Į duris beldžiasi šildymas

Šildymo sezonas uostamiestyje šiemet gali prasidėti anksčiausiai per dešimt metų – jau šią savaitę. Šilumos tiekėjas jam beveik pasiruošęs. Prognozuojama, kad artėjantį šildymo sezoną šilumos kaina neturėtų staigiai šokti į viršų, tačiau sąskaitas gali padidinti orai ir netvarkingi, kiauri pastatai.

Numato atšalimą

Pagal patvirtintą tvarką, šildymo sezonas skelbiamas, kai tris paras vidutinė oro temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių šilumos. Klaipėdos savivaldybės specialistai jau seka orų prognozes.

Remiantis jomis, džiugių žinių nesulauksime. Šildymo sezonas šiemet Klaipėdoje gali startuoti dar anksčiau nei pernai, kai miestas pradėtas šildyti spalio 9-ąją, – anksčiausiai per dešimt metų.

"Situaciją stebime savaitę. Kol kas orai gana šilti. Vidutinė paros temperatūra svyruoja nuo 11 iki 14 laipsnių šilumos. Šiltos dar ir naktys", – komentavo Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

Tačiau pirmajai spalio savaitei meteorologai pateikia niūrias prognozes. Pasak A.Gaižučio, numatoma, kad nuo trečiadienio orai atšals. Vėsiau bus ir naktimis.

"Pagal dabartines prognozes jau šią savaitę tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra gali būti žemiau nei 10 laipsnių. Jau galėtume skelbti oficialią šildymo sezono pradžią", – tvirtino vedėjas.

Sezoną jau pradėjo

Tačiau, anot A.Gaižučio, skelbiant oficialią šildymo sezono pradžią, vadovaujamasi ne tik higienos normomis, bet ir sveiku protu – įvertinami visi faktoriai.

"Niekas nenori nei peršildyti, nei šaldyti gyventojų. Jei meteorologų prognozės pasitvirtins, svarstome galimybę pradėti šildyti vaikų lopšelius-darželius ir mokyklas. Dar negaliu pasakyti, ką darytume su daugiabučiais namais", – sakė vedėjas.

A.Gaižutis atkreipė dėmesį ir į tai, kad praėjus kelioms dienoms po atšalimo meteorologai vėl numato atšilimą. Naktimis temperatūra kils, susilygins su dienos, ir vidutinė paros temperatūra vėl perkops 10 laipsnių šilumos. Panaši situacija buvo ir praėjusiais metais.

Kasmet, atšalus orams, gyventojai aršiai diskutuoja, kada tinkamiausias laikas skelbti šildymo sezono pradžią. Jau yra norinčiųjų, kad namuose šiltų radiatoriai.

Viena moteris teigė, kad bute, kuriame ji gyvena, taip šalta, jog tenka jungtis elektrinį šildytuvą. Klaipėdietė nurodė, kad jos buto langai nukreipti į šiaurę, tad saulės mato mažai.

Kai kurie privačių namų savininkai taip pat tvirtino, kad jau pradėjo šildymo sezoną.

Gali apsispręsti patys

A.Gaižutis priminė, kad savivaldybė šildymo sezoną skelbia savo pastatams, kuriuose įsikūrusios mokyklos, darželiai, socialinės įstaigos, ligoninės.

Gyventojai šildytis gali pradėti anksčiau, jei įrenginiai parengti ir namuose yra šalta. Tam turi pritarti 50 proc.+1 daugiabučio namo būsto savininkas.

Taip pat svarbu, kad nebūtų pažeisti kitų interesai dėl higienos normų išlaikymo. Tačiau dažniausiai tokių rūpesčių kyla norint anksčiau užbaigti šildymo sezoną.

"Gyventojai priima sprendimą, informuoja tiekėją ir gali šildytis. Jei tuo nepasinaudoja, tada šildymas įjungiamas, savivaldybei paskelbus šildymo sezono pradžią", – kalbėjo vedėjas.

Dažniausiai anksčiau pradėti šildytis nori gyventojai, kurių butų langai yra į šiaurės ar rytų pusę.

Pasak A.Gaižučio, savivaldybė pastebėjimų, kad jau reikėtų įjungti šildymą, dar nesulaukė.

Tokių signalų nėra ir iš vaikų lopšelių-darželių, kurie jautriausiai reaguoja ir kurių patalpose turi vyrauti aukštesnė temperatūra nei gyvenamuosiuose pastatuose.

Šildosi visus metus

A.Gaižučio nuomone, idealiausia būtų, jei visi namai būtų renovuoti ir galėtų reguliuoti šildymą savo butuose. Tada net nereikėtų skelbti šildymo sezono pradžios ar pabaigos.

"Sklendė atsukta galėtų būti laikoma visus metus. Žmogus šildytųsi kada nori ir už tai susimokėtų pagal apskaitos prietaisą", – tvirtino vedėjas.

A.Gaižutis prisiminė, kad prieš dešimtmetį lankėsi Skandinavijos šalyse, kur centralizuota šildymo sistema yra labai gerai išvystyta.

"Klausėme komunų vadovų, kaip sprendžiami šildymo sezono pradžios ir pabaigos klausimai. Jie nesuprato, apie ką teiraujamės. Skandinavai gali kada nori įsijungti šildymą būstuose. Pas mus žmonės irgi turi galimybę patys apsispręsti, bet laukia, kada už juos tai padarys valdžia", – komentavo vedėjas.

Baigia remontuoti trasas

Klaipėdiečiams šilumą tiekianti įmonė "Klaipėdos energija" šildymo sezonui beveik pasiruošusi.

Bendrovės technikos direktorius Vilius Buinevičius tvirtino, kad šilumos šaltiniai darbui parengti, sutartys su kuro – gamtinių dujų, biokuro – tiekėjais pasirašytos, darbuotojų netrūksta.

Reikia užbaigti tik šilumos trasų renovaciją. Numatoma, kad darbai truks iki spalio 7 d.

Atnaujinti liko dalį trasų Laukininkų ir Vingio gyvenamuosiuose rajonuose ir Naujojoje Uosto gatvėje. Dėl darbų pirmuosiuose apie 30 namų savaitę teks verstis be karšto vandens.

"Užbaigę šiuos darbus, būsime atnaujinę visas trasas, kurias planavome šiemet", – patikino direktorius.

V.Buinevičius taip pat atkreipė dėmesį, kad šildymo trasos buvo patikrintos dar pavasarį, o per vasarą pašalinti visi pasirodę defektai. Tad rūpesčių žiemą neturėtų kilti.

Kaina – mažiausia Lietuvoje

Klaipėdoje daugiausia šilumos sunaudoja buitiniai vartotojai. Pastaraisiais metais tiek šių, tiek bendras energijos suvartojimas mažėja. Traukiasi ir išlaidos šiai paslaugai.

Šilumos suvartojimo mažėjimui įtakos daugiausia turi du faktoriai – oro sąlygos ir namų būklė.

Uostamiestyje daugėja renovuotų namų. Modernizuoti pastatai kai kuriais atvejais šilumos sunaudoja net iki 10 kartų mažiau nei seni, neatnaujinti. Jų energijos sunaudojimas prilygsta naujos statybos namams. Pastarosios žiemos, palyginti su ankstesnėmis, taip pat buvo švelnesnės.

Spalį, kai tradiciškai startuoja šildymo sezonas, šilumos kaina uostamiestyje sieks 4,12 cento už kilovatvalandę be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Pastarasis yra lengvatinis ir siekia 9 proc.

Palyginti su rugsėju, šilumos kaina išaugo 9,87 proc. Tokiam pokyčiui įtakos turėjo pabrangusi šiluma, kuri superkama iš nepriklausomų tiekėjų. Panašios tendencijos vyrauja kasmet – prieš šildymo sezoną nepriklausomi tiekėjai padidina savo šilumos kainą.

Nuo spalio uostamiestyje įsigaliojusi šilumos kaina yra mažiausia tarp didžiųjų miestų.

Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, ji yra nedaug – 2,18 proc. didesnė. Šilumos kaina Klaipėdoje išlieka mažiausia Lietuvoje, vertinant pagal metų vidurkį.

Įmonės "Klaipėdos energija" finansų direktorius Kęstutis Jonkus prognozavo, kad šilumos kaina artėjantį šildymo sezoną išliks panaši, kaip ir pernai.

"Staigaus šuolio tikrai nebus. Nei biokuro, nei dujų kaina drastiškai nesikeičia", – komentavo vadovas.

Barsuku tikėti nereikėtų

Meteorologai prognozuoja, kad artėjanti žiema bus šiltesnė nei daugiametis vidurkis. Numatoma, kad tokia situacija vyraus visoje Europoje.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjo dr. Donato Valiuko, tokios prognozės numatomos pagal globalų modelį. Tačiau dažnai situacija kardinaliai pasikeičia.

"Procesai, kurie lemia mūsų klimatą, priklauso nuo to, kas vyksta visame pasaulyje. Pavyzdžiui, jei kažkas Atlanto vandenyne truputį pasikeis, tai gali visiškai pakeisti bendrus orus, kurie vyraus žiemą", – komentavo vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Šiluma Klaipėdoje pigiausia. Vanduo - pigiausias. Viešasis transportas - pigiausias. Atliekų sutvarkymas - lenkiam kitus miestus dešimtmečiu. Pagal komunalinius mokesčius esam Lietuvoje miestas nr.1. Kam nepatinka - gali emigruoti į Baltarusiją. Ten tikrai pigiau :)

gaų gale

gaų gale portretas
Klaipėdos liberalai! Baikit šaldyti savo žmones. Ar jau niekas daugiau jums neberūpi. Tik otk.

RK.

RK. portretas
Šilumos kainos spalio mėnesį: Vilnius - 5,50 euro ct/kWh, Kaunas - 4,52 euro ct/kWh, Klaipėda - 4,49 euro ct/kWh, Šiauliai - 4,64 euro ct/kWh, Panevėžys - 5,67 euro ct/kWh.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    11
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    8
Daugiau straipsnių