleisti priešiškų Lietuvai dalykų, bet kad jos šiuo akibrokštu pasinaudos tie, kurie tik ir tyko tokių progų, to ilgai laukti nereikės. Tad miesto reakcija turi būti adekvati", – pabrėžė V.Grubliauskas.

Nuomonė ar propaganda?

Skandalingą situaciją pavesta išsiaiškinti mero pavaduotojui Arvydui Cesiuliui. Renkama informacija, kas gi iš tiesų nutiko per rusų kalbos pamoką.

"Aišku viena, kad buvo gerokai nukrypta nuo pamokos plano ir pamokos turinio. Įraše girdima tik mokytojos pozicija, kur neaišku, kokiame kontekste ji išsakyta. Bet akivaizdu viena – politikuoti nei per pamokas, nei mokyklos teritorijoje negalima. Mokytojos nuomonėje galima įžvelgti tam tikras politines preferencijas, kurių būti neturėtų", – tikino A.Cesiulis.

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) Klaipėdos padalinio vadovas Algirdas Grublys neslėpė, kad ir po tiek metų tebėra žmonių, niekada nesusitaikysiančių su Lietuvos nepriklausomybe.

"Tik gaila, kad jie prisiliečia prie mokinių auklėjimo. Tuose jų kalbėjimuose susipina propaganda su žmogaus vidiniais įsitikinimais, o kur yra riba, sunkiai nusakoma", – teigė A.Grublys.

A.Grubliui antrindamas jo kolega buvęs VSD direktorius Mečys Laurinkus mokytojos pasisakymų pernelyg nesureikšmino: "Kovoti prieš nueinančią kartą nėra prasmės. Jie jokios įtakos mūsų valstybėje nebeturi ir jokio vaidmens nevaidina. Lietuvoje jau užaugo dvi kartos, kuriems jų dėstomi dalykai yra neįdomūs."

Mečys Laurinkus. G. Žilinsko nuotr.

Pripažino savo klaidą

Meninės pakraipos Vydūno gimnazijos vadovas Arvydas Girdzijauskas patikino, jog išsakyta mokytojos nuomonė, kuri dabar yra išplatinta, tikrai neatspindi nei mokyklos pozicijos, nei mokymo programų ir nėra jokia ugdymo dalis.

"Mes manome, kad politinių klausimų pamokoje nederėtų svarstyti", – tikino A.Girdzijauskas, patikslinęs, kad mokytojos mintys nesutampa su jo paties nuomone.

Kovoti prieš nueinančią kartą nėra prasmės. Jie jokios įtakos mūsų valstybėje nebeturi ir jokio vaidmens nevaidina. Lietuvoje jau užaugo dvi kartos, kuriems jų dėstomi dalykai yra neįdomūs.

45 metų darbo stažą turinti rusų kalbos mokytoja pirmadienį pamokų neturėjo. Tačiau mokyklos direktorius ją ryte jau buvo pasikvietęs pokalbio, kurio metu ji paaiškino, kad įraše girdisi tik didelio pokalbio fragmentas.

"Pamoka ėjo į pabaigą, normalu, kad baigiantis pamokai pereinama į neformalų pokalbį. Mokytoja kalbėjo apie gyvenimą Rusijoje ir atsakinėjo į mokinių klausimus. Natūralu, kad aptariama tema buvo lyginama su gyvenimu Lietuvoje. Mokytojai skaudu, kad ji buvo pasakiusi daug gerų dalykų apie Lietuvą, bet jie nebuvo įrašyti, o į įrašą pateko tie dalykai, kurie yra sensacingi arba peržengia priimtą nuomonę", – rusų kalbos mokytojos pasiaiškinimą pacitavo gimnazijos direktorius.

A.Girdzijauskas tikino, kad mokytoja pripažino, jog jai nederėjo savo požiūrio dėstyti mokiniams taip atvirai.

Vertins vaikų poelgį

Mokyklos vadovas teigė, esą mokyklos uždavinys išmokyti mokinius teisingai vertinti situaciją, suprasti ir rasti argumentų kitokiai nuomonei pagrįsti, diskutuoti, prieštarauti.

Direktoriaus manymu, būtent tai yra rimčiausia ir skaudžiausia pamoka.

Kad būtų įvertintos visos aplinkybės, mokyklos vadovas tikino turįs dar daug ką išsiaiškinti.

 

 

Jo žiniomis, mokiniai diskutavo su mokytoja, bet jų pasisakymai iš įrašo iškirpti.

"Tai yra puiki mokytoja, turinti ekspertės vardą, ji yra padariusi daug gražių dalykų. Tai pirmas kartas, kai mes susiduriame su tokia situacija, – teigė gimnazijos vadovas.

Esą neturima duomenų, kad ji panašiai pasisakė ne pirmą kartą. O, anot direktoriaus, pasmerkti kitą žmogų dėl jo nuomonės – lengviausia.

"Ketiname vertinti garso įrašą padariusių ir išplatinusių mokinių elgesį, bet tai nereiškia, kad mes juos bausime ir imsimės kokių nors sankcijų. Bandysime šią situaciją įvertinti įvairiapusiškai. Jei žmogų už nuomonę atleisime iš darbo, nežinau, kuo tada skirtumėmės nuo Baltarusijos", – teigė A.Girdzijauskas.

Jis užsiminė, kad pamokoje įrašinėti, ypač nepranešus apie tai, mokytojai, netinka. Esą mokiniai turėję atsiklausti, ar mokytoja tam neprieštarauja.

Tai esąs etikos dalykas. Mokykloje esanti taisyklė, kad mobiliojo ryšio telefonai pamokose nenaudojami.

Ne vieta politikuoti

Vydūno gimnazijos tėvų komiteto pirmininkė Alva Survilienė teigė sekmadienį sužinojusi apie rusų kalbos mokytojos poelgį ir aptarinėjo tai su kitais tėvais.

"Stengiamės žmogiškai suprasti tą mokytoją, bet akivaizdu, kad mokykloje tokioms diskusijoms – ne vieta. Mano aštuntokė dukra antrus metus mokosi pas šią mokytoją, bet nieko panašaus iš jos negirdėjo. Manau, Vydūno vardo gimnazijai toks kontekstas nelabai tinka. Didžioji dalis tėvų yra nuliūdę, – neslėpė tėvų komiteto atstovė.

A.Survilienė teigė, kad kalbama ne apie politikavimą, o apie mokytojo profesionalumą.

Gimnazijoje kalbinti mokiniai tikino neprovokavę mokytojos ir supratę, kad garbaus amžiaus mokytoja atspindi savo ir seniai praėjusio laikmečio požiūrį, kuris jiems yra ne tik svetimas, bet ir nesuprantamas.

Vaikai prisiminė paklausę mokytoją apie kadencijas, turėdami omenyje Rusijos prezidentą. Ji esą savaip interpretavusi šį klausimą.

Moksleiviai tikino neketinę plačiai skleisti įrašo, kaip tai atsitiko, patys nežiną.

Tyrimą dėl įvykio pradėjo mokyklos vadovybės sudaryta darbo grupė, rusų kalbos mokytojos pamokos bus stebimos.

"Nenorime iš anksto teisti ar bausti. Lauksime išvadų, ir meras spręs, ką daryti toliau. Bet tai nereiškia, kad bus draudžiama sakyti kitokią nuomonę. Jaunimas turi girdėti įvairias nuomones, bet ne tokiu formatu ir ne pamokų metu, tam yra kitos formos", – pabrėžė A.Cesiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Konstitucija sulaužoma valdžioje. O ubagams taikoma. Gal ne taip a???.

AK

AK portretas
"mokiniams smegenis pudrino". Labai gerai suprantu kas įvyko. Gal net geriau, nei tamsta supranti. Ar, anot tamstos, tai niekaip neįmanoma??! Tai tokia jūsų bėda ir yra, kad jums neįmanoma, kad kitas geriau suprastų, kad kitas galėtų, paklaustas apie Putino kadencijas, atsakyti taip, kaip jam asmeniškai atrodo, ir gal net atrodo, jog kuo jų daugiau, tuo būtų geriau. Reikia skirti, kur žmogus dėsto programą, o kur atsako į užgauliojimą pagal savo asmeninį supratimą bei įsitikinimus. Ir aš LABAI ESU už Konstitucines nuostatas šiais klausimais, prieš propagandos nustekentų šakalų kurstomą linčą. Gal net geriau žinau, kas mums pavojingiau?

Anonimas

Anonimas portretas
Na jeigu finansuoja Europos Sąjunga švietimui kultūrai kelių taisymui medicinai jau 30m.Tai kur tie pinigai dingo. Aišku puse jų utiu tiu nuėjo į kišenes. Kodėl ne spausdina lietuviškos normalios literatūros. Mes mokėmės apie Salomėja. Dabar suriko ji KGB. Kiša partizanus miškinis banditus. Kuriuos gerbia ir medalius kabina. Sunku jaunimui suprast šį laikotarpį.
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių