Laivas „Independence“ – jau Klaipėdos uoste

  • Teksto dydis:

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui Klaipėdoje skirtas laivas „Independence“ (lietuviškai - „Nepriklausomybė“) pirmadienį ryte įplaukė į Klaipėdos jūrų uostą.

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui Klaipėdoje skirtas laivas „Independence“ (lietuviškai - „Nepriklausomybė“) pirmadienį ryte įplaukė į Klaipėdos jūrų uostą.

„Padaryta daug darbo"

„Labai, labai jaudinuosi, širdis daužosi krūtinėje, nes labai daug darbo padaryta“, - žurnalistams pirmadienį sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Emocijos yra didelės, labai daug žmonių laukia ant molo ir stebi įplaukiantį laivą“, - BNS sakė SGD terminalo projektą įgyvendinančios bendrovės „Klaipėdos naftos“ atstovė Indrė Milinienė.

„Independence“ jūroje pasitiko ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas „Dzūkas“, kuriame buvo Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Eksliuzyviniai kadrai, filmuoti iš Karinių jūrų pajėgų laivo (autorius – seržantas specialistas Lukas Kalvaitis):

 

SGD terminalas oficialiai bus atidarytas gruodžio 3-ąją.

R. Masiulis: išspręsime dvi energetikos problemas

Energetikos ministras Rokas Masiulis teigia, kad suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivu-saugykla bus išspręstos dvi didžiausios šalies energetikos problemos - priklausomybė nuo dujų ir elektros importo.

Pasak jo, SGD terminalas šias problemas išspręs, nes šalyje yra didelės elektrinės, gaminančios elektrą iš dujų.

„Su vienu laivu mes išspręsime dvi didžiausias problemas: dujų ir elektros“, - pirmadienį Energetikos saugumo ir dujų prekybos konferencijoje Klaipėdoje sakė R.Masiulis.

Anot jo, laivas-saugykla reiškia energetinę nepriklausomybę ne tik Lietuvai, bet ir Estijai bei Latvijai.

„Šia energetine nepriklausomybe galima pasidalinti. Kadangi esame sujungti su Latvija ir Estija, mes galime pasidalinti savo energetinės nepriklausomybės nauda su savo kaimynais. (...) Ne tik Lietuva gaus energetinę nepriklausomybę, bet iš dalies ir mūsų kaimynai“, - tikino ministras.

JAV valstybės departamento energetikos ištekliu biuro specialusis pasiuntinys Amosas J.Hochsteinas konferencijoje teigė, kad vien tik dujos visų problemų neišpsręs, tačiau tai svarbus žingsnis, nes Lietuva priklausys pasaulinei dujų rinkai.

Jis atkreipė dėmesį, kad atsižvelgiant į tai, kad Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, Baltijos valstybėms svarbu turėti alternatyvą: „Aukščiausią kainą pasiūlęs pirkėjas gauna dujas. Tačiau svarbu  yra rinka“.

Anot jo, atsižvelgiant į tai, kad prieš keletą metų Lietuva, Latvija ir Estija prieš keletą metų buvo energetinė sala, SGD terminalo atidarymas yra svarbus šalies žingsnis.

„Štai kodėl mes esame įkvėpti to, ką padarė Lietuva“, - pirmadienį sakė A.J.Hochsteinas.

G. Oettingeris: tai Lietuvos sėkmės istorija

Už energetiką atsakingas Europos Komisijos narys Guentheris Oettingeris (Giunteris Otingeris) sveikina Lietuvą, įgyvendinus suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą ir teigia, kad jis padės užtikrinti konkurencingas dujų kainas bei tiekimo saugumą visose Baltijos šalyse.

„Sveikinu Lietuvos valdžios institucijas ir terminalo projekto vykdytojus, įgyvendinus projektą tiksliai pagal tvarkaraštį. Šio projekto įgyvendinimas ir terminalo veiklos pradžia – tikra Lietuvos sėkmės istorija“, - Europos Komisijos pranešime spaudai sakė G.Oettingeris.

Anot jos, Lietuva parodė, kaip galima spręsti Europos patiriamus dujų tiekimo problemas.

„Artimiausiais metais suskystintų gamtinių dujų infrastruktūra labai padės užtikrinti lankstumą, o mes turime geriau pasinaudoti esamais ir būsimais pakartotinio dujinimo pajėgumais“, - kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas.

Maždaug 500 mln. litų vertės SGD terminalą Lietuva pastatė savo jėgomis, be ES finansinės paramos.

Pirmadienį ryte į Klaipėdos uostą įplaukė SGD terminalo laivas-saugykla „Independence“, kuris šiuo metu yra prišvartuotas prie SGD terminalo krantinės. Link Lietuvos plaukia ir terminalo bandymams skirtą krovinį gabenantis dujotiekis, kuris į Klaipėdos uostą turėtų įplaukti antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jauciu

jauciu portretas
atsikasit tuoj tos inperpedence,neuzilgo.luktelkit truputi ir pajusit visa ,,kaifa,,bus jums nepriklausomybe ir koloradai,kai numaus savi paskutines kelnes.pinigu turetu vadintis projektas vppm.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kaip mums išgyventi šį sunkmetį? Emigruojame. Naivu tikėtis, kad propaganda sustabdysime emigraciją. Prie nuolatinio tikrųjų kenkėjų valdančiųjų rėkalojimo ir susirūpinimo vaizdavome jau pripratome. Tai nieko nekeičia. Kai realiai sustabdyti emigraciją? Darbdaviams kelti atlyginimus. Mes, darbdaviai, nesame naivūs, todėl atlyginimus nekelsim, jei tik kitos išeities nebus. Kaip sukurti sistemą, kur atlyginimų kėlimas, ekonomikai augant, darosi būtinybe? Pasižiūrėkime, kaip tai padaryta Danijoj, kur už darbą MacDonald duodamas normalus atlyginimas, ir JAV, kur už darbą MacDonald duodamas labai mažas atlyginimas (kaip aprašoma Alderman ir Greenhouse straipsnyje), todėl JAV už tokį atlyginimą galima egzistuoti, tik pasiremiant valstybės parama vargšams. Pasiųskime grupę supratingesnių žmonių į Daniją ir į JAV padirbėti, palyginti ir suprasti danų sistemą. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

to Tas kuris Putinjugendui

to Tas kuris Putinjugendui portretas
O tu liksi "siaubingoje" Lietuvoje? Į Rusijos rojų nevažiuosi?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių