Ekskursija po miestą žydų pėdsakais

Klaipėdoje čia gyvenusių žydų atminimas nuo šiol bus įamžintas ir ekskursija, pavadinta "Po Klaipėdą šekelio keliu". Pirmoji grupė norinčiųjų joje dalyvauti buvo suformuota vos per porą dienų.

Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis tikino ne vienerius metus stengęsis, kad uostamiestyje atsirastų toks maršrutas ir apie jį būtų informuojami kruizinių laivų keleiviai.

Reikalai gana ilgai nejudėjo iš vietos, todėl F.Puzemskis, jo dukra bei keli bendruomenės nariai patys siūlydavo atvykėliams pasivaikščioti po mūsų miestą čia gyvenusių žydų keliais.

Šių metų pavasarį Klaipėdoje apsilankius Izraelio valstybės ambasadoriui Amirui Maimonui tokios ekskursijos buvo aptartos aukštesniu lygiu. Ambasadorių savivaldybės valdininkai informavo, kad Klaipėdos apskrities gidų gildija įpareigota paruošti maršrutą, tiesa, gidams apie tai nebuvo pranešta.

"Radome bendrą kalbą, perdaviau visas žinias, kurias buvome sukaupę. Gidai pasirėmė miesto istorikų žiniomis ir sukūrė maršrutą. Net merui esu sakęs, kad miestui jo reikia labiau nei mūsų bendruomenei", – pasakojo F.Puzemskis.

Gildija laimėjo konkursą ir gavo dalį finansavimo kurti ekskursijų maršrutus vokiečių bei žydų kultūrinei praeičiai Klaipėdoje atskleisti.

Parengti maršrutą "Po Klaipėdą šekelio keliais" ėmėsi gidė Laurencija Budrytė-Ausėjienė.

"Surinkta medžiaga, buvome susitikę su istorikais, kelis kartus bendravome su žydų bendruomene, aiškinomės tikėjimo dalykus bei papročius. Klaipėdoje iki šiol šia tema buvo tik kalbama, bet rimto maršruto neturėjome. Gal todėl vos per dvi dienas susirinko apie 30 žmonių, norinčių dalyvauti ekskursijoje", – kalbėjo Klaipėdos apskrities gidų gildijos pirmininkė Rasa Miuller.

Beje, vakar, Tarptautinę turizmo dieną, buvo surengta daugiau nemokamų ekskursijų įvairiomis kalbomis ir visos jos sulaukė besidominčiųjų.

Ekskursija žydų tema gali būti trejopa, priklausomai nuo ekskursantų pageidavimo bei turimo laiko.

Jos metu ketinama rodyti, kur yra buvusi žydų mokykla Grįžgatvio gatvėje, žydų ligoninė Taikos pr. pradžioje ant kalniuko, žydų bendruomenės namai bei kapinės Sinagogų gatvėje, šios tautybės žmonių mados namai.

Ekskursijos pradžia – neseniai prikeltas naujam gyvenimui "Michaelson" viešbutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių