Dėl teatro – ministro nerimas

Penktadienį kultūros ministras Šarūnas Birutis apžiūrėjo uostamiesčio teatrus. Po apsilankymo Klaipėdos dramos teatre ministras neslėpė esantis sunerimęs dėl lėčiau nei tikėtasi vykstančios rekonstrukcijos. Didesnių priekaištų rekonstrukcijai besirengiančiam Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui – nebūta.

Penktadienį kultūros ministras Šarūnas Birutis apžiūrėjo uostamiesčio teatrus. Po apsilankymo Klaipėdos dramos teatre ministras neslėpė esantis sunerimęs dėl lėčiau nei tikėtasi vykstančios rekonstrukcijos. Didesnių priekaištų rekonstrukcijai besirengiančiam Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui – nebūta.

Aptarė rekonstrukciją

Dar priešpiet kultūros ministras Š.Birutės pradėjo savo kelionę per uostamiesčio teatrus. Pirmiausia jis susitiko su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovais.

Po maždaug valandą trukusių diskusijų už uždarų durų Š.Birutis patikino, jog pasirengimas teatro rekonstrukcijai einasi be didesnių trukdžių.

Susitikimo metu buvo aptarta kur išsikels teatralai prasidėjus teatro rekonstrukcijai, aptartas repertuaras, darbuotojai, jų kvalifikacija.

Planuojama, kad rekonstrukcijai duris užversiančio teatro menininkai repetuos Klaipėdos savivaldybės kultūros centre Žvejų rūmai, bus naudojamos ir rekonstruoto uostamiesčio dramos teatro patalpos.

„Kalbame ir apie orkestro, šokėjų solistų mobilių darbą visoje Vakarų Lietuvoje, daugiau gastrolių. Kalbame apie Palangos erdvių galimybes“, – dėstė Š.Birutis.

Paneigė gandus

Teatro rekonstrukciją, atsieisiančią 20 mln. eurų, planuojama pradėti 2017-aisiais. Neseniai uostamiestyje sklido gandai esą visos reikiamos sumos planuojama neskirti, tačiau kultūros ministras patikino, jog šiuo metu jau yra numatyti pirminiai finansavimo šaltiniai.

„Neigiu bet kokius gandus. Yra numatyti maksimalūs pinigai, kurie yra galimi iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Tai yra 5 mln. eurų, tai yra riba. Didesnių pinigų iš ES per kultūrines programas negalima gauti“, – teigė pašnekovas.

Ministras pastebėjo, kad dalį pinigų bus bandoma gauti per ES energetinio efektyvumo programas, kurias valdo Energetikos ministerija. Paskutinės dalies bus ieškomas valstybės biudžete.

„Tikrai nebus taip, kad bus tik dalis pinigų ir objektas liks nepabaigtas ar uždarytas“, – patikino Š.Birutis.

Kultūros ministerijos galva paneigė ir neseniai sklandžiusį gandą apie neva Vilniuje rezgamą planą sujungti uostamiesčio dramos ir muzikinius teatrus.

Darbai vykdyta per lėtai

Popietę ministras aplankė rekonstrukcijos finišo tiesiojoje jau esantį Klaipėdos dramos teatrą. Tiesa, po vizito čia Š.Birutis pripažino neišvydęs to, ko tikėjosi.

„Aš sunerimęs, turiu pasakyti atvirai. Paprašiau labai stipriai susiimti ir likusias 5 savaites dirbti intensyviau. Man žada, kad viskas bus gerai, norisi tuo tikėti, tačiau paraginti yra mano pareiga ir aš tai padariau“, – pasakojo ministras.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu Klaipėdos dramos rekonstrukcija vyksta sklandžiai, tačiau per lėtai.

„Švelniai sakant, truputį įsivaizdavau, kad darbai jau arčiau pabaigos“, – pripažino Š.Birutis.

Priežasčių kodėl darbai atliekami per lėtais esą galima rasti įvairių, tačiau, ministro teigimu, reikia nepamiršti, kad teatro atnaujinimui naudojamos ES lėšos, kurias reikia panaudoti per tam skirtą laiką ir vėluoti – nevalia.

Priežastis – finansavimas

Ministras teatro atstovams nurodė visus darbus pabaigti spalio 1-ąją.

Vis dėlto, Klaipėdos dramos teatro kultūros projektų vadovas Tomas Juočys paaiškino, kad teatro rekonstrukcija jau pasiekė finalinę stadiją – baigiami scenos darbai, liko tik jų įrangos derinimo darbai. Pabaigus dirbti su scenomis bus imamasi viešųjų darbų apdailos.

„Vakar turėjome komisiją iš Lietuvos verslo paramos agentūros. Mūsų įvertinimai geri, mes atitinkame visas sąlygas, ypatingo streso nejaučiame. Objektas yra sudėtingas, visuomet yra uodegų, kurias rangovai turės įgyvendinti“, – paaiškino T.Juočys.

Pašnekovo teigimu, viena svarbiausių priežasčių, kodėl darbai kiek užsitęsė – netolygus jų finansavimas visą projekto įgyvendinimo laiką.

Duris atvers lapkritį

Šiuo metu planuojama, kad spalio 1 d. visi darbai jau bus baigti ir pastatas bus atiduotas vertinimui, spalio 20-ąją režisierius Gytis Padegimas turėtų surengti pirmąją repeticiją atnaujintame teatre. Lapkričio 7 d. planuojamas teatro atidarymas, lapkričio viduryje – pirmoji premjera.

Vis dėlto ne tik teatro atsinaujinimo, bet ir naujojo direktoriaus nekantriai laukiantiems uostamiesčio dramos teatro žmonėms Š.Birutis pažėrė ir gerų žinių – jau kitą savaitę turėtų įvykti konkursas teatro direktoriaus pareigoms užimti.

„Manau, kad atsiradus naujam vadovui, jo vizijai, jo programai, bus galima kalbėti apie jo perspektyvas. Mano noras, kad šis teatras, turėdamas patį geriausią pastatą, techniniais galimybes ir savo turiniu būtų vienas iš vedančiųjų teatrų Lietuvoje“, – dėstė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
miesto meras V. Grubliauskas turėtų jaustis nesmagiai, nors nuotraukose taip neatrodo. Klaipėdos miesto savivaldybė neskyrė jokių finansų, kad padėtų šiam teatrui išsilaikyti per sunkmetį. Padarė tik tiek, kad menininkai akmenimis jų neužmėtytų, kaip sakomam, imitavo suteikiamą pagalbą. O realiai? Tegul V. Grubliauskas lankosi kituose savivaldybės rėmiamuose teatruose.

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
ponui Biručiui teikia garbę kad jis bent jau atvyko, pasidomėjo, išreiškė garsiai savo nuomonę.Bet abejoju ar pavyks kažką konkretaus išjudinti-liberoidai pastaruoju metu nelabai turi iš ko pinigus sunkti, o begalinė statyba labai dėkingas dalykas:liberoidas valdo-liberoidas samdo-liberoidas darbus vykdo-liberoidas užmoka.Taip ir čia su teatru.Skant, ,,statybininkas miega o pinigai eina:D)"Šia skarele prisidengti yra ką:DDD)

Javol

Javol portretas
lyg matau "teatra"?Paziuri nuotraukas,"komedija "rekonstrukcija II" ",autorius, jungtine "liber as tu" chebra ... ?Milijonai,tekantys upe, "isisavinti" ... ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių