A. Butkevičius: SGD laivo išpirkimo kainos atskleidimas trukdytų „Hoegh LNG“

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo-saugyklos išpirkimo kainos atskleidimas apsunkintų Norvegijos kompanijos "Hoegh LNG" derybas dėl kitų laivų pardavimo, aiškina premjeras Algirdas Butkevičius. Anot jo, visuomenei galutinė suma neatskleidžiama, nes tai yra komercinė paslaptis.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivo-saugyklos išpirkimo kainos atskleidimas apsunkintų Norvegijos kompanijos "Hoegh LNG" derybas dėl kitų laivų pardavimo, aiškina premjeras Algirdas Butkevičius. Anot jo, visuomenei galutinė suma neatskleidžiama, nes tai yra komercinė paslaptis.

"Kiek aš turiu informacijos, kiek mes turėjome uždarų posėdžių apie laivo nuomą, išpirkimo kainą, tai buvo pasakyta, kad ta informacija, kuri bus paskleista iš Lietuvos, tai savaime suprantama, apsunkina jiems kitas derybas. Nei vienoje šalyje, aš kiek žinau, tokia informacija viešai skleidžiama, bet ji yra prieinama žmonėms, kurie jeigu turi įtarimų, kad kažkas negerai padaryta valstybės tarnautojų, ekspertų, tai mes visada ją pateiksime", - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Anot jo, yra susitarta, kad kaina nebus atskleista, tačiau ministras pirmininkas teigia, jog pasitiki tokį sprendimą priėmusiais žmonėmis.

"Niekas nėra po užraktais, tai yra komerciniai susitarimai ir aš manau, kad čia aišku jūs turėtumėt kitiems užduoti šitą klausimą, nes tai yra buvusios Vyriausybės susitarimas, bet aš galiu pasakyti, kiek aš turiu informacijos, pasitikiu tais žmonėmis, kad jie atliko viską atsakingai", - tikino premjeras.

Energetikos ministras Rokas Masiulis trečiadienį pareiškė, kad SGD laivo-saugyklos "Independence" išpirkimo kaina yra komercinė paslaptis, tačiau nusprendus po 10metų nuomos jį išpirkti, terminalo išlaikymo sąnaudos sumažėtų apie 50 procentų.

Pirmadienį į Klaipėdą atplaukė suskystintų gamtinių dujų terminalo laivas-saugykla "Independence". Antradienį į Klaipėdą atplaukė kitas laivas "Golar Seal" su terminalo bandymams skirtu kroviniu - 50 mln. kubų dujų, kurias tiekia Norvegijos "Statoil".

Už SGD laivo nuomą per dieną "Klaipėdos nafta" moka 189 tūkst. JAV dolerių (apie 516,2 tūkst. litų), per metus - 68,9 mln. dolerių (188,172 mln. litų), o per 10 metų - 689 mln. dolerių (apie 1,881 mlrd. litų). Norvegijos bendrovė "Hoegh LNG" ne tik nuomoja laivą su įgula, bet ir teikia jo priežiūros ir operavimo paslaugas. Po dešimtmečio "Klaipėdos nafta" laivą galės išpirkti, tačiau neatskleidžiama, už kokią sumą.

SGD terminalas veiklą pradės kitų metų sausį - pirmaisiais metais jo pajėgumai sieks 1 mlrd. kubų, vėliau - 4 mlrd. kubų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viešumas

Viešumas portretas
yra pagrindinis ginklas prieš sukčius.Po to eina teisėsauga..O čia reikia taip suprasti, kad aiškiai matomas Lietuvos valstybės lėšų vogimas(ar jų neatsakingas nusikalstamas panaudojimas)NIEKO TOKIO?Turite atsiminti kad lietuvių visuomenė nėra visiški debilai kurie nesuprastų kas kur.Ar ateityje nebus su valdančiųjų garbingumo vertinimu taip kaip su teismais?Ar nežiūri dabar Tauta į juos taip kaip į kriminalines grupuotes ar nusikaltėlių kartelius?O kas kaltas?Argi ne ,,tikrasis teisingumas"demonstruojamas bene kas antroje byloje, kur karaliauja principas ,,kas turtingas-tas teisus"?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių